A suttogó titkai I – Ki az Ön gyermeke?

Tracy Hogg: A suttogó titkai I külföldön nagy sikereket ért el. Számtalan szülőnek nyújtott már segítséget a csecsemők gondozásában és nevelésében. A suttogás elsajátítása lassú folyamat. Erről a korábbi írásomban olvashattok. A sok általános tanács mellett azért figyelembe kell vennünk, hogy minden ember egyedi és saját tulajdonságokkal érkezik erre a világra. Erről írok most nektek.

Ki az Ön gyermeke?

Szülők lettünk!

„Rendszerint az első-három nap a legnehezebb, mert még minden új és ijesztő. … Először is azt tanácsolom a szülőknek, hogy csak la-a-a-a-assan. Időbe telik, amíg megismerik a babát. Türelem és nyugodt környezet kell hozzá. Erő és kitartás. Tisztelet és szeretet. Felelősségérzet és fegyelem. Figyelem és éles szem. Idő és gyakorlat – sokszor hibáznak, míg végre belejönnek. És kell hozzá az is, hogy hallgassanak a megérzéseikre.” /Tracy Hogg/

Sok-sok magasröptű szó szerepel ebben a felsorolásban. Hogyan is kell ezt a gyakorlatban megvalósítani? Egy csecsemő ellátása sok kihívás elé állítja a szüleit, viszont az is igaz, hogy rengeteg öröm forrása, és hatalmas szeretet tud előhozni az emberből.

kép: Pixabay

 

Nagymértékben megváltoztatja a szülők életét egy apróság születése. Meg/ki kell őt ismerni, hogy milyen dolgokat szeret, milyen viselkedésmintákat követ, és el kell tudni fogadni őt olyannak, amilyen. Az is biztos szerintem, hogy ez egy életen át tartó tanulási folyamat, nem pedig az baba első heteire korlátozódik.

Nyugodt hazaérkezés és az első napok

Tracy-nek van egy pár tanácsa a kórházból való hazaérkezés pillanataira. Nagyon tetszenek nekem ezek a meglátások, és a mi gyerekeinknél próbáltunk egy párat alkalmazni is. Különleges számomra ez rész, hiszen a hazaérkezés rituáléjával kapcsolatban nem igazán találunk más könyvet.

„Kezdje azzal a párbeszédet, hogy bemutatja új otthonát a babának. … Tehát karjában a kicsivel járja körbe a lakást, és mutassa meg neki a helyet, ahol élni fog. Beszélgessen vele. Halk, kedves hangon ismertesse meg minden helyiséggel.”  /Tracy Hogg/

Emlékszem, amikor az elsőszülöttünknek bemutattuk kis lakásunkat. A férjem nagy békében és csendben körbevitte őt minden szobában, elmondta, hogy ezt hogyan hívják, és mit fogunk itt csinálni. Anyaként nagyon megható pillanat volt számomra.

Van még két fontos „szabály” Tracy-től, amit szerintem érdemes megfogadni az első időkben, korlátozd a látogatók számát, és ha alszik a baba, te is aludj!

Ismerje meg a babáját!

Tracy Hogg-nak van egy vesszőparipája arról, hogy az ő nevelési filozófiája más és máshogyan működik a különböző típusú babáknál. Tapasztalatai szerint a csecsemők öt vérmérséklettípus valamelyikébe sorolhatóak be. Készített ehhez egy 20 kérdésből álló tesztet, ami alapján a szülők pontosabb képet kaphatnak az ő gyermekük személyiségéről. Fontos, hogy ezt a tesztet ötnapos és nyolc hónapos kör között a legjobb kitölteni, és érdemes úgy, hogy mindkét szülő válaszoljon a kérdésekre külön-külön.

A teszt alapvetően elég sok területet érint. Tracy kifejti, hogy nincs jó és rossz válasz, van ilyen gyerek és olyan. A típusokba sorolással a szerzőnek semmiképpen sem ijesztgetés a célja, hanem inkább iránymutatás és tájékoztatás. Nekünk a sajátunkat gyermekünket kell elfogadni, és az ő vérmérsékletét kell kiismerni.

Az öt vérmérséklettípus: Kisangyal, Mintababa, Mimóza, Talpraesett, Morcos

kép: Pixabay

 

Tracy felhívja a figyelmet, hogy a valósághoz kell igazítani az elvárásokat.

„Felejtse el, milyennek szeretné látni gyermekét. Azzal vessen számot, milyen is ő valójában – és igyekezzen kideríteni, hogy mi teszi boldoggá. … Ha valóban van a szülőben empátia és megértés, a gyermek élete is könnyebb lesz valamivel, mert építhet az erősségeire, és ellensúlyozhatja a gyengeségeit.” /Tracy Hogg/

 

A következő részben Tracy Hogg fő filozófiájáról a 4É módszerről írok majd nektek! Tarts velem, hogy a suttogás legfőbb titkát bemutathassam neked!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz ezekről a vérmérséklettípusokról! Szerinted valóban beskatulyázhatóak-e a csecsemők?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyv Első fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?