A suttogó titkai II – Tudatos fegyelmezés

Haladunk tovább Tracy Hogg: A suttogó titkai II című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Tracy szerint a tudatos fegyelmezés végső célja, hogy segítsünk a gyermekünknek önuralmat tanulni. Ebben a bejegyzésben arról írok nektek, hogy mennyire nem könnyű a tudatos fegyelmezés, viszont mennyire megéri.

Fegyelmezés = Tanítás

 

Mit tanítunk igazából?

Tracy szerint sok szülő nincs tisztában vele, hogy cselekedeteivel mit is tanít a gyermekének. Sajnos az élelmes gyerekek hamar megtanulják, hogy érdemes nyafogni, sírni, hisztizni, hiszen a szülő úgy sem gondolja komolyan, amit mond! Így számtalan eszköz áll a kisgyerek rendelkezésre, hogy elérje a célját.

„A szülőnek el kell döntenie, milyen leckét akar megtanítani gyermekének. Felelősséget kell vállalnia azért, hogy ő a rendező. Elvégre ő a felnőtt. A gyereknek arra van szüksége, hogy vezessék, hogy utat mutassanak. A kiszámíthatóság és a korlátok nem fogják megnyomorítani, bár manapság sok szülő ezt gondolja. Ellenkezőleg: a gyerek a szabályoktól érzi magát biztonságban.” /Tracy Hogg/

kép: Pixabay

Tudatos fegyelmezés

„A tudatos fegyelmezés lényegében azt jelenti, hogy kiszámíthatóvá tesszük az életet a gyerek számára, és kijelöljük a korlátokat, amelyeken belül biztonságban érezheti magát. Hogy tudja, mit várhat, és tőle mit várnak. … A tudatos fegyelmezés végső soron arra teszi képessé a gyermeket, hogy helyes döntéseket hozzon, kialakuljon a felelősségtudata, önállóan gondolkodjék és társadalmilag elfogadott módon viselkedjék.” /Tracy Hogg/

Igen hangzatos definíció ez és óriási feladat megvalósítani.

Segítségképpen Tracy összeállította a tudatos fegyelmezés tizenkét alappillérét:

 1. Ismerje saját határait – és fogalmazza meg a szabályokat!
 2. Tartson önvizsgálatot, hogy lássa, mit tanít viselkedésével a gyermekének!
 3. Figyeljen arra, amit mond, hogy Ön irányítson, ne a gyerek!
 4. Amikor csak lehet, tervezzen előre, és kerülje a nehéz helyzeteket!
 5. Nézze a dolgokat a gyerek szemszögéből!
 6. Fontolja meg, miről nyit vitát!
 7. Zárt választásokat ajánljon a gyereknek!
 8. Ne féljen nemet mondani!
 9. Csírájában fojtsa el a nemkívánatos viselkedést!
 10. A jó magaviselet jutalmazza, a rosszat javítsa ki vagy hagyja figyelmen kívül!
 11. Ne folyamodjon testi fenyítéshez!
 12. Tartsa észben, hogy az engedékenység nem azonos a szeretettel!

A könyv nagyon alaposan és részletesen foglalkozik az egyes pontokkal.

A szerzőnő óva int bennünket bizonyos viselkedésektől. A pontok közül a testi fenyítésre térnék ki részletesebben. Tracy Hogg a verés semmilyen formáját nem tartja elfogadhatónak. Egyenesen vadállati ösztönnek nevezi, amivel csak rövidtávon oldjuk meg a helyzetet és tisztességtelen. Hiszen egy kisemberről van szó, aki nem üthet vissza, nem tudja megvédeni magát.

Háromig számolok módszer – kicsit másképpen

„Ha most nem teszek valamit ellene, ez elfajulhat.” /Tracy Hogg/

kép: Pixabay

 

Tracy-nek van egy háromig számolok szabálya, amivel a rossz szokások kialakulását szeretné megelőzni. Szerinte a rosszalkodás során nem követendő megoldás a gyerek mentegetése. A majd kinövi felfogás struccpolitika, mivel „a gyerek csak a cipőjét növi ki” /Tracy Hogg/.

Egy: Amikor először lépi át a gyermek a határt.

Kettő: Második előfordulás. Előfordulhat, hogy szokássá válhat a korlát átlépése, figyelni kell rá.

Három: Harmadszor is megtörténik. Eddig próbáljunk meg nem eljutni.

A kiállítás

A könyv szerint a nem kívánatos viselkedés elleni leghatásosabb fellépés a kiállítás. A módszer lényege az, hogy tíz-tizenöt percre kiemeljük a gyermeket a társaságból, és közben természetesen nem hagyjuk magára. Az egésznek az a célja, hogy a gyermek visszanyerje önuralmát és, hogy végig tudatosítsuk benne, hogy az érzelmeit megértjük, viszont a viselkedése elfogadhatatlan.

 

A könyv további része az időrabló problémákról szól. Tracy megosztja velünk a kialvatlanság, szeparációs szorongás és egyéb problémákkal kapcsolatos titkait! Tarts velem!

Ha megfogott ez a tudatos fegyelmezés téma, kérlek írd meg egy hozzászólásban a tapasztalatodat!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tracy Hogg: A suttogó titkai II című könyv Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?