A szemnek láthatatlan – A gyerek szemszögéből

Deliága Éva: A szemnek láthatatlan című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A könyv utolsó fejezetei további fontos tanácsokat és információkat tartalmaznak ahhoz, hogy „elég jó” szülővé válhassunk. Ezekkel foglalkozunk most. 

A gyerek szemszögéből

 

A harmonikus együttélés

A szemnek láthatatlan című könyv szerint sokat tehetünk azért, hogy a családi élet minél kiegyensúlyozottabb legyen és megelőzzük a felesleges feszültségeket kialakulását. Ehhez részben nekünk kell alkalmozkodni a gyermekünkhöz, részben pedig neki kell igazodnia hozzánk.

Deliága Éva összegyűjtötte nekünk a családi egyensúly kialakításához szükséges lépéseket. Azt gondolom, hogy érdemes rajtuk elgondolkodni és megfogadni a tanácsokat. Például:

    • Napirend
    • A késleltetés képességének fejlesztése
    • Párkapcsolati és felnőttigények tiszteletben tartása

„A harmonikus együttéléshez elengedhetetlen, hogy a felelősség, a terhek, a szerepek és a feladatok arányosan legyenek elosztva a családon belül.” /Deliága Éva/

kép: Pixabay

 

A gyerek szemszögéből

Egy igazán fontos fejezethez érkeztünk. Deliága Éva munkája során családokkal foglalkozik. Az általa tanult és alkalmazott módszerek segítségével tudja segíteni az elakadt, gondokkal küzdő családokat, hogy javuljon a helyzet. A terápia során sok időt a tölt a gyermekkel és különböző játékos feladatok segítségével igyekszik felmérni lelkiállapotát és feltárni problémáit. A végén pedig megosztja meglátásait. Lényegében szócsőként is funkciónál, aki szavakba próbálja önteni a gyermek számára szókincs hiányában, még megfogalmazhatatlan érzelmeket.

Ebben a fejezetben megosztja velünk a szerző azokat az ismereteket, amik segítségével mi is bele tudunk helyezkedni a gyerek szemszögébe és megérthetjük mik azok a dolgok, amik zavarhatják, megrendíthetik őt. Érdemes elolvasni!

„A kapcsolat az, amely megtartja a gyermeket, és megóvja attól, hogy sérüljön, még akkor is, ha érik kisebb sérülések vagy néhány körülmény lehetne ideálisabb. Ha a szülő törekszik arra, hogy felismerje gyermeke érzelmi igényeit és szükségleteit, valamint hogy saját hibáit észrevegye, és azokon változtasson, akkor nyert ügye van.” /Deliága Éva/

A felnőttkor küszöben

A szemnek láthatatlan című könyv utolsó fejezetében a kamaszkor nehézségeiről is ír nekünk a szerző röviden. A leválás, az online tér és a határtartás témakörei is előkerülnek. Tényleg csak nagyon röviden.

 

Záró gondolatok

„Jómagam, ha tanulni, képződni megyek valahová, friss ismertséget kötök vagy új könyvet kezdek olvasni, mindig azzal a reménnyel merem, hogy több lehetek általa. Ha csak egy jó mondatok is hallok, már megérte! Csak remélem, hogy ebben a könyvben talált ilyen, épp Önnek, épp most hasznos mondatot vagy mondatokat” /Deliága Éva/

 

Ezzel befejeztük Deliága Éva: A szemnek láthatatlan című könyvet. A következőkben Dr. Vanessa Lapointe: Sérülésmentes gyereknevelés című könyvvel foglalkozunk. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a könyvvel kapcsolatosan!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Deliága Éva: A szemnek láthatatlan című könyv Kilencedik, Tizedik, Tizenegyedik és Tizenkettedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?