A nevelés az élet szolgálata – V. kötet – Bizalom

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – V. kötetet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. Három igazán fontos témáról lesz szó. Kezdjük a bizalommal kapcsolatos gondolatokkal! 

Bizalompedagógia

 

Bizalommal nevelés

„A bizalom olyan fontos az egészséges lélekfejlődés számára, mint a fizikai létnek a levegő. Ugyanúgy szinte észrevehetetlen, ám ha nincs, megszűnik a létezés is.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

A nevelés az élet szolgálata – V. kötetében hosszasan olvashatunk a bizalomról. Arról a bizalomról, ami „egy döntés, egy bizonyos magatartás”. Ez segíti az életben „maradást” és a motiválja a fejlődést. Vagyis nevelőként a bizalom légkörének megteremtése egy fontos feladatunk.

kép: Pixabay

 

„A nevelés J. Kentenich meghatározása szerint „az idegen élet önzetlen szolgálata”. /Uzsalyné Pécsi Rita/

Azt gondolom, hogy ez egy nagyon szép gondolat, hiszen az idegen élet megfogalmazással pontosan kijelöljük, hogy egy másik életről van szó. Nem a miénkről, nem a mi céljaink a fontosak. Az önzetlen szolgálat pedig azt jelenti, hogy nem csupán egy feladatot kell ellátnunk, hanem szolgálni a gyermeket abban, hogy ki tudjon bontakozni és ki tudja hozni magából a legjobbat.

Pécsi Rita ezután kifejti számunkra, hogy pontosan ebből kifolyólag nem lehet sablonok és előre leírt receptek alapján gyermeket nevelni:

„A nevelés minden esetben egyéni válasz az ő személyes életében felmerülő kérdésekre, szükségletekre.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

A bizalompedagógia célja

Az Ötödik kötetben arról olvashatunk, hogy a legfontosabb feladatunk az ősbizalom megteremtése.

„Ez az a tapasztalat, hogy feltétel nélkül szeretnek, jó hatalmak vesznek körül, amelyek mindenkor erősebbek minden rossznál.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Fontos kiemelni, hogy ez egy tapasztalat. Nem lehet szóval, kiselőadással „beleültetni” az emberbe. Ezt meg kell tapasztalni, nem egyszer, hanem sokszor, hogy tényleg jól beépüljön. A könyv szerint a „képzés” már a csecsemőkorban kezdődik és szülőként igazán oda kell figyelnünk erre.

Az ősbizalom létrejöttének előnyei:

    • Biztonság és védettség az új és szokatlan élethelyzetekben
    • A csalódások feldolgozása
    • Készség a gyors megbocsátásra
    • Készenlét a tanulásra

Mindegyikről bővebben olvashattok könyvben.

„A pozitív változást egy igazán törekvő, mozgásban lévő tekintélyszemély segítheti, aki elfogad és szeret, de egyszersmind kihívások elé állít, nyeseget, fedd, és legfőképpen pedig bízik a kiteljesedésükben.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

kép: Pixabay

 

A fegyelmezésről a következő alakommal írok Neked! Tarts velem, hogy bemutathassam Pécsi Rita gondolatait a szabadságra nevelés az a fegyelmezés kapcsolatáról!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a fent leírtakról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – V. kötet Első részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?