A suttogó titkai I – Amíg ébren van a baba…

Tracy Hogg-ot a hálás szülők nevezték el suttogónak. Hiszen meg volt az a különleges képessége, hogy a síró babákat megnyugtassa. A suttogó titkai I című könyv a csecsemők első évével kapcsolatban látja el hasznos tanáccsal az olvasót. Folyamatosan haladunk előre a könyvben és ismerjük meg az írónő filozófiáját és titkait. A korábbi írásokat itt tudod elolvasni. Tracy összeállított egy 4É módszernek nevezett rendszert. Az a lényege, hogy bevezetünk a babának egy napirendet, ahol bizonyos időközönként ugyanazok a „programpontok” ismétlődnek. Most az ébrenlét időszakáról írok nektek.

Amíg ébren van a baba…

Hasznos tanácsok kezdő szülőknek

 

A tevékeny idő

„Ezért arra biztatom a szülőket, hogy olyan lehetőségnek tekintsék gyermekük bármilyen tevékenységét, amikor kialakíthatják biztonságérzetét, ugyanakkor önállóságra nevelhetik.” /Tracy Hogg/ Így van ez az ébrenléti időszakokban. Természetesen az első időkben még nem sokszor van ébren a kisbaba, de később egyre több idő van játékra is.

Pelenkázási és öltöztetési praktikák

kép: Pixabay

 

Tracy pontokba szedve ad tanácsokat és hasznos tippekkel látja el a kezdő szülőket a pelenkázással és öltöztetéssel kapcsolatban. Ezenkívül elmeséli, hogy rendszeresen megteszi azt papás-mamás felkészítő programokon, hogy lefekteti a szülőket csukott szemmel, és véletlenszerűen felemeli egy apuka lábát a feje fölé. Ezen persze nagy a nevetés, de ezzel próbálja demonstrálni a szerző, hogy milyen érzés lehet egy babának, ha minden előjel nélkül elkezdik őt pelenkázni. Vagyis itt is fontos, hogy a tisztelet körét ne lépjük át a nélkül, hogy engedélyt kértünk volna rá.

Mi a helyzet a túl sok játékkal?

Tracy Hogg kifejezetten arra kéri a szülőket, hogy ne vegyenek túl sok játékot, főleg ne olyat, ami nem is a gyerkőc életkorának megfelelő. Felhívja rá a figyelmet, hogy a kisbabák ettől a sok játéktól, ingertől csak túlpörögnek.

„Egész iparágak jöttek létre a csecsemők kiszolgálására. Minden évben több milliárd dollárt költenek arra, hogy meggyőzzenek minket: a baba számára megfelelő „környezetet” kell teremteni, és a szülők valóban kisebb vagyont költenek rá. Abban a hitben élnek, hogy ha nem szórakoztatják állandóan gyermeküket, lemarad valamiről, mert nem éri elengedő „intellektuális inger”.” /Tracy Hogg/

Ezután az írónő bemutatja, hogy milyen játékok alkalmazhatóak az egyes mozgásformák szerint (háton, hason, ülve, mászva, állva). Azért jó ez a leírás, mert nem életkorhoz kötött. Hiszen nem minden mozgásformát érnek el a babák ugyanakkor.

kép: Pixabay

 

Amikor vége a napnak: fürdés és masszírozás

Tracy készített egy 10-10 lépésből álló fürdetési és babamasszázs kisokost. Kezdő szülőknek szerintem rengeteget segíthet.

A babamasszázs lépéseit tartalmazó leírását minden gyerkőcünknél elővettem. Nagyon jól használható és az én gyerekeim szerették!

 

A következőkben az édes álom következik, ez a 4É módszer következő állomása. Tarts velem és megmutatom Neked Tracy-nek milyen titkai vannak ezzel a mindenki számára lényeges ponttal kapcsolatban!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy nálatok mivel telik atevékeny időszak a baba első évében!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?