A suttogó titkai I – Énidő

Haladunk tovább Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Tracy szerint szakítsunk időd magunkra is, hogy tudjunk töltődni. Ebben a bejegyzésben arról írok nektek, hogy milyen nehéz a szülők dolga és milyen akadályokat hozhat az élet a csecsemő első évében.

Hogyan válik az ember szülővé?

 

Önmagunkra gondolás. Énidő. Lehet? Szabad?

„A legfontosabb, amit az első napokban és hetekben az újdonsült szülőknek mondhatok, kétségkívül az, hogy jobb szülők, mint amilyennek tartják magukat.” /Tracy Hogg/

Tracy szerint az anyaságot és az apaságot tanulni kell, és a hosszú folyamat ott kezdődik el, amikor a kisbaba megszületik.

„A helyzet az, hogy egy gyermek mindent megváltoztat – életmódot, kapcsolatokat, hogy mi fontos, és mi nem. … Az első három nap is csak három napig tart. Az első hónap is csak egy hónapig. A gyermekvállalás egy életre szól. Lesznek jó napok és kevésbé jók; készüljön fel mindkettőre.” /Tracy Hogg/

A gyermekágyas időszak minden anyukát kizökkent. Idő kell a felépülésre. Fontos odafigyelnie az újdonsült anyának, hogy eleget egyen, aludjon, mozogjon és szakítson néhány percet önmagára.

Lelki változások

Tracy hosszabban ír arról, hogy milyen hangulatváltozásokra lehet számítani az első időkben. Kiemeli, hogy ezek rendben vannak, és a hormonálisan teljesen érthetőek.

A gyermekágyi depresszióra azért hívja fel a figyelmet külön a könyv, mert ez egy olyan betegség, amit nem kell szégyellni, és igenis, orvoshoz kell fordulni, ha észrevesszük a jeleket.

Párkapcsolati nehézségek

A párkapcsolati nehézségekkel kapcsolatban tudom Nektek ajánlani Dr. Mészáros Ádám tanfolyamait, amik pont ebben próbálnak segíteni. Személy szerint nem vettem részt ezeken a kurzuson. Viszont hírleveleiben már találkoztam Ádám írásaival, tanácsaival, olvastam a Párkapcsolati Konfliktuskezelési Kézikönyvét. Szerintem tud segíteni, ha rá szánjátok magatokat!

kép: Pixabay

 

Tracy kitér arra is, hogy a nemi életet hogyan befolyásolja a kisbaba születése. Mind a nőknek, mind a férfiaknak összegyűjtött pár megfontolandó tippet, amikkel zökkenőmentesebben lehet a szeretetet megtartani. Ezt a részt nagyon hasznosnak tartom, mert nem sok könyvvel találkoztam, ami ezzel a tényezővel is foglalkozik a gyereknevelési tanácsok mellett.

Énidő

Tracy Hogg arra hív bennünket szülőket, anyukákat, hogy merjünk magunkra gondolni lelkiismeret-furdalás nélkül, hogy ne gyártsunk a kifogásokat, hogy miért nincs időnk magunkra. Az anyukáknak is kell töltődniük valahonnan, hogy bírják a nehézségeket, a kialvatlanságot. Én személy szerint úgy gondolom, hogy ez az egész gyereknevelés csapatjáték. Alapesetben nem egyedül vállaltuk, és közösen kellene teljesíteni a ránk váró feladatokat. Tény, hogy a kisgyermekes időszakban többet adunk, mint amennyit kapunk, de megéri minden beletett energia. Csak honnan lesz hozzá energia?

Nekem az egyik gyerkőc szülése annyira megrázó volt lelkileg, hogy sokáig nem tudtam felépülni belőle. Ez egy nehéz időszak volt számomra. Nem mondom, hogy gyermekágyi depresszióban szenvedtem, de az biztos, hogy elég mélyen voltam. Végül az Angyalképző program zökkentett ki, amire Ördög Nóra és Törköly Erika Angyalműhely című könyvben találtam. (Sajnos már nem kapható újonnan, de használtan még be lehet szerezni! Leellenőriztem és már az angyalmuhely.hu oldal sem működik sajnos!) Nem emlékszem már, hogy honnan jött a dolog, hogy megvegyem ezt a könyvet, de nem bántam meg. Sok szempontból nem kisbabás anyukáknak írták a feladatokat, de a férjem mindenben támogatott, és a magam módján a csecsemő ellátása mellett megpróbáltam énidőket beiktatni, és tényleg jobb lett. Mindenkinek tudom ajánlani!

kép: Pixabay

 

„Élvezze, amit csinál. Fabatkát sem ér a világ összes jó tanácsa, ha nem érzi jól magát a szülő szerepében. Tudom, néha nehéz, kivált az első hónapokban, kivált, amikor halálosan fáradt. De mindig gondoljon arra, milyen becses ajándék a gyermek.” /Tracy Hogg/

 

A könyv további részében a különleges eseményekről ír a szerző, azokról a körülményekről, amikre nem is lehet igazán felkészülni. Tracy megosztja velünk az örökbefogadással, az ikrekkel és a koraszüléssel kapcsolatos titkait! Tarts velem!

Ha megfogott ez az énidős téma, kérlek írd meg egy hozzászólásban a tapasztalatodat!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyv Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?