A jól működő család 5 jellemzője – Szolgálatkészség

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Gary Chapman: A jól működő család 5 jellemzője című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. A jellemzőkre szépen lassan fény derül. Kezdjük az elsővel! 

Szolgálatkészség

 

Gary Chapman saját tapasztalatai

A jól működő család 5 jellemzője című könyv bemutatásakor már írtam róla, hogy Gary Chapman és feleségének élete a házasságuk első éveiben gyötrelmes volt. Nem egészen úgy alakultak a dolgok, ahogyan azt álmaikban elképzelték. Egyre messzebb kerültek egymástól és egyre inkább menthetetlennek tűnt a párkapcsolatuk.

„Életünk értelme nem abból fakad, amit kapunk, hanem abból, amit adunk.” /Gary Chapman/

Gary Chapman elmondása szerint rádöbbent, hogy a kapcsolatuk egyre jobban elvárásokból, követelőzésekből állt. Mindketten úgy élték meg, hogy ha a másik változtatna a hozzáállásán, akkor minden rendben lenne. A szerző leírja könyvében, hogy elkezdett készségesen válaszolni felesége kéréseire, sőt a korábban megfogalmazott kéréseknek is megpróbált eleget tenni. Nehéz időszak volt, nem változott meg minden egy csapásra, de elindult egy pozitív folyamat. Szépen lassan újra egymásba szerettek feleségével, emeli ki a szerző könyvében.

„Érzékennyé váltunk egymás kívánságai iránt. Követelőzés helyett inkább kerestük, hogyan lehetünk egymás szolgálatára, és kezdtük megtapasztalni a bensőséges kapcsolat áldásait.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

 

A szolgálat: a nagyság próbája

Gary Chapman tehát saját példája alapján és a jézusi értékrendre hivatkozva kiemeli a szolgálat jelentőségét és fontosságát. Szerinte ez olyannyira fontos erény, hogy elsőként szerepelteti könyvében, és levezeti, hogy a másokért végzett szolgálat a lényünk része.

„Mindannyiunkban él a vágy, hogy szolgáljunk, és megelégedéssel tölt el a tudat, hogy tettünk valamit másokért. Abban a családban, ahol ez jól működik, mindenki érzi, hogy a másokért végzett szolgálat az élet egyik fő hivatása.” /Gary Chapman/

A szolgálat mintaértékű

A jól működő család 5 jellemzője című könyvben elolvashatjuk, hogy a szolgálatkész magatartás mintaértékű gyermekeink számára, sőt társadalmi szinten is.

A fejezet végén található „Öné a szó” címet viselő gyakorlatokban, ahhoz kapunk tanácsokat, hogy hogyan mélyítsük el a szolgálatkészséget a családban és a családon kívül. Összesen 5 feladat van a könyvben a szolgáló szeretetről.

 

A házasság meghittségéről a következő alakommal írok Neked! Tarts velem az újabb jellemző megismerésében!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy nálatok hogyan valósul meg a szolgálat fogalma a családban. Sikerül-e a hétköznapok szolgálatait nemes dologként megélnetek?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: A jól működő család 5 jellemzője című könyv Első részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?