A suttogó titkai II – A kisgyermekkor kihívásai és az elfogadás

A suttogó titkai I-hez hasonlóan ebben a sorozatban szeretném nektek bemutatni Tracy Hogg: A suttogó titkai II című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. A titkokra szépen lassan fény derül.

A kisgyermekkor kihívásai – Adottság vagy nevelés?

 

A kisgyermekkorról

A hálás szülők nevezték el Tracy-t suttogónak, mert rendkívüli tehetsége volt a kisbabák megnyugtatásához. A suttogó titkai II című könyv legelején van egy kis ismétlés az első könyvből, hogy közös kiindulópontról mutathassa be azokat a titkokat, amiket a kisgyermekkorban használhatunk.

A kisgyermekkor Tracy Hogg szerint a körülbelül a nyolc hónapos kortól a második életév végéig tart.

kép: Pixabay

 

Milyen kihívásokat rejteget ez az a kor? A kisgyermekkor a szédületes iramban történő fejlődés időszaka.

„Gyanítom, hogy a szülők többsége végig azt várta gyermeke életének első nyolc hónapja alatt, hogy mikor lesz már könnyebb az élete. … Beköszöntött a gyermeknevelés talán legfárasztóbb és legbámulatosabb időszaka. … Amellett, hogy szinte naponta elsajátít új testi, szellemi és társas készségeket, megtanul nemet mondani Önnek.”/Tracy Hogg/

Adottság vagy nevelés?

A tudósok sok vizsgálatot és megfigyelést készítettek már arról, hogy mennyiben határoznak meg bennünket a velünk született adottságok és mennyiben a nevelés. Jelen álláspont szerint ezek kölcsönhatásban vannak egymással, és az egyik kihat a másikra. Nem lehet őket szétválasztani. „Ezért kell tisztelnünk azt a gyermeket, akit a sorstól kaptunk, ugyanakkor minden szükséges segítséget meg kell adnunk neki.” /Tracy Hogg/

Az első kötethez hasonlóan ebben a könyvben is beszél a vérmérséklettípusokról: Kisangyal, Mintababa, Mimóza, Talpraesett és Morcos. Hogy a kisgyermek éppen melyik típusba tartozik egy 20 kérdésből álló tesztből megtudható. Ezek a vérmérséklettípusok nincsenek kőbe vésve, itt nem skatulyázásról van szó. Tracy-nek az a szándéka vele, hogy irányt mutasson, tájékoztatást adjon, hogy jobban megismerjük a gyermekünket és megértsük a természetét. „A vérmérséklet határozza meg, hogyan birkózunk meg ismeretlen feladatokkal és helyzetekkel, az „első alkalmakkal”. /Tracy Hogg/. Ezután remélhetőleg már könnyebben tudjuk felmérni, hogy mit várhatunk gyermekünktől és hogyan bánjunk vele.

Az elfogadásról

„Nem elég, ha ismerjük gyermekünk vérmérsékletét; ugyanilyen fontos, hogy el is fogadjuk.” /Tracy Hogg/

Tracy Hogg szerint sok olyan szülő van, aki elfogadás helyett inkább tagad, mentegetőzik vagy bírál. Szerinte ennek hátterében sokszor teljesítménykényszer, maximalizmus, mások véleménye vagy gyermekkori rossz emlékek állnak. Arra hív bennünket a szerző, hogy tartsunk önvizsgálatot és próbáljuk meg reálisabban látni gyermekünket.

kép: Pixabay

„Az anyaság ugyanolyan tudomány, mint bármi más az életben. Meg kell tanulnunk.”  /Tracy Hogg/

 

Tracy Hogg tartós érzelmi kötődéshez vezető tanácsairól a következő alakommal írok Neked! Tarts velem az újabb titkok megismerésében!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai II című könyv Bevezető és Első fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?