A jól működő család 5 jellemzője – Férjek és apák

Gary Chapman: A jól működő család 5 jellemzője című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Az alapértékek közül majdnem mindet megismertük már. A könyv utolsó fejezete a férjekről és az apákról szól. Gary Chapman maga is férj és apa, így hitelesen ír férfitársainak. 

A férj, mint szerető családfő

 

Milyen a jó férj?

Gary Chapman szerint manapság a férjek szerepe a családban nem mindig tisztázott. Szerinte az egészséges állapot a felelősségteljes és megbízható családfő, aki odaadóan gondoskodik feleségéről és gyermekeiről.

Sajnos sok férfinak nincs képe arról, hogy milyen egy szerető férj, saját életében nem volt számára megfelelő minta. Gary Chapman ezért összeírt egy hat pontból álló listát, ami szerinte a jó férjet jellemzi. Részletesebben a könyv Tizennegyedik fejezetében olvashattok róluk.

    • A szerető férj társának tekinti feleségét
    • A szerető férj beszélget a feleségével
    • A szerető férj fontossági sorrendjében a felesége áll az első helyen
    • A szerető férj feltétel nélkül szereti feleségét
    • A szerető férj igyekszik felfedezni és betölteni felesége szükségleteit
    • A szerető férj arra törekszik, hogy lelki és erkölcsi értékei szerint éljen

Milyen a jó apa?

A jól működő család 5 jellemzője című könyvben olvashatjuk, hogy sok férfinak nincs képe a jó férjről, de még a szerető apáról sincs. Sok gyerek apahiányban nőtt fel és nő fel ma is. Pedig sok kutatás bizonyítja, hogy az apuka szerepe nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészséges éntudat alakuljon ki a gyermekben.

Milyen egy szerető apa? Mik a szerető apa jellemzői? Gary Chapman erről is készített nekünk egy listát. Ezekről bővebben a könyv Tizenötödik fejezetében olvashattok.

    • A szerető apa aktívan foglalkozik gyermekeivel
    • A szerető apa időt szán gyermekeire
    • A szerető apa szívesen beszélget gyermekeivel
    • A szerető apa játszik gyermekeivel
    • A szerető apa értékrendjének átadására törekszik
    • A szerető apa gondoskodik gyermekiről, és megóvja őket a veszélyektől
    • A szerető apa feltétel nélkül szereti gyermekeit
kép: Pixabay

Idealizmus és valóság

Az első gondolatom az volt, amikor ezt a részt olvastam, hogy ez nem fair. Azt gondolom, hogy miközben olvasod ezeket a listákat egy ideális és tökéletes férj és apa jelenik meg előtted, aki valószínűleg nem is létezik. Nem gondolom, hogy pozitív, hogy Gary Chapman ennyire kiemeli a férfiak hiányosságait és feladatait. Így ez egy kicsit igazságtalan és egyoldalú. Bár az tény, hogy akinek nincs pozitív tapasztalata a saját életében a jó férjről és apáról, azok számára fontos lehet egy ilyen lista ahhoz, hogy definiálni tudják magukat férfiként a családban.

A második megjegyzésem az, hogy Gary Chapman sem gondolja magáról azt, hogy mindig minden pillanatban megfelel a fenti listáknak. Ő is számtalanszor hibázott és vétett felesége és gyermekei ellen. Azt írja könyvében, hogy a listákban szereplő pontokat azért gyűjtötte össze, hogy másoknak már ne kelljen a saját bőrükön megtapasztalniuk ezek hiányát, úgy, mint neki anno.

A harmadik gondolatom pedig az, hogy egy olyan fejezetet írni egy könyvben, amit nagy valószínűséggel nők olvasnak el először, beletenni egy férfiaknak szóló részt hatalmas öngól. Úgy gondolom, hogy ha megmutatnám férjemnek ezt a fejezetet, amiben arról olvasna, hogy mennyivel jobban kellene engem szeretnie, vagy többet kellene a gyerekeivel lenni, akkor azzal nem biztos, hogy a kívánt célt érném el. Hiszen ez így sokkal inkább elvárásnak hangzik, mint egy nyitott beszélgetés kezdete. Erről a véleményemről már több korábbi bejegyzésben írtam: Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás és John Gottman: Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyvvel kapcsolatosan. Azt persze elismerem, hogy Gary Chapman könyveket nem csak nők olvasnak, sőt Gary Chapman világszerte tart előadásokat férfiaknak, amiken mindig sok az érdeklődő. Ezenkívül született olyan könyve is, ami kifejezetten férfiaknak szólnak.

Az viszont kétségtelen, hogy nem lett volna túl hiteles Gary Chapman-től, hogy ha a feleségeket és az anyukákat jellemzi, vagy oktatja ki. Még akkor sem, ha párkapcsolati tanácsadóként valószínűleg sok tapasztalata lenne arról, hogy a nők általában hol rontják el. Szóval több szempontból bonyolult érzelmek kavarogtak bennem, amikor ezt a részt olvastam a könyvben. Szívesen adnám én is a férjemnek elolvasásra, de annyira aránytalannak érezném. Inkább témafelvetésként próbálkozom majd a könyvben szereplő értékekről beszélgetni vele.

A családfői szerep felmérése és a szolgáló szeretet művészete

A jól működő család 5 jellemzője című könyvben találhatunk egy több pontból álló kérdőívet, amiben a férfiak felmérhetik magukat, hogy éppen hol tartanak a jó férj és a jó apa szerepben. Ezt a kérdőívet kitöltheti a feleség és a gyerekek is, hogy egységesebb legyen a kép. Első lépésként tehát önértékelésről van szó, aztán pedig befogadónak kellene lenni a kritikára és a hiányosságokra a családtagok értékelése alapján. Harmadik lépés visszatekintés a férfi saját gyermekkorára. Utolsó lépés pedig az előretekintés.

Az előretekintéshez nyújt segítséget a Gary Chapman által kidolgozott több hetes program, amikor a férfi hétről-hétre, lépésről-lépésre gyakorolhatja a számára fontos pontokat a listákról. Ezt a részt is aránytalannak tartom, kellene készíteni egy ilyen programot a nőknek is. Azt viszont ki szeretném hangsúlyozni, hogy a program során javasolt gyakorlatok nagyon jók és hasznosak. Egy kis továbbgondolással könnyű lenne átfordítani a tanácsokat a feleségek részére is.

A bátorítás művészete

Eddigi negatív véleményemmel szemben azt kiemelném, hogy A jól működő család 5 jellemzője című könyv utolsó részéből a nők sem maradtak ki. Hiszen ahhoz, hogy a férj lépéseket tehessen a pozitív családfői szerep jobb betöltésére a feleség bátorítására van szükség. Hiszen a bírálat megbénít, a bátorítás pedig szárnyakat ad, emeli ki Gary Chapman. A férj nem lesz tökéletes, de nem is ez a cél. Az erőfeszítéseket kell értékelni.

„Egyszerűen nem értem. Az üzleti életben elismernek és tisztelnek. Az emberek tanácsot kérnek tőlem és felnéznek rám, de otthon csak kritikát kapok. Ha hallaná a feleségemet, azt hinné, hogy egy csődtömeg vagyok.” /Egy férj panasza Gary Chapman-nek/

Gary Chapman tehát önkritikára hív bennünket, feleségeket, hogy értékeljük saját szerepünket a párkapcsolatban, és hogy mi magunk mennyire vagyunk jó feleségek. Fontos tudatosítanunk, hogy a szeretetteljes kapcsolatért dolgozni kell, és ez két emberen múlik.

A legfontosabb tehát az, hogy a szeretet kétirányú. Biztos, hogy a férjnek is hasonló érzelmi szükségletei vannak, mint a feleségének. Szeretetre vágyik, és akkor tudja a legjobbat kihozni magából, ha érzi, hogy elfogadják őt, emeli ki a szerző. Vagyis a lényeg az egymás szükségleteinek kielégítése, még akkor is, ha ezek a szükségletek a kutatások szerint komolyan eltérnek egymástól.

kép: Pixabay

 

Gary Chapman arra bátorítja a feleségeket, hogy biztassák férjeiket, figyeljenek oda, hogy ne követeljenek, hanem kérjenek, illetve a férjük szükségleteire szánjanak időt és energiát.

„A jól működő házasság olyan meghitt és szeretetteljes kapcsolat, amely mindkét fél szükségleteit kielégíti, és amelyben a házastársak különbözőségei kiegészítik egymást.” /Gary Chapman/

 

Ezzel befejeztük Gary Chapman: A jól működő család 5 jellemzője című könyvet. Ezzel befejeztük Gary Chapman által írt könyvek bemutatását az Anyacipő blogon. A következőkben Dr. Kádár Annamária: Mesepszichológia című könyvével fogunk foglalkozni. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a jó férj és a jó apa listájának pontjairól!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: A jól működő család 5 jellemzője című könyv Ötödik részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?