A szemnek láthatatlan – Pszichológiai tünetek gyermekkorban

Haladunk tovább Deliága Éva: A szemnek láthatatlan című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A látható pszichológiai tünetek és azok mögött meghúzódó feszültségekről szóló fejezetet mutatom most be Nektek.

 

Pszichológiai tünetek gyermekkorban

 

Segélykiáltások

A szemnek láthatatlan című könyvben arról olvashatunk, hogy a gyermek viselkedésében megjelenő tünetek igazából segélykiáltások, hogy a gyermek frusztrált, feszültség van benne és/vagy nem érzi jól magát.

Nagyon fontos lépés, hogy ezeket a tüneteket dekódolni tudjuk és a szemnek láthatatlan okokat kiderítsük, emeli ki a szerző. Ehhez nyújt nekünk segítséget a Negyedik fejezetben. Felsorolja számunkra a leggyakoribb pszichológiai tüneteket és azok esetleges kiváltó okait.

Természetesen nem ilyen egyszerű a képlet, mert ha ilyen egyszerű lenne, akkor csak egy dekódolóra lenne szükség hozzá. Ebben a fejezetben inkább egy megfigyelési listát kapunk Deliága Évától, hogy milyen tünetekre érdeme odafigyelni és milyen esetben érdemes szakemberhez fordulni.

A szemnek láthatatlan című könyvben szereplő tünetek:

    • Bepisilés
    • Székletvisszatartás
    • Tikkelés
    • Körömrágás
    • Rossz tanulmányi eredmény
    • Iskolai magatartás problémák
    • Szabályszegés

„Mind viselkedéses, mind érzelmi, mind testi tünetek formájában megmutatkozhat egy-egy elakadás – a lényeg minden esetben az, hogy a tünet üzenetét és kiváltó okát megértsük, hogy személyre szabottan tudjuk segíteni a gyereknek.” /Deliága Éva/

kép: Pixabay

 

Azt gondolom, hogy az egyik leghasznosabb fejezet a könyvben, ugyanis tele van olyan információval, amikkel talán csak most találkozunk először, illetve felnyithatja a szemünket a viselkedés és a kiváltó ok közötti kapcsolat összefüggéseire.

 

A szülői önmarcangolással kapcsolatos gondolatokat mutatom be Neked legközelebb. Tarts velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a fent bemutatott tünetekről! Te már tapasztaltad valamelyiket?

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Deliága Éva: A szemnek láthatatlan című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?