A család ereje – Éretlenség

Haladunk tovább Dr. Gordon Neufeld és Dr. Máté Gábor: A család ereje című könyvvel. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Eddig megismerkedtünk a kortárs-orientáció fogalmával és a hatásával a gyereknevelésre. Most a gyerekek fejlődését befolyásoló folyamatokról lesz szó. 

Hogyan akadályozza a kortárskötődés az egészséges fejlődést?

 

Aggasztó a helyzet

A család ereje című könyv Harmadik részének elolvasását csak erős idegzetű szülőknek ajánlom. Ez most nem vicc, ha az ezekben a fejezetekben felsorolt kortárs-orientáció okozta fejlődési éretlenséggel kapcsolatos információknak csak a fele igaz, és azoknak csak a fele igaz a gyermekekre, akkor is igen aggasztó a helyzet.

Ez a rész tele van eléggé „rémisztő” okokkal és okozatokkal a kortársorientált gyermekekkel kapcsolatosan. Ahogy olvastam egyre jobban megijedtem és stresszes lettem. Hogyan fogjuk a férjemmel megelőzni a bajt? Hogyan fogjuk ezeket megoldani? stb.

Azért írtam, hogy csak erős idegzetű olvasóknak ajánlom, mert azok, akikre jellemző a túlféltés, vagy túlaggódás, azok számára ezek a fejezetek sok negatív érzést tartogathatnak. Érdemes lassan haladni és gondolkodni, beszélgetni az olvasottakról. Én azt gondolom jobb félni, mint megijedni. Örülök, hogy most már birtokában vagyok egy olyan tudásnak, ami segít nekem felismerni az árulkodó jeleket.

Sebezhetőség

Gordon Neufeld szerint a kortárs-orientált tinédzserek világa tele van lazasággal, olyan, mintha sérthetetlenek lennének. Sajnos néhol odáig fajultak a dolgok, hogy a felnőttek és a tanárok is tartanak az ilyen bandáktól.

A szerző szerint az egész csak egy látszat, ha mélyebbre ásunk, akkor ezek a fiatalok félnek a sebezhetőségtől és ez az, ami védekezésre ad okot nekik, amit lazasággal álcáznak.

kép: Pixabay

 

A család ereje című könyvben olvasható, hogy a kötődés teljesen kiszolgáltat minket a másik embernek, és amíg ő egy felelősséget vállaló felnőtt, addig a gyerek biztonságban van a haverok bántása ellen. De amint a kötődés elsősorban a kortársakhoz köti őt, akkor már elképesztő károkat szenvedhet.

„Teljes mértékben igaz, hogy a gyermekek hajlamosak arra, hogy kiközösítsék, eltaszítsák, megszégyenítsék, csúfolják egymást, és ne vegyenek tudomást egymásról. A gyermekek mindig is így viselkedtek, ha az értük felelős felnőttek nem figyeltek eléggé rájuk. De a kötődés , és nem a kortársak érzéketlen viselkedése vagy durva szavai teszik sebezhetővé a gyermeket.” /Dr. Gordon Neufeld/

Hogyan védekeznek ez ellen a kortársorientált gyermekek? Elrejtik különbözőségüket, egyéniségüket, gyengeségüket, érzékenységüket, félelmeiket, szenvedélyüket és kreativitásukat a társaik elől, nehogy támadás érje őket, nehogy kinevessék őket. Nem nehéz végig gondolni, hogy ez komoly hatással van a lelki fejlődésükre. A Nyolcadik fejezetben hosszabban olvashattok a sebezhetőségről és a gyerekekben zajló lelki folyamatokról.

Megrekedve az éretlenségbe

Talán senkinek sem kell bemutatni, hogy a kortárs-kapcsolatok mennyire bizonytalanok tudnak lenni. Ha a gyerek a kortársakhoz kötődik a legszorosabban, akkor akár mindennap attól félhet, hogy elveszíti őket. Hiszen semmi sem biztos, hiszen ezekben a kapcsolatokban nincsen feltétel nélküli elfogadás.

„Minél jobban kötődik a gyermek, annál inkább ki van téve a sérüléseknek. A kötődés sebezhető terület.” /Dr. Gordon Neufeld/

A család ereje című könyvben részletesen olvashatunk arról, hogy a kötődés elvesztésétől való félelem annyira erős a kortársorientált gyerekekben, hogy szinte minden energiájukat elvonj, így pedig nem jut idő az egészséges fejlődéshez szükséges folyamatoknak.

„A kortársorientált gyermekek soha nem nőnek fel igazán.” /Dr. Gordon Neufeld/

Gordon Neufeld óvodásszindrómának hívja az ilyen éretlen személyiség jegyek megjelenését a fiatalokban. Erről hosszabban a Kilencedik fejezetben olvashattok.

„Ki kell elégítenünk a kötődéssel kapcsolatos igényeit, mert csak ezután fordíthatja az energiáit az individuációra, arra a folyamatra, amelyben valódi egyéniséggé válik. Csak ezután léphet szabadon tovább, és nőhet fel érzelmileg.” /Dr. Gordon Neufeld/

kép: Pixabay

Agresszió és erőszakoskodók

Súlyos tapasztalat az, hogy manapság az iskolákban az erőszakoskodó gyerekek nem elnyomottak, hanem a legnépszerűbb gyerekek közül kerülnek ki. Ez a folyamat sok kutatónak felkeltette az érdeklődését. Gordon Neufeld szerint ez a jelenség részben a kortárs-orientáció erősödésére vezethető vissza.

„A kortárs-orientáció erősen szítja, és végül erőszakká növeli az agressziót.” /Dr. Gordon Neufeld/

A család ereje című könyvből kiderül, hogy a gyerekek a kortárs-orientáció bizonytalansága és a kielégítetlen kötődési szükségleteik miatt egyre frusztráltabbak. A frusztráció levezetésének megvannak az egészséges módjai, viszont a kortárs-kötődés ezeket gátolja pont a sebezhetetlenség látszata miatt. Viszont a frusztrációt le kell vezetni valahol, így fiatalok megragadnak minden alkalmat, hogy támadjanak. A támadások célpontjai leggyakrabban a szülők, vagy más kötődésen kívüli, kitaszított, lenézett gyerekek.

A Tizedik és Tizenegyedik fejezetben részletesebben olvashattok az agresszióról, annak mechanizmusairól, illetve az erőszakoskodó gyerekek által generált hierarchiáról, ami „pótolja” számukra a kötődési hiányaikat és megoldja a sebezhetetlenség kérdését.

kép: Pixabay

Szexuális fordulat

„Jól tudjuk, hogy a szex ritkán szól csak a szexről. … A szex ilyen vagy olyan formában, majdnem mindig a kötődésről szól. A serdülők életében leggyakrabban a kielégítetlen kötődési igények kifejeződése.” /Dr. Gordon Neufeld/

A család ereje című könyvben olvashatjuk, hogy minden szexuális együttlét kötődést hoz létre, a szex normális esetben az őszinte intimitás kifejezése. A kutatások kimutatták, hogy egyre korábban élnek a mai gyerekek szexuális életet. Megfigyelhető, hogy így a szexualitás a mai fiatalok számára csupán primitív kötődési dinamika.

„Rengeteget szexelek, de azt hiszem, valójában még sohasem szeretkeztem.” /Egy fiú szavai/

A kötődés iránti vágy annyira erős, hogy a szex a kortárs-orientáció eszközévé vált. Gordon Neufeld szerint hatalmas problémák vannak ezzel, hiszen senki sem szexelhet úgy, hogy csak úgy lazán továbblépjen.

„Nem számít, mennyire rövid vagy ártatlan a szexuális érintkezés, mindenképpen párokat hoz létra a résztvevőkből. … Amit a szex összeköt, azt fájdalom nélkül nem lehet szétválasztani.” /Dr. Gordon Neufeld/

Megfigyelhető, hogy sok fiatal igyekszik egyre jobban megkeményíteni magát, érzéketlenné válni. Viszont ahogy a szerző már felhívta a figyelmünket, a sebezhetőség elöli menekülésért komoly árat kell fizetni.

A Tizenkettedik fejezetben hosszabban ír Nekünk a szerző arról, hogy mi történik akkor, ha az érettség hiányzik a szexualitásból. Érdekes és elgondolkodtató olvasmány.

kép: Pixabay

Taníthatatlan diákok

A gyerekek életének sok aspektusát végig vettük már, utolsóként az oktatás kérdéseivel foglalkozunk. A család ereje című könyv Tizenharmadik fejezetében a tehetséges, de motiválatlan gyermekről lesz szó.

A gyerekek alapesetben kíváncsiak, kérdéseket tesznek fel, kísérleteznek. Gordon Neufeld szerint a kortárs-orientáció kioltja belőlük ezeket. Mivel a kortársorientált gyermek minden idejét leköti a kötődésért folyó harc, ezért untatja őket minden, ami nem a kortársakról szól, sőt ez nem elég laza a haveroknak. Az ilyen gyerekek nem akarnak cikik lenni, nem akarnak sebezhetőnek mutatkozni.

„Ha egy gyermek elkerekedett szemmel csodálkozik, ha lelkesedik egy tantárgy iránt, ha megkérdezi, hogyan működnek a dolgok, ha eredeti ötlete van, azzal a kortársak gúnyolásának és megvetésének teszi ki magát.” /Dr. Gordon Neufeld/

Ez az egész pedig a taníthatatlan diákok tömegéhez vezet. A szerző szerint a kortársorientált diákok rossz mentorhoz kapcsolódnak, nem motiváltak a tanulásban, és a kötődés miatt csak egy dolog érdekli őket: a legközelebbi barátok.

„Onnantól kezdve, hogy egy gyermek kortársorientálttá válik, már csak a szabd idejében, ebédidben, iskola után és az órák közötti szünetekben fog tanulni. Amit ugyanis a kortársorientált gyermek megtanul, azt nem a tanáról vagy a tananyagból sajátítja el.” /Dr. Gordon Neufel/

 

 

Talán most egy kicsit túlzásnak tartjuk, hogy a fenti problémákat mind-mind a kortárs-orientáció okozza. Lehet, hogy szkeptikusak vagyunk a mechanizmusokkal kapcsolatosan. Szeretném kiemelni, hogy Gordon Neufeld sem úgy ír ezekről, hogy csakis kizárólag a kortárs-orientáció felel mindenért, viszont érdemes először a kötődést megvizsgálni. Azt tanácsolja Nekünk, hogy ismerjük fel a problémák mögött meghúzódó okokat, így sokkal hatékonyabban tudunk küzdeni ellenük.

„A mélyben meghúzódó probléma nem maga a viselkedés, hanem az, hogy felbomlott a természetes kötődési hierarchia a gondoskodó felnőttekkel. Ha a fiatalok többé nem számíthatnak a szüleikre, mint tájékozódási pontra, akkor kénytelenek az ösztöneikre és az érzéseikre hagyatkozni.” /Dr. Gordon Neufeld/

 

Hogyan hódítsuk vissza gyermekeinket a kortársaktól? Erről írok Nektek legközelebb! Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a fenti témákkal kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Gordon Neufeld és Dr. Máté Gábor: A család ereje című könyv Harmadik részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?