A suttogó titkai I – Hogyan legyen suttogó?

Ebben a sorozatban szeretném nektek bemutatni Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. A titkokra szépen lassan fény derül. Kezdjük a legelején.

Hogyan legyen suttogó?

 

Minden csak önbizalom kérdése?

A suttogó egy becenév, ahogy Tracy-t nevezték azok a szülők, akik látták őt „munka” közben.

„A suttogás alapja a tisztelet, az odafigyelés és az értelmezés.” /Tracy Hogg/

„Én értem az újszülöttek nyelvét, és bárkit meg tudok rá tanítani.” Írja magáról a szerző. Talán már ez a mondat is elég egy pár embernek, hogy ne folytassa tovább a könyvet. Hiszen, hogyan állíthatja magáról bárki, hogy ő mindent tud. Ekkora fokú önbizalom talán már inkább taszító. Azt javaslom, hogy próbáljuk meg egy kicsit távolabbról megvizsgálni ezt a mondatot.

Véleményem szerint ma sok anyuka beleesik abba a hibába, hogy nem bízik magában. Tracy pedig lépten-nyomon arra hív, hogy bízzunk magunkban, és higgyük el, hogy mi tudjuk a legjobban mi kell a babánknak és nekünk.

„A legfontosabb talán az, hogy Ön hinni fog saját képességeiben. Mert szilárd meggyőződésem – tapasztalatból tudom –, hogy minden anyukában és apukában ott rejtőzik a gondoskodó, magabiztos és hozzáértő szülő – egy suttogó.” /Tracy Hogg/

Nekem ezek a részek nagyon sokat számítottak, akkor, amikor elkezdtem aggódni azon, hogy csak homályos információim vannak, hogy semmit sem tudok a születendő kisbabánk ellátásról, és féltem, hogy hogyan is fogom ezeket elsajátítani.

kép: Pixabay

 

„Minden eszköz közül, amit én adhatok, az önbizalom a leghatékonyabb. Ám önbizalom csakis akkor lesz, ha tudja, Önnél mi válik be. Minden baba egyéniség, ahogy minden anyuka és apuka is. Ennélfogva a családok szükségletei sem egyformák.” /Tracy Hogg/

 

Minden embert megillető tisztelet

„Minden baba ember, akinek saját nyelve, érzelemvilága és önálló személyisége van – ezért kijár neki a tisztelet.” /Tracy Hogg/

Tracy szerint nagyon fontos, hogy minden baba köré képzeletben rajzoljuk fel a tisztelet körét, ahová csak úgy lépünkbe, hogy előbb szóltunk neki. Lehet, hogy ez viccesen hangzik, hiszen úgy sem érti a baba, amit mondunk, de a szerző azzal érvel, hogy „Képzeld csak el, milyen szörnyű lenne, ha mégis értené, én viszont nem beszélnék hozzá.”

Olvashatunk róla különböző cikkekben, hogy a tudósok bebizonyították, hogy a csecsemők többet értenek a világból, mint amit korábban hittünk erről. Az írónő ezért kiemeli, hogy ő mindig arra kéri a szülőket, hogy beszélgessenek a babával, ezzel is kimutatva a tiszteletet iránta. Ezzel párhuzamosan azért arról is ír, hogy a suttogás nem csak beszédben nyilvánulhat meg.

„Az őszinte tisztelet alapja, hogy olyannak fogadjuk el a babát amilyen, ahelyett, hogy valamilyen normához hasonlítgatnánk. Az új szülöttnek joga van hozzá, hogy a maga egyéni módján reagáljon az őt körülvevő világra” /Tracy Hogg/

 

A babánk megismeréséről és az egyéni vérmérsékletekről a következő alakommal írok Neked! Tarts velem az újabb titok megismerésében!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy szerinted is megtanulható-e a suttogás?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyv Bevezető fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?