A suttogó titkai I – Szép remények – rendkívüli helyzetek

Örökbefogadás, ikrek, koraszülés. Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyve ezekkel a témákkal is foglalkozik. Az írónő törekszik rá, hogy a csecsemő első évének összes fontos területét lefedje, hogy a kezdő szülők sokkal magabiztosabban vágjanak bele ebbe az életre szóló feladatba. A korábbi írásaimat a könyvről itt találjátok.

Szép remények – rendkívüli helyzetek

 

Váratlan események? Vagy kevésbé váratlanok?

Amikor kisbabát szeretnénk természetesen a legszebben és legidillibb módon képzeljük el a terhességet, a szülést és az azt követő időszakot.

kép: Pixabay

Sajnos előfordulhatnak olyan helyzetek, amiket különlegesként kell kezelnünk. Az, hogy ez mennyire váratlanul ér bennünket az az adott szituációtól függ. Nyilván egy ikerterhesség elég hamar kiderül, és talán fel is lehet rá készülni. 🙂 Az örökbefogadás témaköre teljesen más síkon lehet váratlan. A koraszülés pedig sajnos elég sokszor váratlanul történik.

„Csodaszer nem létezik: minden válsághelyzetre felfokozott érzelmekkel reagálunk. Az egyetlen megoldás az, hogy pihen, amennyit csak tud, és minden felajánlott segítséget elfogad. Tudatosítsa magában, hogy min megy keresztül, és gondoljon arra, hogy nem tart örökké.” /Tracy Hogg/

A suttogó titkai I című könyv azért is tetszik nekem, mert ezekről a különleges körülményekről nem sok gyerekneveléssel foglalkozó könyvben olvastam. Talán vannak írások, amik külön az egyikkel, külön a másikkal, és ezek lelki vonatkozásaival foglalkoznak. Ebben a könyvben viszont röviden, praktikusan olvashatunk mindegyikről.

„Nem az számít, mi történik velünk az életben, hanem hogy hogyan kezeljük.” /Tracy Hogg/

Különleges körülmények

Nagyon szép, ahogy az írónő bemutatja az örökbefogadó szülők érzelmeit, és praktikus tanácsokkal látja el őket a csecsemővel való élet elkezdéséről.

kép: Pixabay

 

Tracy a koraszülés érzelmi hullámvasútjára is igyekszik felkészíteni az olvasót, és hasznos tanácsokat ír a szülőknek a csecsemő gondozásával és ellátásával kapcsolatban.

A korábban érkező babákkal kapcsolatban nekem is vannak tapasztalataim, főleg lelki síkon. Végül egyszer sem volt koraszülés, de a kockázat két terhességi időszakban is fennállt, szóval fel kellett rá készülnünk. Úgy hozta az élet, nem lett komolyabb komplikáció, de egy hetet töltöttem a Szent Margit Kórház Fejlődés Neurológiai Osztályán, hogy kivizsgálják a harmadik gyerkőcöt, hogy nincs-e valami sérültsége. Ezen az osztályon a csecsemők mindegyike rázós módon érkezett a világra vagy más fejlődési rendellenesség miatt vizsgálták őket. Elég megrázó élmény volt. Minden elismerésem az ilyen csecsemők szüleinek! Sok kitartást és imát küldök nekik!

 

Az ultrahangtechnika által ma már nem éri váratlanul a leendő szülőket az ikerterhesség. Hogy mennyire lehet rá felkészülni, azt nem tudom. Nincsenek tapasztalataim, és minden tiszteletem az ikergyermekek szüleinek. Biztosan nem könnyű élethelyzet.

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. A suttogás sok titkára fény derült már. Ha szülők nem úgy kezdik, ahogyan folytatni akarják, kialakul káosz. Tracy ezt nevezi ötletszerű nevelésnek. Erről írok nektek legközelebb. Tarts velem, és meg tudhatod, hogy milyen módon lehet az ötletszerű nevelést felszámolni!

Ha gondolod, írd meg egy hozzászólásban, hogy nektek mennyire sikerült az esetleges rendkívüli eseményekre felkészülni!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyv Nyolcadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?