A nevelés az élet szolgálata – IV. kötet – Férfi és nő 2.

Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – IV. kötet végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Az utolsó fejezetben a férfiak és nők „működése” közötti hasonlóságokat és különbségeket mutatja be számunkra a szerző. Azt gondolom, hogy bármelyik szakaszában tartunk is az életünknek az a tudás mindig nagyon hasznos.

Pécsi Rita által képviselt mondanivaló egy részével már megismerkedtünk az előző bejegyzésben. Most haladjunk tovább és vizsgáljuk meg ezt a témát szülőként.

 

Férfi és Nő – különbségek és hasonlóságok

Második rész

 

Férfiak és nők

A nevelés az élet szolgálata – Negyedik kötetben azokat a tipikus tulajdonságokat és személyiség jegyeket mutatja be számunka a szerző, amik a férfiakat és nőket jellemzik, illetve amik a „látványos” különbségeket okozzák.

    • Agyműködés
    • Látás
    • Tájékozódás
    • Kommunikáció
    • Problémamegoldás
    • Gondolkodásmód
    • Hitélet

Azt gondolom, hogy házastársként és szülőként sokat profitálhatunk ezekből a fejezetekből, hiszen, ha sikerül tudatosítani magunkban a különbségeket, akkor empatikusabbak lehetünk, csökkenthetjük az elvárásainkat, sőt akár élvezhetjük is őket. Férfi és nő alapvetően kiegészítik egymást, vagyis ami az egyiknek „rosszabbul megy” az másiknak könnyedén, és így válik a kapcsolatuk gazdagabbá.

„Nyilván mindkettőnek van előnye és hátránya, de a kétféle mechanizmus csak akkor tud jól együttműködni, ha a nők és a férfiak egyaránt megértik, hogy különbözők az adottságaik, és EZÉRT különbözőek a cselekedeteik. Nem pedig figyelmetlenség, vagy szándékos bosszantás áll a háttérben.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

kép: Pixabay

 

Szülői feladatunk

Szülőként fontos feladatunk, hogy megtanítsuk fiú gyermekünket fiúként viselkedni, lány gyermekünket pedig lányként, olvashatjuk A nevelés az élet szolgálata – Negyedik kötetben.

Ez nem azt jelenti, hogy csak egyféle „megoldás” létezik, vagy hogy „őskövületnek számító” sztereotípiákat kellene elültetnünk bennük, vagy hogy ne kezeljük őket egyenjogúként.

Hanem azt, hogy olyan modellt próbáljunk mutatni nekik, ami követhető, ami segíti őket a saját nemükre jellemző erősségeik kialakulásában és megélésében. Illetve ami a gyermekünk későbbi kapcsolatában támogatja majd a párjával való harmóniában.

„Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire a nő az, aki bejött a szobába.” /Karinthy Frigyes/

Szerepek

Pécsi Rita ezzel nem azt hangsúlyozza, hogy a munkaterületén sikeres nők „rossz úton” járnak, hanem hogy az egyes szerep- és munkamegosztás fajták nem szabad, hogy azt okozzák, hogy az eredetiségünket feladjuk.

„A mai nő természetesen nem akar lemondani sem a társadalmi szerepvállalásról, sem a gyereknevelésről. De hogy lehet mindkettőt jól csinálni? Természetesen a férfival közösen. A házimunkát éppen úgy meg kell osztani, mint a házon kívülit.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

A kiegészítés egyedülálló lehetősége

Már többször előjött az a gondolat, hogy a férfi és a nő kiegészíti egymást. A nevelés az élet szolgálata – Negyedik kötet végén a szerző egy külön fejezetet szánt ennek a témának. Azt gondolom, hogy azért, hogy belássuk ennek a meglétének és hiányának következményeit. Igazán érdekes rész, érdemes elolvasni.

kép: Pixabay

 

„Összegezve tehát, vannak specifikusa női-férfi adottságok, képességek, élmény- és gondolatvilág. Bölcs az az ember, aki tudja, mi fölött kell átsiklani, és mi az, ami az életet szolgálja. A női-férfi polaritás kreatív feszültsége mindkét nem számára megőrzendő kincs.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

 

Ezzel befejeztük Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – IV. kötetet. A következőkben A nevelés az élet szolgálata – V. kötettel fogunk foglalkozni, ami a bizalomról, a fegyelmezésről és a tekintélyről szól. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a fenti témával kapcsolatosan!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – IV. kötet Harmadik részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?