A suttogó titkai I – Eluralkodott a káosz. Mit tegyünk?

Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A suttogás sok titkát megismertük már. A könyv utolsó fejezete az ötletszerű nevelés felszámolásáról szól, vagyis, hogy mit tegyünk, ha összecsapnak a fejünk felett a hullámok.

Eluralkodott a káosz. Mit tegyünk?

 

Nincs magánéletünk

Tracy úgy látja, hogy pár hónap alatt a legjobb szándékú szülők is rádöbbennek, hogy imádni való csecsemőjük átvette életük felett az irányítást, ha eddig ötletszerű nevelést alkalmaztak. Sajnos ilyenkor már a pár közötti konfliktusok száma is megnőhet, hiszen egymás vádolhatják a kialakult helyzetért. Talán néha még a babára is haragudnak. „Pedig ő csak azt csinálja, amire szoktatták.” /Tracy Hogg/

„Ebben a fejezetben nem az a célom, hogy lelkifurdalást ébresszek Önben, hanem hogy megtanítsam rá, miként forgathatja vissza az idő kerekét és szüntetheti meg az ötletszerű nevelés kellemetlen következményeit.” /Tracy Hogg/

kép: Pixabay

 

Tracy szerint mindig létezik valamilyen megoldás. A baba semmit sem bosszúból csinál. A szokások megváltoztathatóak, de ehhez idő kell és következetesnek kell lenni.

Ilyen helyzetekben az oknyomozói énünket kell elővennünk és megvizsgálni, hogy a kialakult helyzet miért alakult ki, mi volt az előzménye. Nagyon fontos, hogy mindig csak egy problémára fókuszáljunk.

Csoda három nap alatt

„A szülők néha azt hiszik, csodát tudok tenni, pedig csupán a józan eszemre hallgatok. … Az oknyomozó módszer segítségével döntöm el, mit kell tennem.” /Tracy Hogg/

Természetesen Tracy sem gondolja, hogy három nap alatt csodát lehet tenni, de az ötletszerű nevelés felszámolásakor egy-egy lépés legalább három napig tart, főleg ha az adott viselkedés régóta fennáll. Vagyis arra hív bennünket az írónő, hogy háromnaponként változtassunk a zavaró szokások egyes elemein, de abban a három napban kitartóak legyünk.

kép: Pixabay

 

A problémától függetlenül Tracy úgy látja, hogy a napirend bevezetése egy alaplépés, hiszen így könnyebb a káoszon úrrá lenni.

A fejezet végén található egy nagyon praktikus és lehengerlő táblázat a lehetséges problémákról, azok valószínű előzményeiről és a teendőkről. Jó lenne, ha ilyen egyszerű lenne. Nem? Tartsuk szem előtt, hogy egyszerre csak egy problémával szabad foglalkozni.

 

Ezzel befejeztük Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyvét, amely a csecsemők első évéről szól. A következőkben Tracy Hogg: A suttogó titkai II könyv következik, ami kisgyermekek 1-2 éves időszakáról szól. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet az ötletszerű nevelés felszámolásáról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyv Kilencedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?