A szemnek láthatatlan – A család, mint rendszer

Ebben a sorozatban szeretném nektek bemutatni Deliága Éva: A szemnek láthatatlan című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. Kezdjük a legelején. 

A család, mint rendszer

 

Kapcsolatrendszer

„Egy gyermeket nem lehet a családi környezetéből kiragadva megérteni és „megszerelni”, hiszen a gyermek tünete sokszor a felborult családi egyensúlyt jelzi.” /Deliága Éva/

A szemnek láthatatlan című könyvben arról olvashatunk, hogy Deliága Éva szakemberként igyekszik komplex módon hozzáállni egy-egy felmerülő gyerekneveléssel összefüggő problémához. Ugyanis a családban meglévő kapcsolatok, összefüggések nem elhanyagolhatóak egy terápiás folyamat során.

kép: Pixabay

A legfontosabb kezdőkérdések

Ahhoz, hogy megértsük a probléma kialakulásának okait először pár fontos kérdést kell feltennünk magunknak. Deliága Éva leírja nekünk, hogy általában ő is ezekkel a kérdésekkel kezdi a közös munkát.

    • Mióta tapasztalja ezt?
    • Mikor kezdődött a tünet?
    • Miért épp most határozta el, hogy szakember segítségét veszik igénybe?

„Pszichológushoz fordulni nem szégyen, hanem bizonyos esetekben a legokosabb lépés, amely segíthet kimozdítani egy elakadt, szenvedést okozó helyzetet.” /Deliága Éva/

Tünetek

Miért tünettel üzennek a gyerekek? olvashatjuk a kérdést A szemnek láthatatlan című könyvben. A válasz nem nehéz, viszont annál nehezebb dekódolni a mindennapokban. A gyermekek még nem rendelkeznek olyan szókészlettel, kifejezőképességgel, hogy a bennük zajló lelki folyamatokat a környezetük tudtára hozzák. Így különböző viselkedéssel, testi tünettel, hangulatingadozással stb. mutatják, hogy valamilyen zavar, feszültség alakult ki bennük.

Ezeknek a tüneteknek a megfejtése a legelső lépés a változás felé, emeli ki számunk a szerző. Terápiás folyamatban ő különböző játékok és szituációkon keresztül próbál meg rájönni ezekre a gócpontokra.

„A tünet nagyon fontos jelzés lehet, sokszor a gyermek egyetlen eszköze arra, hogy megmutassa, hogy van, mi nyomasztja, mitől nem érzi jól magát.” /Deliága Éva/

Nem feltétlenül a tünet azonnali eltüntetése a cél

Ezek a tünetek tehát a szemnek láthatatlan jelenségekből eredő, nem tudatos, külvilág felé mutatott üzenetek. Nem feltétlenül a tünet azonnali eltüntetése legyen az elsődleges célunk, emeli ki számunkra a szerző A szemnek láthatatlan című könyvben. Még akkor sem, ha sok kellemetlenséget és problémát okoz nekünk a mindennapokban. Sokkal fontosabb, hogy megértsük a mögötte meghúzódó feszültséget, állítsuk helyre az egyensúlyt és változtassunk valamin, ami ezt a zavart fel tudja oldani. Sokszor ezeknek a hatására múlnak el a zavaró tünetek.

„A gyerekek nem elromlanak, hanem jeleznek. Jelzik, hogy feszült az otthoni légkör, vagy az elvárások nagyobbak, mint amit az életkoruk vagy a képességeik lehetővé tesznek. A gyógyulás is csak a családi dinamika vagy a tágabb környezet rendeződésével történhet meg.” /Deliága Éva/

kép: Pixabay

 

A következő alkalommal a leggyakoribb gyereknevelési kérdésekről, dilemmákról írok Neked! Tarts velem, hogy bemutathassam Neked Deliága Éva milyen témakörökkel foglalkozik könyvében!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy mi gondolsz, milyen tapasztalataid vannak a család, mint rendszer témakörről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Deliága Éva: A szemnek láthatatlan című könyv Első és Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?