A nevelés az élet szolgálata – III. kötet – A cinizmus

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – III kötetet. Legutóbb a kritikáról volt szó. A cinizmus témaköre része a kritikáról szóló fejezeteknek, de annyira fontos témának gondoltam, hogy úgy döntöttem, hogy kiemelem a többi közül és külön írok Nektek róla. A könyvről szóló korábbi írásokat itt olvashatod. 

Ami tilos: cinizmus

 

Mi a cinizmus?

„Közönyös, gúnyos, értékeket nem tisztelő, keserű, részvétlen, nyegle kétkedés. Bármilyen helyzetet képes negatívan bemutatni, s ebből még viccet is csinál.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Miért nehéz hallani egy cinikus megjegyzést? Mert legtöbbször van igazság alapja, ettől tud olyan mélyen hatni és fájni, emeli ki a szerző.

A nevelés az élet szolgálata Harmadik kötetben találunk kilenc cinikus példamondatot. Ezek alapján könnyen megérthetjük a lényegét. Pécsi Rita arra int bennünket, hogy mindenképpen kerüljük a cinikus megjegyzéseket, illetve azt, hogy negatív dolgokkal viccelődjünk.

kép: Pixabay

 

Feldolgozáshoz szükséges képességek

Pécsi Rita könyvében felsorolja azokat a képességeket, amikre szükség van ahhoz, hogy a cinikus kritikát fel tudja valaki dolgozni. Például:

    • emberismeret
    • konfliktuskezelés
    • szilárd, reális önismeret stb.

Mindegyik pontban kiemeli számunkra a szerző, hogy az adott képesség birtokában általában MÉG NINCS kamaszgyermekünk. A fejlődésének ebben a szakaszában még nincs elég belátása hozzá, így számára a cinikus megjegyzés helyén kezelése komoly nehézségbe ütközik. Ezért nagyon fontos, hogy kerüljük és ne éljünk ezzel a kritikai eszközzel.

„Lehet tréfásan kritizálni, ám a negatív dolgokkal jobb nem viccelni, de a cinizmus a nevelésben mindenkor tilos!” /Uzsalyné Pécs Rita/

kép: Pixabay

 

Lehet, hogy vannak, akik most egy kicsit megrökönyödnek ezen a kemény kijelentésen. Hiszen általában nem szeretjük, ha valami meg van tiltva. Szinte ösztönösen lázadozunk ellene. A kételkedők számára javaslom, hogy olvassák el A nevelés az élet szolgálata című könyvsorozat Harmadik kötetét.

 

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. A mechanikus és az organikus gondolkodás bemutatása lesz a témánk! Tarts velem!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy milyen tapasztalataid vannak a cinizmusról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – III. kötet Harmadik részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?