A suttogó titkai II – Napirenden a napirend

Haladunk tovább Tracy Hogg: A suttogó titkai II című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Tracy összeállította az ÁBCD betűivel jelölt alapelvrendszert, amivel szerinte tartós érzelmi kötődést lehet kialakítani szülő és gyermek között. Minden napi életünk gördülékeny működéséhez viszont napirendre, rutinokra és rituálékra van szükség, legalább is az írónő szerint.

Napirenden a napirend

 

R&R – rutinok és rituálék

„Ha a kisgyerek tudja, hogy mire számíthat, készségesebben együttműködik majd, mert úgy fogja érezni, hogy neki is van némi befolyása a környezetére.” /Tracy Hogg/ Ez biztonságérzetet ad neki. Ezért van szükség a mindennapokban rutinokra és rituálékra.

„A rutin valamilyen viselkedésben gyakorlással megszerzett alapos készséget, nagyfokú jártasságot; rituálénak a valamilyen cselekménnyel kapcsolatos szertartások összességét nevezzük.” /Idézet a könyvből/

Tracy számtalan érvet hoz fel a mellett, hogy az R&R alkalmazása miért kedvező a család számára. Fontosnak tartja, hogy a szülők felismerjék ezeknek a pillantok jelentőségét. Hiszen ezek visznek rendszert a kisgyermek hétköznapjaiba. Sok ezek közül tudattalan rituálé, aminek nem is gondolunk a jelentőségére.

kép: Pinterest

Mindennapi R&R

Tracy hatalmas érdeme, hogy a mindennapokban ismétlődően előkerülő eseményekre külön kitér, és részletesen, pontokba szedve tanácsokat ad a bennük rejlő lehetőségek kiaknázására. Szó kerül az ébredésről, étkezésekről, fürdésről, távozásról és visszatérésről, rendrakásról, délutáni és esti alvásról.

Elképesztően gyakorlatias, összeszedett és használható tanácsokat találhat itt az olvasó.

 

kép: Gyereketető

Ha már a gyakorlatiasságnál tartunk, figyelmetekbe szeretném ajánlani a Gyereketető nevű oldalt. Sárosdi Virág gyógypedagógus-logopédus és hat gyermek édesanyja. Ezen a honlapon rengeteg hasznos tanfolyam, ismeret és játék található, ami segíthet a szülőknek a kisgyermekes időszakban. Vannak például napirend kártyák, amik használatával segíthetünk a gyerkőcnek látni az ismétlődéseket. Itt tudod megnézni őket, és elkészítheted őket, ha feliratkozol a Gyereketető hírlevelére.

 

A lényeg az, hogy az ismétlődések segítségével megtanítsuk a gyerkőcöt, hogy minél önállóbban tudjon viselkedni. Erről az önállósodásról lesz szó legközelebb! Tarts velem a suttogás egy újabb titkának megismerésénél!

Ha gondolod írd le egy hozzászólásban, hogy nálatok sikerült-e kiaknázni a rutinokban és rituálékban rejlő lehetőségeket!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai II című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?