A suttogó titkai II – Társas készségek

A kisgyermek korban a társas készségek kialakulása nagyon fontos lépés. Hiszen ezen múlik, hogy hogyan fognak helytállni az életben, hogyan tudnak majd kapcsolatokat kialakítani a gyermekeink. Tracy Hogg A suttogó titkai II című könyvében a szocializációval is foglalkozik. Hiszen ez is egy fontos mérföldköve az önállósodásnak, a korábbi lépésekről itt olvashattok.

Szocializáció

 

Gyakorlás?

„A kisgyermek minden tevékenységével a nagybetűs Életre készül. Minden új helyzetből és új kapcsolatból tanul. Ha azt akarjuk, hogy boldoguljon az életben, fel kell rá készítenünk, és nagyon sokat kell gyakorolnunk vele.” /Tracy Hogg/

Vagyis Tracy arra hív bennünket, hogy gyakoroljunk otthon, biztonságos környezetben. Olyan ez, mint egy színház, ahol a szülő a rendező és a gyermek a színész, aki a próbákon gyakorolhat, tökéletesítheti tudását.

kép: Pixabay

 

„Senki sem úgy születik, hogy tisztában van az illemszabályokkal. … Ezeket tőlünk tanulja, úgy hogy példát mutatunk a magunk viselkedésével, és lehetőséget teremtünk a gyakorlásra.” /Tracy Hogg/

Első félelmek

Az érzelmek felismerése és az önmegnyugtatás gyakorlása az első lépés. Tracy nagyon profin összeszedte a legfontosabb szempontokat, amikre jó, ha odafigyelünk. Az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez tartozó lépésekről van szó tulajdonképpen, hogy hogyan segítsünk a gyermekünknek azonosítani érzelmeit.

Ezzel a témával több másik is könyv foglalkozik, az egyik kedvencem John Gottman: Gyerekek érzelmi intelligenciája című könyve. Erről is írok majd nektek részletesen, remek könyv az érzelmi fejlesztésről.

Tracy Hogg John Gottman könyvéhez hasonlóan, de rövidebben leír olyan alapszabályokat, amikre ha odafigyelünk a gyermekünknél, megalapozhatjuk, hogy tudjon beszélni az érzelmeiről és megtanulja megnyugtatni magát.

Első kiruccanások

Hogyan is kell viselkedni nyilvános helyen? Ez minden családban egy sarkalatos kérdés, viszont fontos, hogy ne várjuk a gyermekünktől, hogy azonnal tudja mi az elfogadott és mi nem. Ahhoz, hogy meg tudjon birkózni az adott helyzettel, otthon gyakoroljunk. Tracy ezt úgy képzeli el, például hogy a családi vacsoráknál készüljünk fel az étteremre, a kertben gyakoroljuk a játszótéri viselkedést.

Első barátságok

„Az első barátságok alapozzák meg a későbbi kortárs kapcsolatokat.” /Tracy Hogg/

kép: Pixabay

 

Ismerjük el, hogy a társaságba járás azért nekünk, szülőknek is jó. Hiszen csökkenti az elszigeteltséget. Fontos néhány szempontot figyelembe venni, amikor programokat választunk. Tracy Hogg ebben is segít.

 

Mi a helyzet a fegyelmezéssel? Tracy-nek erre is vannak titkai, amiket a következő részben osztok meg Veletek. Tarts velem, és meg tudod, milyen tanácsokkal látja el a Suttogó a szülőket: Hogyan lehet tudatosan fegyelmezni?

Ha gondold, írd meg hozzászólásban, hogy nálatok hogyan alakulnak a társas készségek, és esetleg gyakoroltátok-e otthon?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai II című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?