A nevelés az élet szolgálata – IV. kötet – Harag

Haladunk tovább Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – IV. kötettel. Legutóbb a kamaszok érési folyamatát ismerhettük meg. A most következő témánk a harag és a harag kezelése. Azt gondolom, hogy ez a témakör nemcsak szülőként, hanem egyéb emberi kapcsolatainkban is hasznos lehet. 

A harag, mint vendég

 

„Eredeti rendeltetése szerint a harag csupán vendég, nem pedig lakótárs.” /Gary Chapman/

 

A harag nem bűn

Uzsalyné Pécsi Rita könyvében fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a harag nem bűn. Ez egy érzelem. A harag érzését általában jogosnak tartjuk, de ettől még lehet indokolatlan. A fő probléma nem is ezzel van, hanem a haragra adott reakcióval és a konkrét viselkedéssel, amivel reagálunk rá. Ez lehet helytelen, de nem azonos a haraggal.

„Az első lépés tehát: lássuk be, hogy természetes folyamat részesei vagyunk. Ami elönt minket, az egy érzelem, amit nem lehet kárhoztatni, csupán azért, mert megjelent. Amint azonban a válaszreakció fellép, már tehetünk is valamit.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

A nevelés az élet szolgálata – Negyedik kötetben arról olvashatunk, hogy a haragnak az eredeti rendeltetése szerint az a célja, hogy helyreállítsa a kapcsolatot. Ez most lehet, hogy így elsőre furán hangzik, hiszen sokszor használjuk a harag érzésére adott heves reakciónkat arra, hogy feszültséget engedjünk ki magunkból, vagy az igazságot érvényre juttassuk.

kép: Pixabay

 

Pécsi Rita (és Gary Chapman: A szeretet másik arca – a harag című könyv) szerint a harag nem bűn és törekedjünk rá, hogy „jó” célra használjuk. Építsünk vele és ne romboljunk! Próbáljuk meg ezt mindig tudatosítani magunkban, emeli ki számunkra a szerző.

A harag kezelése

Fontos és jó hírt oszt meg velünk Pécsi Rita: a haragkezelés tanult viselkedés. Ebből azt következik, hogy képesek vagyunk elsajátítani egy másik haragkezelési módszert, ha az „ösztönösnek mondott” reakciónkkal nem vagyunk elégedettek.

A könyvben különböző fontos információkat kaphatunk haragról, hogy jobban megértsük a bennünk lezajló folyamatokat. Pécsi Rita ír nekünk a harag fajtáiról, a harag kifejezésmódjairól, a kialakult tévhitekről és a harag feldolgozásáról is. Ezek után pedig megosztja velünk a gondolatait a haragkezelés fejlesztéséről.

A haragkezelés fejlesztése

„Minden gyerek természetesen éretlen a haragkezelésben is. … Tegyünk le arról, hogy mindenféle edzés nélkül azt várjuk el tőle, hogy a haragkezelést világbajnoki szinten űzze, de még arról is, hogy amikor elönti ez a hatalmas ősi erő, akkor éretten reagáljon.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Pécsi Rita arra hív bennünket, hogy gyermekünket segítsük abban, hogy eredeti rendeltetési szerint tanulja meg a haragját kifejezni és megélni. Ehhez szeretne segítséget nyújtani könyvében.

Az elmélet szerint a harag optimálisabb kezelésének elsajátítása apró lépésekkel, sok-sok gyakorlással, illetve mintaadó viselkedéssel segíthető.

A nevelés az élet szolgálata – Negyedik kötetben megismerhetjük az indulatkezelési létra módszerét, illetve azokat a fontos lépcsőfokokat, amikre érdemes lenne törekednünk.

„Ezt a lépcsőjárást kellene megtanítanunk a gyerekeknek. Vizsgáljuk meg hátha volt a haragkifejezésében egy olyan mozzanata, amit már elég jól csinált!” /Uzsalyné Pécsi Rita/

kép: Pixabay

 

Megbocsátás

Nem írhatunk úgy a haragról, az indulatkezelésről és a negatív reakciókról, hogy ne írnánk a megbocsátásról.

A könyvben arról olvashatunk, hogy a haraggal ellentétben a megbocsátás nem érzelem, hanem egy döntés. Egy olyan döntés, ami nem törli el a következményeket. Viszont ennek segítségével el tudjuk fogadni a másik embert, és el tudjuk engedni az igazságtételt.

„Ha belegondolunk abba, hogy a szeretet sem mindössze egy édeskés érzés, hanem döntés és elköteleződés, a másik ember javának akarása, ugyanúgy, mint a megbocsátás, akkor ezen a ponton nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy a haragunk átfordulhat az ellentétes irányba, és szeretetté alakuljon.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

 

A férfiak és a nők közötti különbségekről, illetve hasonlóságokról írok Nektek legközelebb! Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a haragról, mint a szeretet másik arcáról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – IV. kötet Második részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?