A suttogó mindent megold – Az érzelmi nevelés

Haladunk tovább Tracy Hogg: A suttogó mindent megold című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Tracy szerint minden kisbabát be lehet sorolni az öt vérmérséklettípus egyikébe, úgymint Kisangyal, Mintababa, Mimóza, Talpraesett, Morcos. Ezekről itt írtam Nektek korábban. Most pedig egy kis ismétlés mellett az írónő által kibővített információkat is bemutatom Nektek, hogy mindenki „Minden megold Anyává és Apává” válhasson!

 

Vannak-e egy csecsemőnek érzelmei?

 

Érzelmi nevelés

Tracy híres arról, hogy a csecsemők szemszögéből kiindulva próbálja bemutatni az olvasónak a tanácsait. Úgy gondolja, hogy az érzelmi nevelés az első napoktól kezdődik, és számtalan alkalmuk lehet a szülőknek, hogy a gyermekük érzelmeivel törődjenek, csak vegyék észre ezeket a pillanatokat.

„Egyértelmű tehát, hogy az első életév végén a csecsemő már gazdag érzelmi életet él. De nem úgy születik a világra, hogy tudja kezelni a frusztrációját, le tudja csillapítani önmagát és megosztozik a játékain – ezek mind az érzelmi fejlődés állomásai. Tudatosan meg kell tanítanunk rá. … A csecsemő érzelmi fejlődését ugyanolyan fontos segíteni, mint a mászását vagy a beszédtanítását.” /Tracy Hogg/

kép: Pixabay

 

Vérmérséklettípusok, hétköznapok és álomképek

„A vérmérséklet az a nyersanyag, amellyel a csecsemő a világra jön. A vérmérséklet kihat arra, hogy hogyan alszik, eszik, és reagál a baba az őt körülvevő világra.” /Tracy Hogg/

Korábban itt írtam nektek az adottság és nevelés kérdéséről a gyereknevelésben.

Az eddigi tudásunkat kiegészítve, Tracy készített egy nagyon szuper összefoglalót arról, hogy az egyes vérmérséklettípusoknál hogyan alakul egy hétköznap. Hogyan alakul az evés, a tevékenységek, az alvás és a hangulata. Nagyon hasznos leírás, aminek persze semmiképpen sem a skatulyázás a célja, hanem hogy jobban megértsük és szeressük gyermekünket. Hiszen „a vérmérséklet nem életfogytig tartó büntetés.” /Tracy Hogg/ Van a gyermeknek egy élettörténete, amit az események, a tapasztalatok és az őt gondozó emberek alakítanak ki.

kép: Pixabay

 

Ezután egy igen kemény rész következik, amivel a korábbi kötetekben (A suttogó titkai I és A suttogó titkai II) nem találkozhatunk. Az írónő arra kéri a szülőket, hogy vizsgálják meg a maguk vérmérsékletét. Ezután az egyes szülő-gyerek kapcsolatokra tér ki, hogy melyik vérmérséklet párosítás működik könnyebben és melyik nehezebben. Természetesen ennek semmi negatív célja nincsen. Sokkal inkább arra hív, hogy egy kis önismeretet tartsunk. Vizsgáljuk meg hogy hogyan is szoktunk reagálni a gyermekünkre. Gondoljuk át, hogy ezek a reakciók miből fakadhatnak, és hogy mivel lenne még egy kis feladatunk.

A legfontosabb a BIZALOM

Tracy szerint a bizalom a lelki egészség kulcsa. Lényegében ez mindennek az alfája. A gyermekünknek a hozzánk való kötődése teremti meg a biztosalapot a későbbiekhez.

„A bizalom építése azzal kezdődik, hogy megértjük és elfogadjuk kisbabánk vérmérsékletét. Minden gyereknek más az ingerküszöbe, minden gyerek másképpen reagál a külvilágra. … Az érzelmi megnyilvánulásaira adott helyes reakciónk sorával építhetjük ki a bizalmat.” /Tracy Hogg/

Persze ez jól hangzik, de annál nehezebb megvalósítani. Honnan is tudhatnánk, hogy mi a helyes reakció? Az írónő kitér arra is, hogy mit NEM szabad tennünk, mik azok a tettek, amitől a bizalom megrendül. Sajnos, ha eljutottunk idáig, akkor minden nevelési kérdés és probléma megoldás a bizalom visszaállításával kezdődik.

Található a könyvben egy tizenkét pontból álló felsorolás, ami azokat a módszereket mutatja be, ahogyan a bizalmat építeni lehet már csecsemőkortól kezdve. Érdemes átbeszélgetni a családban és bizonyos irányelveket meghatározni.

 

Vége az ismétlésnek. Tarts velem az evéssel kapcsolatos tanácsok kibővítésénél!

Ha gondolod írd le egy hozzászólásban, hogy nálatok mi a helyzet a vérmérséklettel és mit gondoltok mennyire van összhangban a ti személyiségetek a gyerekével!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó minden megold című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?