A nevelés az élet szolgálata – VI. kötet – Bizalom a nevelésben

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – VI kötetét. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. Mivel összesen két nagy része van a könyvnek, ezért ezen kívül még egy bejegyzést találtok majd. Viszont igyekszem minél részletesebben leírni Nektek az egyes fejezetek mondanivalóját.

Bizalom a nevelésben

 

Hatékony bizalompedagógia

„A bizalom az az erő, amely képessé tesz arra, hogy az életkörülményeinknek és a kihívásainknak megfeleljünk (iskola, párkapcsolat, hivatás, környezet, sorscsapások).” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Pécsi Rita könyvének elején szeretné tisztázni számunkra azokat a feltételeket, amik szükségesek ahhoz, hogy a bizalompedagógia hatékony legyen.

Három lényeges hozzáállás:

    • őszinte odaadottság
    • tisztelet a másik személy nagysága és méltósága előtt
    • megingathatatlan bizalom az ő eredeti küldetésében
kép: Pixabay

 

A szerző szerint mindhárom ugyanannyira fontos és zavar keletkezik a rendszerben, ha az egyik hiányzik. Ezért A nevelés az élet szolgálata – VI. kötet elején erről a három pontról olvashatunk bővebben.

Egy-egy idézettel szeretném érzékeltetni a mondanivalót mindhárom lényeges hozzáállással kapcsolatosan:

„Egy másik ember odaadottságának érzékeléséhez feltétlenül szükséges annak átélése, hogy én fontos vagyok neki. Pillanatnyilag fontosabb, mint bármi más.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

„Az emberek egymás közti tiszteletadása olyan légkört eredményez, amelyben biztonságban érezzük magunkat.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

„Újra és újra felelevenítjük magunkban a bizalmat, a hitet abban, hogy ki fog bontakozni az ő személyiségének egyedi valója, megtalálja életének senki máséval össze nem hasonlítható célját, értelmét, amit kiteljesítve boldog emberré válhat.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Bizalommal vezetni minden életkorban

Egy ember önértékelése és önbecsülése lassú folyamat során alakul ki. Pécsi Rita könyvében végig vezet bennünket az egyes életkorokon, kiemelve azokat „a jellemző nevelői teendőket, amelyek a segítségünkre lehetnek.”

    • kisgyermekkor
    • kisiskoláskor
    • serdülőkor

Az életkor szerinti bontáshoz kapcsolódó gondolatok adják a könyv jelentős részét. Vagyis sok-sok oldalon keresztül olvashatunk tanácsokat, ötleteket ahhoz, hogy hogyan tudjuk bizalommal vezetni gyermekünket élete során.

A legfontosabb üzenet az, hogy minden életkorban meg vannak azok az életkori sajátosságok, amik lehetőséget adnak nekünk gyermekünkhöz közelebb kerülni, jobban megérteni őt és az önbizalmát életkorának megfelelően fejleszteni.

Itt is készültem Nektek pár idézettel, ami szerintem tükrözi ennek a résznek a jelentőségét:

„A gyermekeknek a kiegyensúlyozott fejlődéshez érzelmileg is biztonságos, személyes légkörre és megbízható irányításra van szükségük.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

„A gyerek alapélménye az, hogy a szülei mindent tudnak, mindent ismernek, és mindenekelőtt feltétlenül szeretik őt. Az idő múlásával rájön azonban, hogy a szülők is végesek, nem tudnak mindent, és nem is tudnak mindig szeretni sem. Ez őbenne is csalódást okoz. A nevelői feladatunk ennek bizalomvesztés nélküli feldolgozása.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

„A bizalom nem egyszerűen beszéd a bizalomról” / Uzsalyné Pécsi Rita/

„Ezen az úton időnként el kell engednünk a jól ismert megoldásokat, a bevált szabályokat, hiszen azt az életet gondozzuk, ami minden gyerekben egy kicsit másképp fog megjelenni, kibontakozni. Így tehát nagyon sok egyéni választ kell adnunk azokra a körülményekre, amikben vezetőként döntéseket hozunk.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Nevelt nevelő

Elsőre talán azt gondolhatjuk, hogy „túlkéső” elolvasni ezt a könyvet, hiszen a mi gyermekünk már nem kisbaba. Azt gondolom, hogy sohasem késő elkezdeni, sőt az a nagyobb baj lehet, ha egyáltalán nem vágunk bele. Pécsi Rita bíztat bennünket. Valószínűleg nem leszünk tökéletes nevelők, akik mindig 100%-osan teljesítenek, de törekedhetünk rá és tudatosíthatjuk a megfelelő irányt.

kép: Pixabay

 

Emellett megosztja velünk az írónő azokat a buktatókat is, amikre érdemes odafigyelni az egyes életkorokban. Azt gondolom, hogy ezek nemcsak elrettentés szempontjából hasznosak, hanem azért is, mert így leírva ráismerhetünk önmagunkra és törekedhetünk rá, hogy lehet, elkerüljük a nem kívánatos magatartást.

Nyilván mindenkinek más adja a motivációt. Engem például az általam felismert hibás megnyilvánulásaim vagy az ilyen könyvekben olvasott negatív értelemben magamra ismerések, legtöbbször arra késztetnek, hogy tanuljak belőle és legközelebb jobban csináljam, legalább is próbáljam meg. Természetesen azután, hogy sikerült félre raknom a saját ego-m „dübörgését”.

„Saját életünk bizonytalanságaival, kérdéseivel, kihívásaival is szembe kell néznünk.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

A bizalomteremtés mindennapi eszközei

A nevelés az élet szolgálata – VI. kötet első részének „lezárásaként” pedig olyan tanácsokat és praktikákat ismerhetünk meg, amiket a mindennapi életünk során gyakorolhatunk és használhatunk.

Ne feltétlenül gondoljunk „mindent gyógyító csodaszerekre”. Inkább olyan vezérelvekre, amikre a szerzőnő gondolataival kiegészítve felhívja a figyelmünket.

A teljesség igénye nélkül felsorolok Nektek itt egy párat ebben a részben szereplő eszközök közül:

    • adjunk felelősséget
    • tudatosítsuk: a hibázás nem jellemhiba
    • legyünk nagyvonalúak
    • keretezzünk át
    • tartsuk be az ígéreteinket
    • feltételezzük a jó szándékot

Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez a fejezet szintén hosszúnak tekinthető a teljes könyv oldalszámaihoz képest. Szóval tényleg nemcsak felsorolásra kell számítani, hanem szemléletformáló gondolatok összességére. Igazán hasznos olvasmány!

„Ez a szemléletmód-alakítás. Így alakul ki a bizalom is. Nehéz ezt szavakba önteni, mert egyik legszembetűnőbb sajátossága, hogy nem csupán az észben, hanem javarészt a szívben dől el. J. Kentenich egyenesen halálugrásnak érzi az értelem és az akarat számára, hiszen éppen azt nevezzük bizalomnak, amikor az értelem nem kap bizonyosságot, és emiatt az akarat is húzódozik.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Azt gondolom, hogy ezt a fajta „halálugrást” egyik szülőnek sem kell bemutatni a bizalom megélésnek tekintetében. Igazán találó hasonlat szerintem.

 

Legközelebb haladunk tovább a könyvben és bemutatom Nektek a másik nagy részt is, ami az önbizalom, önértékelés és önbecsülés témaköreivel foglalkozik! Tartsatok velem!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a bizalommal neveléssel kapcsolatban!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – VI. kötet Első részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?