A nevelés az élet szolgálata – II. kötet – Az Apa

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – II. kötetet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. A kisiskolásokra jellemző életfeladatokra és lélekmozgásokra szépen lassan fény derül. Kezdjük az apaság témakörével! 

Az Apa

 

Az apaság lényege

Elsőre talán furcsának tűnhet, hogy miért éppen ebben a kötetben foglalkozik Pécsi Rita az apaság témakörével. Véleménye szerint az apák szerepe a gyermekük 6-10 éves korában az egyik legfontosabb. Ez nem jelenti azt, hogy a többi korban nem lenne fontos a jelenlétük. Hanem hogy a kisiskoláskor egy elég intenzív és érzékeny időszak a gyerek életében, amikor kiszakad az eddig megszokott szűk családi légkörből és elkezdi nyitogatni a szárnyait. Az apák példa- és iránymutatása ebben a korban kifejezetten fontos.

„Az apaszerep messze nem merül ki a háttérmunkában, nevezetesen a család megélhetésének előteremtésében, és a szigor, a keménység időnkénti megjelenésében. Az apáknak legkésőbb az óvodáskorban be kell lépni a nevelésbe, méghozzá meghatározó szereppel.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

kép: Pixabay

 

A nevelés az élet szolgálata – II. kötetben arról olvashatunk, hogy az édesapa „a gyermek Istenképének elsődleges hordozója, s ezáltal meghatározója is.” Isten tehát nem kisebb feladatot bízott az édesapákra, mint vezetni a gyermeket az Ő nevében.

Korábban írtam róla, hogy A nevelés az élet szolgálata könyvsorozatot áthatja a vallás. Ez nem azt jelenti, hogy vallásos tanításokról szól, hanem hogy az itt bemutatott nevelési elvekben benne van az Istenbe vetett hit és bizalom. A szerző többször is utal a bibliai tanításokra, hogy alátámassza állítását. Továbbra is tartom azt az véleményemet, hogy azoknak a szülőknek, akiktől messze áll a keresztény vallás, nem való ez a könyvsorozat. Hacsak nem eléggé nyitottak a mögöttes tartalom befogadására. Természetesen a kisiskoláskor életfeladataiból életfelfogástól és felekezettől függetlenül sokat tanulhatunk.

Az apa lélekformáló hatású jellemzői

Uzsalyné Pécsi Rita könyvében végig veszi azokat az apai jellemvonásokat, amikre szükség van ahhoz, hogy egy apa Isten képmása lehessen:

    • Az örök atya állandó
    • Mindenütt jelenvaló
    • Mindent tudó. Mindenről tud, ami hatással van a gyermek életére.
    • Bölcs
    • Szent
    • Végtelenül igazságos és irgalmas
    • A törvény megtestesítője
    • Az életben való boldogulási képesség első mintája

Mindegyik pontról részletesen olvashattok A nevelés az élet szolgálata – II. kötet Első részében.

Elsőre talán túlmisztifikáltnak találhatjátok ezeket a jellemzőket. Érdemes elolvasni a könyvet, mert a szerző árnyaltabban, gyakorlatiasabban, mutatja beszámunkra ezeket a pontokat.

„Az övéi állandóan jelen vannak az életben és ő is mindenütt jelenvaló. Nem könnyű feladat ez.” /Uzsalnyé Pécsi Rita/

Nem kell megijedni, nem a tökéletességről ír a szerző. Pécsi Rita szeretné, ha megértenénk az apa-szerep jellentőségét és azt, hogy tulajdonképpen mit is jelent apának lenni. Mindegyik jellemvonásról a realitások talaján fogalmaz meg magatartásmintákat, amiket nem erőszakosan és követelően mutat be, hanem kellő rugalmassággal és empátiával.

„Hiszen a szentség nem azt jelenti, hogy tökéletes emberrel élsz együtt, hanem azt, hogy valaki olyannal, aki állandóan erre törekszik, valakivel, akiben Isten tevékeny. És erről sem beszélni kell, hanem a mindennapok történéseiben, őszinte gesztusaiban átélni.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

kép: Pixabay

 

Amikor hiányzik vagy torz az apakép

A nevelés az élet szolgálata – II. kötetben arról is olvashatunk életpéldákat, hogy mit eredményezhet az, amikor egy gyermek életében hiányzik vagy torz az apakép.

Igazán pozitív példákat is találhatunk a könyvben. Köztük Joseph Kentenich atya életújtát is elolvashatjuk, aki a nehéz életkezdés ellenére a kötődéspedagógiai szószólója lett.

„Nagyon nagy az apák felelőssége, és lehetősége, hogy gyermekeik ne ilyen kerülőutakon jussanak el saját identitásuk megerősödéséig.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

 

A nemi identitás kialakulásáról a következő alakommal írok Neked! Tarts velem, hogy bemutathassam Neked Pécsi Rita gondolatait ezzel a manapság igazán megosztó témával kapcsolatosan!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed róla!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – II. kötet Első részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?