A suttogó titkai II – Bővül a család!?

A suttogás sok titkára fényderült már. Tracy Hogg: A suttogó titkai II című könyvének végén az első gyerek utáni további gyerek(ek) témájával is foglalkozik. Az írónő törekszik rá, hogy a kisgyermek nevelés összes fontos területét lefedje, hogy mi, szülők sokkal magabiztosabban kezeljük ezt az időszakot. A korábbi írásaimat a könyvről itt találjátok.

Belevágjunk vagy ne vágjunk?

 

A szülők szemszögéből

Az első gyermek előtt talán homályosabban látják az anyukák és apukák, hogy mi vár rájuk. Viszont a kistesó tervezésekor már tökéletese tisztába vannak vele, hogy mire számítsanak, legalább is nagyvonalakban. Tracy arra biztatja a szülőket, hogy alaposan beszéljék át, hogy valójában miért is szeretnének újabb gyereket, mi a motiváció és az esetleges nézeteltéréseket tisztázzák előbb.

Számtalan szempontot kell mérlegelni, amikor a szülők belevágnak „egy baba projektbe”. Nagyon őszintére sikerült ez a fejezet, hiszen manapság sok szempontot talán nem is merünk vállalni a nyilvánosság előtt. Külön szó esik a lehetséges korkülönbségekről és azok pro és kontra érveiről, ami nagyon hasznos rész szerintem.

kép: Pixabay

A gyermek szemszögéből

A könyv hatalmas érdeme, hogy praktikákkal látja el az olvasót a gyermeknek a testvér születésére való a felkészítésével kapcsolatban. Illetve kiemeli, hogy mire figyeljünk oda, ha már megszületett a kistesó. Sok-sok cikk születik ezekben a témában, viszont A suttogó titkai II-ben egy cikknél hosszabb terjedelemben és példákkal bemutatva sok-sok hasznos tanács található.

kép: Pixabay

 

Én személy szerint sokszor éreztem úgy, hogy minek kell ezt a testvér dolgot annyira túllihegni. Valahogy biztosan lesz és az élet majd megoldja. Viszont tapasztalatból beláttam, hogy érdemes tudatosan készülnie rá a családnak. Érdemes praktikákat alkalmazni, hogy ne legyen később olyan probléma, amit még csírájában el lehetett volna fojtani. Kiemelten hasznosnak találom ezt a részt, és ajánlani tudom minden anyukának és apukának. Hogy legalább a szülők között legyen a témáról beszélgetés és igyekezzenek odafigyelni az intő jelekre.

 

Ezzel befejeztük Tracy Hogg: A suttogó titkai II könyvét, amely a kisgyermekes időszakról szól. A következőkben Tracy Hogg: A suttogó minden megold című könyv következik, ami a két korábbi kötet összeollózót és továbbfejlesztett változata. Tarts velem továbbra is, hogy meg tud Tracy mivel egészítette ki a korábban megfogalmazott titkait!

Ha gondolod, írd meg egy hozzászólásban, hogy nektek mennyire sikerült a gyerkőcöt felkészíteni a kistesó érkezésére!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai II című könyv Kilencedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?