A család ereje – Megoldás

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Dr. Gordon Neufeld és Dr. Máté Gábor: A család ereje című könyvet. Nekem ez az egyik kedvenc gyerekneveléssel foglalkozó könyvem. Rengeteget adott nekem ez a könyv, azt gondolom, hogy jobb szülő lettem általa. Ide kattintva olvashatod el a korábbi írásokat. Sok-sok elgondolkodtató és megfontolandó fejezeten túl vagyunk már. Most következnek azok a gondolatok, tanácsok, amik segíthetnek nekünk megelőzni vagy feloldani a kortárs-orientáció problémáját.

Hogyan tartsuk magunk mellett a gyermekeinket?

 

Azok a bizonyos későbbi fejezetek

A könyvajánlóban már írtam róla, hogy A család ereje című könyv első fejezetei közben többször találkozhatunk olyan mondattal, hogy „erről majd egy későbbi fejezetben lesz szó”, vagy „azt hogy hogyan oldjuk meg ezt a szituációt, majd a könyv egy másik részében találhatod”. Eléggé idegesítőek ezek, hiszen szülőként amúgy is kevés időnk van olvasni. Nincs szükségünk ilyen türelemre intő mondatokra. Nekünk megoldások kellenek most és azonnal. Arra biztatlak Benneteket, hogy ne adjátok fel az olvasást, hiszen most a lényeg!

Eddig arról olvashattunk a könyvben, hogy mi az a kortárs-orientáció, milyen hatással van ez a jelenség a gyereknevelésre, illetve, hogy a gyermek fejlődését hogyan befolyásolja. Most végre elértünk ahhoz a bizonyos későbbi fejezethez. Miután elolvastunk a könyvből 300 oldalt, elérkezünk a lényeghez, a megoldáshoz, a legfontosabb tanácsokhoz, azokhoz az ötletekhez, amik segíthetnek nekünk a kortársak csábításával szemben. Nézzük hát!

Lényeg a kapcsolat

Gordon Neufeld már korábban is kifejtette, hogy a nevelés titka a kötődés. A szülő-gyerek kapcsolata határozza meg, hogy a gyerekre mennyire lehet hatni, mennyire figyel oda szüleire, és hogy mekkora benne a motiváció, hogy jó legyen a szülők számára.

„A probléma az, hogy általában magától értetődőnek vesszük a kapcsolatot.” /Dr. Gordon Neufeld/

Ne essünk ebbe a hibára, mert nagy árat kell fizetnünk érte, emeli ki a szerző. Szerinte manapság a nevelési stratégiákra helyezzük a hangsúlyt. Szerinte rossz helyen keresgélünk, a kapcsolatra kellene koncentrálnunk.

„A kezdőpontnak és elsődleges célnak a gyermekekkel való minden kapcsolatunkban magának a kapcsolatnak kell lennie, és nem az irányításnak vagy a viselkedés szabályozásának.” /Dr. Gordon Neufeld/

A család ereje című könyvben olvashatjuk, hogy ne rövid távú célokat kergessünk, hanem a kapcsolat hosszú távú fenntartása legyen fontos számunkra.

kép: Pixabay

Kötődési tánc

Gordon Neufeld szerint a gyermek visszahódításának lépései egy fajta kötődési táncnak tekinthetőek. Olyan, mint amikor udvarolunk valakinek, és tudatosan összepontosítunk rá. A kötődési vagy hódító táncnak négy lépésével találkozhatunk a könyvben:

    • Kerüljünk a gyermekkel szemtől szembe barátságos módon!
    • Nyújtsunk valamit a gyermeknek, amibe belekapaszkodhat!
    • Ösztönözzük a függőséget!
    • Legyünk a gyermek iránytűje!

A szerző szerint ezek azok a lépések, amikre ha odafigyelünk, akkor megelőzhetjük a kortárs-orientáció kialakulását.

„A gyermek és szülő közötti kapcsolat szent. A kortárskultúra kihívásával szembesülve ügyelnünk kell arra, hogy gyermekeink erősen kötődjenek hozzánk, és ezt a kapcsolatot mindaddig meg kell őriznünk, amíg a gyermekeinknek szükségük van a szülői gondoskodásra.” /Dr. Gordon Neufeld/

Mit tegyünk, ha a gyermekünk már kortársorientált?

A szerző szeretne mindenkit megnyugtatni, hogy soha sem késő. A kortárs-orientáció olyan, mint ha gyermekünk egy szekta tagja lenne. Vagyis nem lesz könnyű dolgunk, falakba fogunk ütközni, a gyermek sokszor fog elkeseríteni bennünket, de ne adjuk fel. A kapcsolat helyreállítása nem egyszerű, de hosszútávon elképesztően fontos.

„Amikor megpróbáljuk ismét magunkhoz vonzani a gyermekeinket, nem szabad elfelejtenünk, hogy szükségük van ránk, még ha nem is tudnak róla.” /Dr. Gordon Neufeld/

Legyünk magabiztosak! Fontos, hogy befejezhessük szülői feladatunkat! Fordítsuk vissza a folyamatot úgy, ahogy elkezdődött. Alakítsunk ki kötődési űrt, válasszuk el gyermekeinket a kortársaitól!

kép: Pixabay

 

Hogyan ússzunk az árral szemben?

Egy kortársorientált gyerek elválasztása a kortársaktól óriási frusztrációt és kétségbe esést vonhat maga után. Viszont ezen múlik minden, emeli ki a szerző. Ez egy kőkemény lépés, úgy, hogy közben nem szabad felfedni szándékainkat. Elképesztően megrendítő életpéldákat olvashatunk a könyvben, ahol a szerzők maguk vallanak azokról a helyzetekről, amikor korlátozták a kortársérintkezéseket gyermekeiknél. Bevallják azt, is, hogy sokszor majdnem feladták. Arra bíztatnak Bennünket, hogy legyünk erősek, hogy bírjuk gyermekünk heves reakcióit.

„Szülőként sok önbizalomra van szükségünk, hogy az árral szemben ússzuk, és korlátozzuk a kortárs-interakciót, valamint hogy struktúrákat állítsunk fel annak érdekében, hogy megőrizzük a gyermekink hozzánk való kötődését.” /Dr. Gordon Neufeld/

Gordon Neufeld szerint ne vágjunk bele addig, amíg nincs bennünk önbizalom, türelem és szeretet. Szerinte nem szabad könyv alapján gyereket nevelni. Csak akkor fogadjuk meg tanácsait, ha megértettük és azonosulni tudunk velük.

A kortársérintkezések korlátozása

Fontos, hogy megértsük, hogy a kortársérintkezések korlátozása nem azt jelenti, hogy nem lehetnek vagy lesznek a gyermekünknek barátai, sokkal inkább arról, hogy nem tőlük fog függeni. Nagy a különbség! Ha belegondolunk, akkor mi is olyan barátokat kívánunk a gyermekünk mellé, akik nem akarnak versenyezni velünk.

A kortársérintkezések korlátozása önmagukban nem hozzák meg a sikert. Fontos, hogy ilyenkor lássuk meg az alkalmakat, hogy a gyerekkel legyünk. Így mi leszünk számára az a személy, akik betölti a kötődési űrt, akihez elkezdhet kötődni a kortársak helyett. Ha ezeket a lehetőségeket nem használjuk ki, akkor csak szigorú, utálatos, igazságtalan szülők leszünk. Nem állítjuk helyre a kapcsolatot.

„Ha a tilalmainkkal kötődési űrt hozunk létre, fel kell készülnünk rá, hogy nekünk kell azt betölteni.” /Dr. Gordon Neufeld/

A család ereje című könyvben a kortársérintkezés korlátozásával kapcsolatos tanácsokat kaphatunk, arról olvashatunk, hogy mire számíthatunk, ha belevágunk. Nagyon hasznos olvasmány! Lehet, hogy először kegyetlennek tűnik ez a módszer, de fontos, hogy megértsük, hogy a szülő-gyerek kapcsolat szent.

kép: Pixabay

 

A fegyelmezés, amely nem elválaszt

Gordon Neufeld 7 pontban gyűjtötte össze nekünk azokat a gondolatait, amit a fegyelmezéssel kapcsolatosan gondol. Könyvében őszintén kifejti, hogy a ma divatos nevelési taktikák és leckék szerinte megterhelik és túlfeszítik a szülő-gyerek kapcsolatot. Szerinte, amikor nevelünk, a kapcsolatnak kellene a legfontosabbnak lennie.

„Nem kérdés, hogy a gyermekeknek szükségük van fegyelmezésre. De olyan módon kell fegyelmeznünk őket, hogy az ne ártson a velük való kapcsolatunknak, ne indítson el bénító érzelmi védekezéseket bennük, és ne segítse elő a kortárs-orientációt.” /Dr. Gordon Neufeld/

A természetes fegyelmezés hét elve:

    • A kapcsolatot, ne pedig az izolációt használjuk a gyermek megregulázásához!
    • Amikor problémák adódnak, a kapcsolaton dolgozzunk, és ne az eseten!
    • Amikor valami nem működik a gyermek számára, inkább érjük el, hogy sírjon, mint hogy megpróbáljunk megtanítani neki egy leckét!
    • Csalogassuk elő és buzdítsuk a jó szándékot ahelyett, hogy jó magatartást követelnénk!
    • Hívjuk elő a vegyes érzelmeket, ahelyett, hogy megpróbáljuk megállítani az impulzív viselkedést!
    • Ha impulzív gyermekkel van dolgunk, próbáljuk előírni a kívánt viselkedést, ahelyett, hogy érett magatartást követelnénk tőle!
    • Ha a gyermeket nem tudjuk, próbáljuk megváltoztatni világát!

Azt gondolom, hogy mindegyik pont külön-külön is megéri, hogy hosszan gondolkodjunk róla. Gordon Neufeld könyvében mind a hét fegyelmezési elvről részletesen ír. Nagyon hasznos meglátásokat kaphatunk tőle, érdemes róluk beszélgetnünk párunkkal!

 

A következőkben további eszközökkel ismerkedünk meg, amik megakadályozzák a kortárs-orientációt! Tarts velem és megosztom veled Dr. Gordon Neufeld gondolatait!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod a véleményedet a fent olvasottakról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Gordon Neufeld és Dr. Máté Gábor: A család ereje című könyv Negyedik részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?