A suttogó mindent megold – Pihentető alvás. De hogyan?

Tracy Hogg ápolónőként, szoptatási és újszülött tanácsadóként dolgozott. Az évek alatt összegyűjtött sok-sok tapasztalatát szeretné az olvasóval megosztani A suttogó titkai I, A suttogó titkai II és A suttogó minden megold című könyveiben. Most az sorozat harmadik kötetével foglalkozunk. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. Tracy szerint az alvásnál valóban az elalvás tanításról van szó. Szerinte a szülőknek nagy felelősségük van a kialakult alvási szokásokban.

Eleget alszik-e a gyermekem?

 

Az első három hónap

Először jöjjön két idézet a könyvből: „Szinte minden alvási nehézség egy tőről fakad: a szülők nem tudják, hogy az alváshoz szükséges készségeket meg kell tanítaniuk a babáknak – hogyan aludjon el egyedül, és hogyan aludjon vissza, ha felébred. És ahelyett, hogy ők irányítanának az első három hónapban, amikor a jó alvási szokásokat meg lehet alapozni, inkább a baba után mennek, és akaratlanul is hagyják kialakulni a rossz alvási szokásokat.” „Az alvás azért nagyon fontos, mert körülötte forog a csecsemő élete. Alvás közben növekedik. Ha fáradt, nem eszik és nem játszik.” /Tracy Hogg/

kép: Pixabay

 

Tracy Hogg szerint ebben az időszakban két probléma szokott leggyakrabban panasz lenni: nem akar elaludni és gyakran ébred a gyerkőc. Természetesen ezekre is találunk megoldásokat a könyvben.

A korábbi könyvekben szereplő alvásokkal kapcsolatos titkokról itt olvashattok.

Négy hónapos kortól egyéves korig – Felvesz/letesz módszer

Tracy szerint négy hónapos kortól már kialakult napirendnek és alvási rendszernek kellene lennie. Ha nem így van, akkor a suttogó varázsszere az alvásproblémákra a Felvesz/letesz módszer. (Ennél kisebb korban egyáltalán nem ajánlja a szerző ezt a módszert.) Az egésznek az a lényege, hogy megnyugtassuk a kisbabát, de nem a kezünkben altatjuk el. Sajnos, mint sok jó módszer ez sem hoz eredményt egyik napról a másikra. Célja a megnyugtatás és a bizalom építése.

„Akkor is érdemes időt és energiát szánni rá, ha ötvenszer, százszor, sőt százötvenszer kell megcsinálni, hiszen cserébe a baba megtanul elaludni, Ön pedig visszakapja a szabadidejét.” /Tracy Hogg/

Ezután a korábbi fejezetekhez hasonlóan életkor szerinti bontásokban részletezi Tracy az altatással kapcsolatos teendőket. Itt is vannak tényfeltáró kérdések, táblázatok és az írónő minden életkorban külön részletezi a Felvesz/letesz módszer alkalmazását és esettanulmánnyal támasztja alá tanácsait.

Az alkalmazott életkorok 4 hónapos kortól 6 hónapos korig; 6 hónapos kortól 8 hónapos korig; 8 hónapos kortól 1 éves korig.

Egyéveskor felett

Akiknél még egyéves kor felett is alvás problémák vannak, azok már jó sok ideje nem alszanak eleget. Mind a gyerekek, mind a szülők kialvatlanok.

Tracy szerint ekkora eluralkodnak az ötletszerű nevelés következményei és „a szülők mindaddig nem foglalkoznak a rossz alvási szokásokkal, amíg el nem jutnak a tűrőképességük végső határára.” /Tracy Hogg/ Természetesen ezekkel az állításokkal nem a szülőket akarja lehordani és kritizálni, hanem továbbra is a segítségnyújtás a célja. Igyekszik felhívni a figyelmet arra is, hogy könnyebb elejét venni ennek a kialakult helyzetnek még az első hónapokban az alvás tekintetében. Illetve érdemes legalább annyira kitartónak lenni az új módszerrel, mint a korábban alkalmazott technikával.

kép: Pixabay

 

A szerző a korábbi könyvekben (A suttogó titkai I és A suttogó titkai II) olvasható tanácsait kiegészítve esettanulmányokkal igyekszik alátámasztani a módszer sikerességét. Az oknyomozó kérdések itt sem maradhatnak el.

Összefoglalás

Tracy Hogg azt tanácsolja nekünk, hogy tekintsünk úgy a megoldási folyamatra, mint egy kirakójátékra, ahol a darabokat megkeressük, összerakjuk a képet. Ezután következhet a tervkészítés. Már „csak” az elhatározás, a kitartás és a türelem szükséges hozzá. Azt is fontos kiemelni, hogy az alvással kapcsolatos problémák kiküszöbölése során tanácsos, ha nem egyedül csinálja az ember, és elég időt szán rá, hogy eredményt hozzon az újonnan bevezetett módszer.

 

A következőkben megyünk tovább A suttogó mindent megold című könyv következő fejezetére, ami az érzelmi nevelésről szól! Tarts velem, és megtudhatod Tracy Hogg milyen tanácsokkal látja el a családokat a kisgyermek nevelésével kapcsolatban

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy nálatok hogyan sikerült elejét venni a rossz alvási szokásoknak!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó minden megold című könyv Ötödik, Hatodik és Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?