A suttogó titkai I – Miért érdemes megállni, fülelni, figyelni és értékelni?

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyvét. Nekem anno sokat adott, amikor az első gyermekemet vártam. A suttogás alapfilozófiáját már elkezdtük megismerni. Itt olvashatod a korábbi írásokat. A titkok közül talán egy nem is túl meglepő dolog következik, amihez sok türelem és „hidegvér” szükséges. Hasznos lehet a gyakorlatban is alkalmazni.

Miért érdemes megállni, fülelni, figyelni és értékelni?

 

A STOP módszer alapjai

Tracy Hogg abból indul ki, hogy a babákat rengeteg inger éri a születésük pillanatától kezdve, amire nem tudnak hatással lenni és ez sokszor zavarja is őket. Az egyetlen módszer, amivel ezt a tudomásunkra tudják hozni az a sírás és a testbeszéd. Na de nem mindegy, hogy milyen sírásról beszélünk. Mint tudjuk a sírás alapjában véve nem rossz dolog, hanem a baba kommunikációjának eszköze.

A különböző igényekhez különböző sírások kapcsolódnak. „Némi gyakorlatra van szükség ahhoz, hogy a különbséget tudjon tenni a baba különféle sírásai között.” /Tracy Hogg/

kép: Pixabay

 

A STOP módszer ezeknek a sírás fajtáknak a felismeréséről és azonosításáról szól.

Megállok. Fülelek. Figyelek. Értékelek.

„Ez a pillanatnyi tétlenség nem azonos azzal, hogy hagyjuk a babát sírni.” /Tracy Hogg/

A síráshoz párosulnak különféle testtartások is, amik segítenek lefordítani a baba üzenetét. A könyvben található erről egy nagyon szemléletes táblázat.

Síró baba = Rossz anya???

Ez nem így van! Tracy határozott véleménye, hogy semmi esetre se gondolja senki, hogy ha sír a baba, akkor az azt jelenti, hogy valaki rossz anya. Mindegyik baba sír, és valójában csak tudatni szeretne velünk valamit. De az sem baj, ha nem tudjuk, hogy mit szeretne, ha pillanatnyilag azt sem tudjuk, hogy mi csináljunk. Minden szülőnek vannak bizonytalanságai. Ilyenkor egy kicsit meg kell próbálni lehiggadni, és végig gondolni, hogy mi lehet a baj és használni a STOP módszer lépéseit. (Tracy szerint, ha valaki alkalmazza az itt leírt napirend pontjait (4É módszer), akkor sok információja lehet eleve arról, hogy mi éppen NEM lehet a baja a babának.) Persze ettől még nem biztos, hogy kitaláljuk, hogy miért sír, de azt fontos tudatosítani, hogy biztosan nem azért, hogy minket idegesítsen.

kép: Pixabay

 

A mi családunkban a második gyerkőc volt az, aki rengeteget sírt, szinte megállás nélkül, és ha egyszer belelovalta magát, akkor nem lehetett lenyugtatni. Anyaként szörnyű volt, hogy ha fölvettem, akkor ugyanannyira sírt, mint ha bent hagytam az ágyában. Ha pedig éhes volt, akkor minden másodperc számított. Ettől néha teljesen felforrt az agyvizem, szívesen vettem volna, ha nekem is lett volna olyan szelep a fejem tetején, mint a Szaffiban a kormányzónak.

Szaffi 1984 HUN (Jókai Mór, mesefilm)

make funny GIFs like this at MakeaGif

Elég nehéz volt ezt a fajta vérmérsékletet megszokni, és igazából csak úgy tudtuk kezelni, hogy ha nem hagytuk annyira felpaprikázódni, vagyis minél hamarább igyekeztünk reagálni az igényeire. Ez néha sikerült, néha nem.

 

A következőkben belevágunk a 4É módszer egyes pontjaiba részletesebben! Tarts velem és megosztom veled Tracy Hogg-nak a csecsemő táplálásával kapcsolatos gondolatait!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy nálatok mi a helyzet a sírással! Mennyire sikerült a baba ezen kommunikációs formáját tudatosítani?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?