A jól működő család 5 jellemzője – A házasság meghittsége

Gary Chapman hivatását tekintve párkapcsolati szakértő és házassági tanácsadó. A jól működő család 5 jellemzője című könyve sorra veszi a harmonikus család jellemzőit, és ezek közül nem maradhat ki a szülők párkapcsolata. Gary Chapman célul tűzte ki, hogy segítse a párokat ahhoz, hogy meghitt légkörben teremtsenek maguk között és megéljék azt a szeretetet, amiről a házasságkötésük pillanatában álmodoztak. A szeretető család első jellemzője a szolgálatkészség volt, erről a korábbi írásomban olvashattok.

A házasság meghittsége

 

Vágy a meghitt kapcsolat után

A jól működő család 5 jellemzője című könyvben elolvashatjuk, hogy eleve belénk oltott vágy a meghitt kapcsolat valakivel. A probléma sokszor abból fakad, hogy a házastársaknak néha nagyon különböző véleménye van a bensőséges kapcsolatról. A férfi és a nő közötti különbségek és hasonlóságok teszik az egész kapcsolatot nagyon meghitté és gyümölcsözővé. E kettő nélkül nincs meghittség.

„Nem azért házasodtunk össze, mert ketten könnyebb a háztartást fenntartani. Azért kötöttük össze az életünket, mert mindkettőnkben megvolt az a mély vágy, hogy bensőséges kapcsolatba kerüljünk egymással, és együtt éljük le az életünket, mert úgy éreztük, hogy így teljesebb életet élhetünk, mint külön-külön.” /Gary Chapman/

Mi történik a meghittséggel?

Gary Chapman szerint a házasságban mindenki elfogadásra, bizalomra és izgalomra vágyik. Sok házaspár viszont idővel eltávolodik egymástól. Az évek során sajnos a kezdeti testi és érzelmi vonzódás csökken. Mi történt? A szerző hasonlatával élve egy fal épült a pár közé. Nem az egyik pillanatról a másikra, hanem szépen lassan tégláról téglára.

„Hogyan nyerheti vissza egy pár a kapcsolatuk intimitását? A válasz egyszerű, de nem könnyű. A falat le kell rombolni.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

A bensőséges kapcsolat kialakítása

„A meghittség kialakítása a kapcsolatban hosszan tartó folyamat, nem pedig egyszeri esemény. A meghittséget nem lehet „megszerezni” és őrizgetni életünk végéig, mint valami kincset.” /Gary Chapman/

A szerző szerint a meghitt kapcsolat fenntartásának egyetlen módja a kommunikáció: a beszélgetés, a meghallgatás és a megértés. A jól működő család 5 jellemzője című könyvben a bensőséges kapcsolat öt alapvető összetevőjével találkozhatunk:

    • Az értelmi meghittség
    • Az érzelmi meghittség
    • A társas meghittség
    • A lelki meghittség
    • A testi meghittség

Mind az öt összetevőről bővebben olvashatunk a könyvben. Gary Chapman szerint a valóéletben ezek nem különülnek el egymástól élesen, sőt együtt alkotják az igazi bensőséges kapcsolatot.

kép: Pixabay

 

A jól működő család 5 jellemzője című könyvben találhatunk egy öthetes programot, ami elősegít a meghittség elmélyítését a házasságban. Az öt hét alatt mind az öt összetevővel külön-külön egy hetet foglalkozunk. A gyakorlati tanácsok elképesztően jók és hasznosak. Látszik rajtuk, hogy Gary Chapman praxisa során komoly tapasztalatot szerzett abban, hogy hogyan segítheti a párokat ahhoz, hogy visszataláljanak a meghitt kapcsolathoz párjukkal. A feladatok nem könnyűek, tégláról téglára kell lerombolni az évek alatt felépült falat, de minden erőfeszítést megér, hiszen a másik ember jelenti nekünk a teljesebb életet, emeli ki a szerző.

„A harmonikus családban a férj és feleség a házasságuknak szenteli az első helyet, tudván, hogy a köztük lévő bensőséges kapcsolatra nemcsak nekik van szükségük, hanem ez adja a legnagyobb érzelmi biztonságot gyermekeik számára.” /Gary Chapman/

Annyira tetszik nekem ez az öt hetes program, hogy arra gondoltam, hogy egy munkafüzetet kellene készíteni belőle. Talán egyszer elkészítem! 🙂

 

A következő részben a szeretetteljes nevelésről írok majd Neked! Tarts velem, hogy a harmadik jellemzőt bemutathassam Neked!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz az intimitás öt összetevőjéről. Nektek szerinted melyik területtel lenne a legtöbb munkátok és melyik megy a legjobban?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: A jól működő család 5 jellemzője című könyv Második részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?