A nevelés az élet szolgálata – III. kötet – A kritika

A nevelés az élet szolgálata című könyvsorozatban Uzsalyné Pécsi Rita két köteten keresztül foglalkozik a kamaszkorral. A Harmadik részben a korai- és a középső-serdülőkoron van a hangsúly, a Negyedik könyvben lesz majd szó az érett kamaszkor életfeladatairól. Ezenkívül több olyan fontos témával is foglalkozik a szerző ezekben a kötetekben, ami fontos lehet a tinédzserek szüleinek. Legutóbb a megfelelő motiválásról volt szó, most a kritikával kapcsolatosan osztja meg velünk véleményét Pécsi Rita. A korábbi bejegyzéseket itt éritek el. 

(Le?)építő kritika

 

A kritikáról

Az életünk során mindannyian találkozunk kritikával. Pécsi Rita szerint nem szabad szégyellenünk magunkat, a kritika mindenkinek fáj, „az építő szándékú kritika sem esik jól”. Ez így van és fogadjuk el. Nem kell harcolnunk az érzés ellen.

„Akiről – ésszel és érzelmeimmel – biztosan tudom, hogy szeret és törődik velem, valamint attól, aki hiteles személy számomra – de tőle is nehéz [elfogadni a kritikát].” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Véleményem szerint A nevelés az élet szolgálat Harmadik kötetében olyan alapigazságokat oszt meg velünk a szerző a kritikával kapcsolatosan, amiket érdemes átolvasni és tudatosítani magunkban.

„Megjegyzéseket tenni mindenki tud, de az senkinek nem használ. A kritika csak akkor épít, ha úgy segíti a helytelen viselkedést kiküszöbölni, hogy közben megőrzi, sőt erősíti a Személyt.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

kép: Pixabay

 

Az építő kritika alapjai

Összeszámoltam összesen 9 tételmondatot találunk a könyvben. Kigyűjtöttem Nektek hármat, hogy jobban lássátok Pécsi Rita gondolatmenetét:

    • A helyes kritika NEM objektív
    • Első az érzelmek elfogadása, és NEM a viselkedés korrigálása
    • 3:1 – a megerősítő és a negatív visszajelzés „elviselhető” aránya

 

Szeretném külön kiemelni, hogy én személy szerint többek közt erről a témáról szóló előadását hallottam először a szerzőnek élőben a gyermekek óvodájában. Az egész előadás nagy hatással volt rám, de legjobban a kritikával kapcsolatos rész érintett meg.

Azt gondolom, hogy az egész társadalmunknak sokat kellene fejlődnie a kritizálás terén. Jobb hely lenne ez a világ, ha elfogadhatóbban tudnánk kritikát megfogalmazni.

kép: Pixabay

 

Személy szerint nekem is van mit fejlődnöm. Szeretnék szülőként jobb lenne ebben a témában és gyermekeimnek is jó példát mutatni. Pécsi Rita gondolata sokat segíthetnek nekem ebben. Szeretettel ajánlom Nektek is olvasásra.

„Célunk kizárólag a megoldás és az útkeresés lehet. Ha nem az útmutatás, a továbbhaladás a célja a bírálatnak, akkor az bármennyire is igaz, vagy frappáns, nem több üres megjegyzésnél, olcsó uralkodási vágynál, erőfitogtatásnál.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

 

A következő részben a cinizmusról lesz szó! Tartsatok velem!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy milyen tapasztalataid vannak az építő kritikával kapcsolatosan! Neked mennyire sikerül helyesen megfogalmazni a visszajelzéseidet gyerekeid felé?

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – III. kötet Harmadik részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?