A suttogó titkai II – Az időrabló problémák

Tracy Hogg: A suttogó titkai II című könyvét szeretném figyelmetekbe ajánlani ezzel a sorozattal. Azt gondolom, hogy sok szülőnek adhat megoldásokat, hiszen a suttogás tanulható. Itt olvashatod a korábbi írásokat. A titkok közül most egy pár olyan probléma következik, ami Tracy tapasztalata szerint sok szülőnek gondot okoz.

Időrabló problémák

 

Miért időrabló?

Tracy abból indul ki, hogy a problémák javarészt azért alakulnak ki, mert a szülők nem úgy kezdték, ahogy folytatni akarták. Nem alakítottak ki napirendet, hagyták, hogy a gyerek irányítson vagy nem jelöltek ki határokat. Elég kemény megállapítások, és mindegyik a szülőből indul ki, nem a gyereket titulálja rossznak.

Az írónőnek nem az a célja, hogy lelkiismeret furdalást vagy rossz érzést keltsen bennünk a nevelési módszereink miatt. Hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy „a gyerek nem szándékosan rabolja az időnket. Mi, szülők pedig nem szándékosan válunk cinkosaikká.” /Tracy Hogg/ Viszont lehet ezeken a bajokon változtatni. A suttogó titkai II című könyv be is mutatja, hogy hogyan.

Először is fontos, hogy vállaljuk a felelősséget. Vagyis, hogy ismerjük be, hogy az ötletszerű nevelés miatt az „anyuka és apuka szándékuk ellenére rosszalkodásra tanítják a gyereket.” /Tracy Hogg/ Időnként persze mindenki folyamodik spontán dolgokhoz, kicsit enged a nyafogásnak stb. Viszont Tracy szerint „ha a rossz szokásokat hónapokon, sőt éveken keresztül szó nélkül hagyjuk, nehezebb változtatni rajtuk. És időrabló problémák vállnak belőlük.”

kép: Pixabay

A felszámolási terv

A könyv elképesztő precízen összeállított és univerzálisan használható pontokat sorol fel az időrabló probléma kezelésére:

  1. Önvizsgálat, felelősség vállalás
  2. Hozzáállás megváltoztatása?
  3. Oknyomozó módszer a probléma gyökerének kiderítésére
  4. Terv kidolgozása
  5. Kis lépésekben haladás (egy lépés akár 2-3 hét)
  6. Gyerek igényeinek tiszteletben tartása
  7. Szabályok felállítása
  8. A kis haladás is valami

Nem állítom, hogy könnyű lépésekből áll, komoly tervezést és önvizsgálatot igényel. Sajnos csak nagyon apránként lehet haladni előre. Hiszen az időrabló problémák nem tűnnek el maguktól és varázsütésre sem. A végső célnak kell a szemünk előtt lebegnie, nehogy útközben feladjuk.

A leggyakrabban elforduló problémákat a korábban felsorolt lépések alapján mutatja be a könyv esettanulmányokon keresztül. Nagyon összeszedett és inspiráló ez a rész. Kérdés persze az, hogy kinek mennyi energiája van belevágni.

„Egy-egy régóta meglévő probléma megoldása eleinte kétségkívül ugyanolyan kimerítő, mint maga a probléma.” /Tracy Hogg/

Viszont megéri foglalkozni velük, ha a dolgokat hosszútávon szemléljük.

kép: Pixabay

 

A könyv utolsó fejezete következik, ami a testvérvállalás kérdését feszegeti! Tarts velem és megosztom veled Tracy Hogg ezzel kapcsolatos gondolatait!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy nálatok mi a helyzet az időrabló problémákkal!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai II című könyv Nyolcadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?