A család ereje – Kortárs-orientáció

Ebben a sorozatban szeretném nektek bemutatni Dr. Gordon Neufeld és Dr. Máté Gábor: A család ereje című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. A fontos üzenetet szépen lassan megismerjük. Kezdjük a legelején. 

A kortárs-orientáció fogalma

 

A szülői gondoskodás

A család ereje című könyv elején egy történelmi visszatekintést olvashatunk arról, hogy mi változott meg az utóbbi időben a szülő-gyerek kapcsolatban. A szerző szerint a mai szülők egyáltalán nem szeretik kevésbé gyerekeiket, mint régen. Sőt a ma már sokkal többet tudunk a gyerekek fejlődéséről, érzelmeiről, lelkiállapotáról. Miért ilyen sok a probléma akkor?

„A gyermekek nem hatalmaznak fel bennünket automatikusan arra, hogy nevelhessük őket, csupán azért, mert a zsigereinkben érezzük, illetve tudjuk, hogy mi a jó nekik, és mi szolgálja az érdekeiket.” /Dr. Gordon Neufeld/

A szerző szerint a gyereknevelés alapja a szülő és a gyerek sajátos kapcsolata, a kötődés erőssége. Ha egy gyerek kötődik a szüleihez, akkor figyel rájuk, hallgat rájuk, érdekli a véleményük és igényli a közelségüket.

„A szülői nevelés titka nem az, hogy mit csinál a szülő, hanem az, hogy mit jelent a gyermek számára.” /Dr. Gordon Neufeld/

kép: Pixabay

A megváltozott kultúra

Gordon Neufeld kifejti könyvében, hogy nem a szülők és a gyerekek változtak meg az utóbbi időben, ahhoz túl kevés idő telt el az evolúció mércéjével mérve. A kultúra és a társadalom változott meg. Ezek már nem támogatják azt, hogy a gyerekek feltétlenül és kizárólag a szülőkhöz, vagy más felnőttekhez kötődjenek. Megfigyelhető, hogy a gyerekeknek egyre több olyan kapcsolatuk van, amik rivalizálnak a szülőkkel.

„Nem a szeretet hiányáról vagy a szülői hozzá nem értésről van szó, hanem a kötődő kontextus erodálódásáról, pusztulásáról – ez az oka annak, hogy napjainkban a nevelés hatástalan.” /Dr. Gordon Neufeld/

A mai társadalmi normák olyan helyzeteket generálnak, ami rombolják a szülő-gyerek kötődést. A mai gyerekek sokkal kevesebbet érintkeznek egy napjuk során felnőttekkel, mint a kortársaikkal. A könyv szerint a folyamat valamikor az 50-es években kezdődött és egyre komolyabb. Ma már másodikos gyerekeknél megfigyelhetőek a negatív jelek.

„A probléma nem maga a társadalmi változás, hanem az, hogy meg sem próbáljuk ellensúlyozni a változás káros hatásait.” /Dr. Gordon Neufeld/

Az egész megfigyelésről és az arról tett megállapításokról bővebben olvashatok a könyvben.

Orientáció

A család ereje című könyvből kiderül, hogy az orientáció egy velünk született késztetés, ami segít abban, hogy tájékozódjunk és megismerjük a világot. Minden gyereknek alapszükséglete, hogy kötődjön valakihez, akik utat mutat neki. Ha ez nincs, akkor a gyerek kétségbe esik, és tájékozódási űrbe kerül. Ha nincs a közelében egy olyan felnőtt, aki betöltené ezt a feladatot, akkor azokhoz fog kötődni, akik a legközelebb vannak hozzá. Ők legtöbbször a haverok, barátok. Így alakul ki a kortárs-orientáció.

„A kortárskapcsolatok akkor a legbiztonságosabbak, ha a szülőkhöz való kötődés természetes hajtásai. Sajnos azonban a legtöbb esetben nem kapcsolatból, hanem éppen a kapcsolatok hiányából fejlődnek ki.” /Dr. Gordon Neufeld/

A szerző szerint a kortárs-orientáció egyik legnagyobb veszélye a szülők, vagy más felnőttek tekintélyének elvesztése. Ezzel együtt az útmutatás és példaadás ellehetetlenítése. Ehelyett a gyerekeinket olyan emberek nevelik, akik alkalmatlanok erre, kérés nélkül lettek felhatalmazva rá és nem eléggé érettek ahhoz, hogy megértsék az ezzel járó felelősséget.

„A gyerekkapcsolatokból teljes mértékben hiányzik a feltétel nélküli elfogadás és szeretet; a vágy a gyermekről való gondoskodásra; a képesség, hogy túllépjünk önmagunkon egy másik emberi lény miatt; továbbá az elszántság és az akarat, hogy feláldozzuk magunkat a gyermek növekedése és fejlődése érdekében.” /Dr. Gordon Neufeld/

Ebben az esetben vak vezet világtalant. Sajnos az orientációs pont keresés nem úgy lett belénk kódolva, hogy csak arra alkalmast személyt jelöljön ki origóként. A könyvben elolvashatjuk, hogy az orientáció úgy működik, hogy a gyerek nem kötődhet egyszerre a kortársaihoz és a szüleihez. Vagy az egyikhez, vagy a másikhoz és ez komoly problémákat okozhat.

A család ereje című könyv Első részében hosszabban olvashatunk a kötődésről, annak hat módjáról és torz formáiról. Nagyon érdekes és elgondolkodtató írás. Érdemes elolvasni!

Miért gond ez?

Több szülő kérdezte Gordon Neufeld-től, hogy miért probléma a gyerekek függetlenedése és önállósága. Hiszen ez az élet rendje. A szerző felhívja a figyelmet, hogy mind ez igaz, de csak azután, ha elvégeztük feladatainkat. Ne hagyjuk, hogy ideje korán nyugdíjba küldjenek bennünket!

„A gyermekek talán tudják, hogy mit akarnak, de veszélyes dolog azt feltételeznünk, hogy azt is tudják, mire van szükségük.” /Dr. Gordon Neufeld/

kép: Pixabay

 

Gordon Neufeld kifejti, hogy itt nem a normális kamaszkori lázadásokról van szó. Könyvében világosan leírja, hogy a mi kettő között az óriási különbség.

„A kortársorientált gyermekek gyakran úgy viselkednek, mintha a szüleik nem léteznének. … Amikor egy gyermek a kortársaikhoz lojális, akkor nem tartja helyesnek, hogy a mi oldalunkon álljon, vagy teljesítse a mi utasításinkat.” /Dr. Gordon Neufeld/

Mit tehetünk?

A család ereje című könyvben olvashatjuk, hogy amikor a gyermek a kortársakhoz kezd el kötődni, akkor az apukák és anyukák tehetetlennek és erőtlennek érzik magukat. Nehéz az ilyen gyerekeket nevelni. Végszükség esetén ilyenkor folyamodunk olyan eszközökhöz vagy módszerekhez, amikkel mi sem értünk egyet, mi sem szeretjük magunkat közben, legbelül mi sem érezzük, hogy helyesek.

A szerző szerint nem ez a megoldás. A vasszigor és büntetések sajnos nem segítenek, inkább csak rombolják a szülő-gyerek kapcsolatot rövid- és hosszútávon. Gordon Neufeld jó hírrel is szolgálhat: van esélyünk változtatni a kapcsolaton. Erről a szól a címkiegészítés: Ragaszkodj a gyermekeidhez! Máshogyan mondva: Hódítsd vissza! Ne hagyd, hogy megfosszanak a neveléshez való jogodtól! Ennek a módszereiről a könyv vége felé olvashatunk.

 

A következő alkalommal arról lesz szó, hogy a kortárs-orientáció pontosan hogyan ássa alá a szülői nevelést! Tarts velem az újabb gondolatok megismerésében!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy neked mi a véleményed a kortárs-orientációról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Gordon Neufeld és Dr. Máté Gábor: A család ereje című könyv Első részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?