A nevelés az élet szolgálata – VI. kötet – Önbizalom, önértékelés önbecsülés

Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – VI. kötet második nagy részéről írok most Nektek. Ezzel be is fejezzük ezt a könyvet. Legutóbb bemutattam a bizalommal nevelés lényegét és a mindennapokban használható eszközeit röviden. Az utolsó fejezetekben az önbizalom alapjait és a helyes önértékelés kialakulásának folyamatát ismerhetjük meg. 

Önbizalom, önértékelés, önbecsülés

 

Az önbizalom alapjai

„Nyilván nem elég egyszerűen bízni magunkban, meg kell találni az önértéket is és legfőképpen becsülnöm kell saját személyemet.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

„A helyénvaló önbecslés talán legegyszerűbben megfogalmazható kifejeződése az a bizonyosság, hogy nem vagyok tökéletes, mégis értékes vagyok. Az önbecsülés ugyanis nem a tetteinkhez kapcsolható, hanem a létünkhöz. Ezért szilárdabb az erkölcsös tetteknél, hiszen természetesen az sem befolyásolja, hogy vétkeztünk, hibáztunk, gyengék voltunk stb. Attól függetlenül értékes a létem.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

A nagy kérdés az, hogy hogyan tudjuk ezt a fajta önbecsülést elérni neveléssel és iránymutatással a saját gyermekünknél. Pécsi Rita A nevelési az élet szolgálata – VI. kötetének második részében erre a kérdésre szeretne válaszokat adni nekünk.

A végső cél tehát az, hogy a gyermekünk önmagáról alkotott képe rendben legyen és önértékelése ne függjen mások véleményétől. A szerző szerint ehhez a számára fontos emberek által tartott tükörre van szükség az első években. Később pedig ez a külső visszaigazolás válik belsővé.

kép: Pixabay

 

Normatív krízisek

A korábbi részhez hasonlóan a Hatodik kötet második részében is találkozhatunk életkori bontással. A szerző ebben az esetben azért megy végig az emberi élet fontos időszakain, hogy bemutathassa számunkra azt, hogy a helyes önbecsülés nem olyan személyiségjegy, amit egyszer elsajátítunk aztán úgy is marad örökre. Ezt gondozni, táplálni kell, az egyes életkorokban újra és újra meg kell erősíteni.

„Sajnos a helyes önértékelés vagy önbizalom kialakulását egy csapásra nem lehet elintézni. Nem megértésből fakad. … Ezt is személyre szabott légkör alakítja, növeli, amit a sok-sok jó tükör, … vezető alakít ki nap mint nap kitartó munkával.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Az elmélet szerint minden életkorban vannak úgy nevezett „normatív krízisek”, amikkel az adott életszakaszban „meg kell küzdenie” a gyermeknek és jelentősége van annak, hogy siker vagy sikertelenség éri őt, illetve, hogy a környezet hogyan reagál a törekvéseire.

    • csecsemőkorban (kiszolgáltatottság – megbízhatóság)
    • 2-4 évesen (bimbózó akarat – siker vagy sikertelenség)
    • 4-5 évesen (képzelet és példakövetés)
    • kisiskolás korban (képességek, kihívások)
    • serdülőkorban (énazonosság)

Lehet, hogy ez most túl bonyolultnak hangzik, de igazából olyan szituációkra kell gondolni, amikor a gyermek „kipróbálhatja” önmagát és környezettől kapott a visszacsatolások és a jól irányzott visszatükrözések által érti meg, hogy kicsoda is ő valójában és hol a helye a világban. Igazán érdekes olvasmány, érdemes olvasni.

kép: Pixabay

 

A helyes önértékelés tükre

„Az önértékelés tükörből épül. Nagyon fontos alaptételünk ez is. Sajnos nem a belső értékeinken múlik, hogy megerősödik-e az önbecsülésünk, vagy sem. Csak akkor tud ugyanis mindez fejlődni és kibontakozni, ha megfelelő tükröt kap, és ezen felbátorodva elkezdi próbálgatni az erejét. Ebben a legnagyobb szerepet és a legnagyobb mozgósító erőt a feltétel nélküli szerető, érett felnőtt tükre jelenti.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

Azt gondolom, hogy ez egyik legfontosabb mondanivalója ennek a résznek. Röviden, tömören minden benne van, amit kitűzhetünk feladatként magunk elé szülőként. Azt gondolom, hogy minden egyes mondatrésznek, sőt szónak komoly súlya van ebben az idézetben.

A teljesség igénye nélkül felsorolok Nektek több olyan Pécsi Rita által csak apró eszközként emlegetett tanácsot, amikről bővebben olvashattok a könyvben:

    • bizalom a benne lévő jóban
    • a legjobbat kinézni belőle – és képessé tenni rá
    • nagynak látni
    • az összehasonlítás irtása
    • közös megoldáskeresés
    • bátorítás, elismerés, pozitív visszajelzés
    • a szorongás oldása
    • őszinte érdeklődés és beszélgetés
    • valamiben ő a kedvencem
    • tanulni tőle
    • az önkontroll gyakorlása
    • tévedni nem jellemhiba

 

A személyes kedvencem az, hogy arra törekedjünk, hogy a legjobbat nézzük ki gyermekünkből és képessé is tegyük erre. Milyen szép gondolat és milyen nehéz megvalósítani!

Ehhez kapcsolódik a kedvenc idézetem a könyvből:

„Nem azért szeretsz engem, mert erős vagyok,

hanem azért, hogy erős legyek.

Nem azért szeretsz engem, mert szent vagyok,

hanem, hogy szent legyek.

Nem azért szeretsz engem, mert tiszta vagyok,

hanem, hogy tiszta legyek.

Nem azért szeretsz engem, mert szabad vagyok az ösztöneimtől,

hanem hogy szabad legyek…”

 /Joseph Kentenich atya/

Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez a könyv harmadik olyan része, ami igazán terjedelmes az egész kötet méretéhez képest. Szóval a fenti listában lévő pontok mellett további hasznos tanácsokat találhatunk az utolsó fejezetben. Mindegyikről hol rövidebben, hol hosszabban kifejti a gondolatait az írónő.

Zárszóként pedig egy másik nekem tetsző idézetet osztok meg Veletek:

„A lassan alakuló önértékelés legfőbb támaszává az a személy válhat, aki képes őt nagynak látni. Még a kisgyereket is. Ez az a tükör, amiben megláthatja önmagát nagyban. A kiscicában meglátni a nagymacskát, a tigrist. Ez a társas tükör pozitív feladat. Meglátni, kinézni belőle a legjobbat, kicsalogatni belőle, megtalálni benne. … Az ő eszményét megtalálni és azt előhívni. Ez tehát egyáltalán nem alaptalan áradozás, hanem a valóság visszatükrözése. … A [gyermekből] induljunk ki, az ő képességeihez mérten keressük a legjobb énjét, de ne a szabvány elvárást közvetítsük, hanem az ő legjobb arcát lássuk meg.” /Uzsalyné Pécsi Rita/

kép: Pixabay

 

Ezzel befejeztük Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – VI. kötetet. A következőkben A nevelés az élet szolgálata – VII. kötettel fogunk foglalkozni, amiben Pécsi Rita megosztja velünk a digitális eszközökkel kapcsolatos nevelési tanácsait. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a fenti témával kapcsolatosan!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Uzsalyné Pécsi Rita: A nevelés az élet szolgálata – VI. kötet Második részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?