A suttogó titkai II – Az érzelmi kötődés alapjai

Tracy Hogg: A suttogó titkai II külföldön nagy sikereket ért el. Számtalan szülőnek nyújtott már segítséget a kisgyermekek nevelésében, amit jelentősen befolyásolhatja az, hogy milyen vérmérsékletű gyerkőccel van dolgunk. Erről a korábbi írásomban olvashattok. Tracy nem hisz benne, hogy lenne „rossz” gyerek, de abban sem, hogy lennének „rossz” anyukák és apukák. Az érzelmi kötődés eléréséhez alapelveket fogalmaz meg, amiket az ÁBCD rövidítéssel emleget.

Az érzelmi kötődés alapjai

Mi is az a ÁBCD?

Aki olvasta A suttogó titkai I-et, az tudja, hogy Tracy szereti a rövidítéseket. A csecsemőknél használt fő módszer a 4É, a kisgyermekeknél pedig az ÁBCD.

Álljon félre

Bátorítsa a felfedezésre

Csökkentsen

Dicsérjen

 Félreállás

Ez a pont információ gyűjtésről szól. A feladatunk az, hogy figyeljünk és támogassunk. Fontos, hogy megértsük, hogy a gyermekünknek térre van szüksége. „A szülőnek nem az a dolga, hogy irányítson, hanem hogy támaszt adjon.” /Tracy Hogg/ Soha nem késő megtanulni félreállni, legalább is Tracy szerint.

 Bátorítás

Fontos, hogy arra bátorítsuk gyermekünket, hogy képes megoldani dolgokat, és nem pedig mi végezzük el helyette. Persze nehéz megítélni mikor van az a pont, amikor már közbe kellene lépnünk. Tracy ebben is segít.

kép: Pixabay
 Csökkentés

Tracy óva int bennünket a túl sok játéktól. Főleg az olyan játékoktól, amik előre össze vannak állítva, és nem igényelnek gondolkodást.

Korlátozzuk az ingereket, csökkentsük a választási lehetőségeket és korlátozzuk a helytelen viselkedést. Ez egy pár gondolat azok közül, amit Tracy tanácsol a szülőknek a csökkentés címszó alatt:

„A gyereknek korlátok kellenek. Nem adhatunk neki szabad kezet, hiszen sem értelmileg, sem érzelmileg nem elég érett ahhoz, hogy élni tudjon ilyen nagy szabadsággal.” /Tracy Hogg/

 

kép: Pixabay

 

„A gyereknek meg kell tanulnia, mit várnak el tőle. Megtanulni csak úgy tudja, ha a szülő tanítja neki. Az egyik legnagyobb ajándék, amit kaphat tőlünk, az, hogy megértetjük velük a korlátok szükségességét és fontosságát. … A gyerek szabályokra vágyik. Különben túl ijesztőnek és kezelhetetlennek látja a világot.” /Tracy Hogg/

 Dicséret

„A szeretetet tehát nem lehet túlzásba vinni, a dicséret viszont egész más tészta. … Azt kell szem előtt tartanunk, hogy csakis a jól végzett munkáért jár a dicséret.” /Tracy Hogg/

Tracy szerint a dicséretekkel való elhalmozás nem növeli a gyermek önbizalmát. Hanem épp ellenkezőleg, elkezd majd nem bízni a dicséretben. Fontos megtanulunk helyesen dicsérni, amihez az írónő irányelveket fogalmaz meg nekünk, szülőknek.

Ezzel a témával kapcsolatban figyelmetekbe ajánlom Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje című könyvet, amiben egy teljes fejezet foglalkozik a dicséret fontosságáról, és a helyes dicséret alkalmazásáról. Hamarosan erről a könyvről is írok majd nektek.

 

A következő részben a napirend, rutinok és rituálék fontosságáról írok majd nektek! Tarts velem, hogy a suttogás újabb titkát bemutathassam neked!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz az ÁBCD pontjairól!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai II című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?