A nevelés az élet szolgálata – II. kötet – A nemi identitás kialakulása

Haladunk tovább Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – II. kötettel. Legutóbb az édesapák lélekformáló hatásáról volt szó. Most egy manapság igen megosztó téma következik: Fiú vagyok-e vagy lány? 

A nemi identitás kialakulása

 

Azonosulás és leválás

Fontosnak tartom leszögezni, hogy ez a téma nem azért került most elő, mert bármi politikai célja lenne. Sőt Pécsi Rita könyve 2011-ben íródott, tehát az ebben lévő gondolatokat nem a mostani helyzetre reagálnak. Azt persze le kell írnom, hogy ebben a könyvben eddig is és ezután is a keresztény értékrendet képviseli a szerző.

„A gyermek kb. 2 és fél-3 éves korban észleli először, hogy a környezetében az apa és anya más-más szerepet tölt be, amikor átéli, hogy a nagypapa, vagy a nagymama mennyire másként viszonyul hozzá, ugyanígy a nagynénik, nagybácsik esetében, vagy a nagyobb testvérekkel, unokatestvérekkel kapcsolatban. Minél több különböző szerepkört tapasztal meg, annál világosabban rajzolódik ki saját énjéből, hogy ő melyikhez tartozik, melyikkel érez azonosságot. Most találja meg a saját nemi identitását (azonosságát).” /Uzsalyné Pécsi Rita/

A nevelés az élet szolgálata – II. kötetben arról olvashatunk, hogy a csecsemőkorban mindenképpen az édesanya dominál. A gyerekek ő vele azonosulnak. Ezután történik meg a törvényszerű leválás. Ezért nagyon fontos, hogy az édesapa jelen legyen. Az édesanya pedig támogassa az eltávolodást.

„Most egy belső késztetés nyomán le kell válni arról a személyről, aki végre körülölelt! Ehhez az elszakadáshoz és azonosulási folyamathoz nemcsak egy törődő, odaforduló, szerető apa kell, hanem a nagyvonalú, szintén feltétel nélkül szerető, de elengedő anyának is mindvégig mellette kell állnia.” /Uzsalyné Pécs Rita/

kép: Pixabay

 

Nemi identitás fejlődése

Pécsi Rita könyvében két szakaszra bontva mutatja be számunka a nemi identitás fejlődését:

        • 5-12 éves kor
        • 13-19 éves kor

Mindkét életszakaszról bővebben olvashattok A nevelés az élet szolgálata – II. kötetben.

Számomra az volt a legérdekesebb ezekben a leírásokban, hogy eddig még sohasem gondoltam így az anyaságra és az apaságra. Illetve nem tudatosodott bennem az, hogy szülőként mekkora szerepem van a nemi identitás kialakulásában.

 

A játéktevékenységgel kapcsolatos tanácsokat mutatom be Nektek legközelebb! Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a nemi identitás fejlődéséről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – II. kötet Második részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?