A suttogó mindent megold – A helyes étrend kialakítása

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Tracy Hogg: A suttogó mindent megold című könyvét. A suttogás alapfilozófiáját már átismételtük. Itt olvashatod a korábbi írásokat. Sok családban nagy gondot okoz a gyermek helyes táplálása, és sokszor nem is tudnak hová fordulni a kérdéseikkel. Tracy ebben próbál segíteni, hiszen ebben a kibővített könyvben már életkorokhoz kötötten mutatja be az étkezéssel kapcsolatos legfontosabb tanácsait.

Az étel nem csak táplálék

A csecsemő folyékony étrendje

Ahogyan a bevezetőben írtam ennek a könyvnek a legnagyobb érdeme, hogy életkorokhoz köthetően részletezi a tanácsokat. Részletezi a leggyakrabban előforduló panaszokat és megoldásokat javasol. Tracy oknyomozó módszert alkalmazva kérdéseket tesz fel az olvasónak, amik segíthetnek a probléma feltárásában, megértésében.

A suttogó minden megold című könyvben alkalmazott életkorok: szüléstől 6 hetes korig; 6 hetes kortól 4 hónapos korig; 4 hónapos kortól 6 hónapos korig; 6 hónapos kortól 9 hónapos korig; 9 hónapos kortól.

kép: Pixabay

 

Ebben a részben sokszor találkozhatunk ismétlésekkel, ismétlődő tanácsokkal. Hiszen az egyes életkorok azért nem válnak el egymástól olyan élesen, és sokszor több időszakon keresztül is ugyanoda vezethető vissza egy-egy probléma. Külön kitér a fájdalmas emésztési zavarokra, úgymint szélgörcs, reflux és hasfájás. Igen hasznos rész.

Azoknak ajánlom ezeket a fejezeteket, akik a korábban megismert titkokat szeretnék kibővíteni. Korábban itt és itt írtam Tracy evéssel kapcsolatos tanácsairól. (A suttogó titkai I és A suttogó titkai II című könyvben.)

Ha valaki valóban táplálási problémákkal küzd, akkor innen sok tanácsot kaphat. Természetesen nem helyettesíti a védőnővel, háziorvossal vagy szoptatási tanácsadóval való konzultációt.

A szilárd ételek

Rendkívül alapos leírás. Sokat segítenek az életkori bontások, a leggyakoribb panaszok, a táblázatok és az oknyomozó kérdések.

Életkori bontások: 4 hónapos kortól 6 hónapos korig a felkészülés; 6 hónapos kortól 12 hónapos korig; 1 éves kortól 2 éves korig; 2 éves kortól 3 éves korig.

„Szoptatási tanácsadó rengeteg van, de nekem meg a barátnőimnek most egy szilárdétel-tanácsadóra volna szükségünk.” /Idézet a könyvből/

A helyes étkezési szokások kialakítása a szilárd ételek bevezetésekor kezdődnek el.

kép: Pixabay

 

„Az idősebb babáknál a helyes étkezési szokások kialakítása négy dolgon múlik: a gyermek viselkedésén, az Ön viselkedésén, a napirenden és a táplálék minőségén.” /Tracy Hogg/

Azoknak ajánlom ezt a részt részletesebb átnézésre, akik érintettek a problémában. Szerintem sok idegesítő pillanattól tudja megóvni a szülőket, ha megfogadják Tracy tanácsait, és úgy kezdik, ahogyan folytatni akarják.

 

A következőkben belevágunk az alvás tanításába! Tarts velem és megosztom veled Tracy Hogg a altatással kapcsolatos új gondolatait!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy nálatok mi a helyzet az evéssel? Sikerült-e az étkezésekkel kapcsolatos problémákat felszámolni? Ha igen, hogyan? Szívesen olvasunk pozitív példákat, hogy erőt meríthessünk belőlük!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó minden megold című könyv Harmadik és Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?