A család ereje – Digitális korszak

Dr. Gordon Neufeld és Dr. Máté Gábor: A család ereje című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A kortárs-orientáció sok problémájával megismerkedtünk már. A könyv utolsó része a digitális korszakról szól, ami a szerző szerint kedvező a kortárs-orientációnak.

Hogyan ragaszkodjunk a gyermekeinkhez az internet, a mobiltelefonok és a videojátékok korában?

 

A technológiai fejlődés

A család ereje című könyv utolsó részében arról olvashatunk, hogy a digitális forradalom elsődleges okai az információk feldolgozása, elérése és megosztása volt. Ha jobban belegondolunk, akkor ma a munkán kívül az internetet és a mobiltelefonokat elsősorban és túlnyomórészt kapcsolattartás miatt használjuk.

„Az emberek központi vágya nem az információ megszerzése a világról, még csak nem is a szórakozás. … Kapcsolatokat keresünk, nem a világról szóló információkat.” /Dr. Gordon Neufeld/

Így már sokkal jobban érthető a közösségi média elképesztő népszerűsége. A digitális korban felnövő gyerekek különösen ki vannak téve a technikai vívmányok csábításának. Kutatások bizonyítják, hogy a Facebook-on töltött idő elkeserítően magas a gyerekeknél.

kép: Pixabay

 

A közösségi média a kortárs-orientáció táptalaja, olvashatjuk A család ereje című könyvben. Ez egy olyan eszköz a gyermekek kezében, ami akkor is lehetővé teszi a kapcsolat fenntartását, ha már fizikailag elváltak egymástól.

Gordon Neufeld szerint a világhálót a kortársorientáltak uralják. Hiszen ahogyan korábban már megtudtuk, a kortárskötődés arra készteti a gyerekeket, hogy még többet és még többet legyenek együtt. A külön töltött idő frusztrációt és belső békétlenséget okoz náluk.

„Ha a kortárs-orientáció formálja a digitális forradalmat, a digitális forradalom egyszerre kedvez a kortárs-orientációnak és elősegíti azt.” /Dr. Gordon Neufeld/

A szülői felelősség

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hogy az elektronikus kapcsolatok többnyire mennyire felszínesek, üresek és intimitástól mentesek. Ezért legtöbbször képtelenek betölteni azt a kötődési űrt, ami mozgatja a felhasználókat. A család ereje című könyvből kiderül, hogy a kötődési éhség így kielégítetlen marad, ez pedig függőséget okoz.

„Paradox módon a Facebook nem azért olyan sikeres, mert olyan jól működik, hanem pontosan ellenkező okból: mert nem működik.” /Dr. Gordon Neufeld/

A kutatások bemutatták, hogy az internetfüggő gyerekek agyában hasonló jelenségek mutathatóak ki, mint az alkohol- vagy drogfüggő emberekében. A szerző nagyon frappánsan a túlzott alkohol és édesség fogyasztás sémája alapján próbálja bemutatni Nekünk a szülők felelősségét a digitális eszközök használatával kapcsolatosan. Érdekes és kijózanító párhuzamról olvashatunk a könyvben.

„Azt akarjuk, hogy a gyermekek azzal teljenek el, amire valóban szükségük van, mielőtt hozzáférnének olyan dolgokhoz, amelyek elveszik az étvágyukat azoktól a dolgoktól, amelyekre valóban szükségük van.” /Dr. Gordon Neufeld/

Gordon Neufeld felhívja a figyelmet, hogy felelős szülőként nem adunk egészségtelen ételt a gyermekeinknek vacsora előtt, ugyanúgy szükség van rá, hogy az internethasználatot is szabályozzuk. A szerző arra hívja a szülőket, hogy korlátozzák gyermekeik hozzáférését a digitális világhoz, ameddig még van rá lehetőségük. Ezzel kapcsolatosan kapunk hasznos tanácsokat könyvben.

„Ha a szülők meg kívánják őrizni a gyermekkort a saját gyermekeik számára, úgy kell tekinteniük a gyermeknevelésre, mint a kultúrával szembeni lázadás.”

kép: Pixabay

Az időzítés fontossága

A szerző szerint a technikai eszközök és az internethasználat esetében az időzítés nagyon fontos. Fel kell ismernünk, hogy nem a teljes tiltás a megoldás, hanem a megfelelő kor és élethelyzet megtalálása. A család ereje című könyvben a szerző szerinti megfelelő időzítésről olvashatunk. Nagyon érdekes és hasznos olvasmány!

„Amíg a gyermek nem elég érett ahhoz, hogy jobban szeressen egyedül lenni, amíg nem áll készen arra, hogy megélje a valóságot, és amíg nem képes arra, hogy önmérsékletet gyakoroljon, az a legjobb, ha nem engedünk a kísértésnek, hogy belefeledkezhessen a videojátékokba és egyéb digitális szórakozásba.” /Dr. Gordon Neufeld/

 

Ezzel befejeztük Dr. Gordon Neufeld és Dr. Máté Gábor: A család ereje című könyvet. A következőkben Vida Ágnes: Babapszichológia című könyvével fogunk foglalkozni. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a gyereknevelésről a digitális eszközök korában!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Gordon Neufeld és Dr. Máté Gábor: A család ereje című könyv Hatodik részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?