A szoptatás női művészete – Alvás

Az újszülöttek gondozásában a táplálása mellett a kellő mennyiségű alvás biztosítása a legnehezebb kérdés. Az ember hamar rájön, hogy talán már soha sem fogja kipihenni magát. A szoptatás női művészete című könyvben a szerzők az alvás problémáját az együttalvás és az éjszakai szoptatások megfelelő kialakításával oldanák meg. Ezekkel kapcsolatos tanácsaikról írok most Nektek. A korábbi bejegyzéseket itt találjátok.

Az alvás és a szoptatás kapcsolata

 

Biztonság és stabilitás éjjel-nappal

A szoptatás női művészete című könyvből megtudhatjuk, hogy a gyermekek éjszakai ébredése létfontosságú. Hiszen így jutnak kellő mennyiségű táplálékhoz. A szerzők szerint az ébredéseknek szociális indokai is vannak. Szerintük a gyermek éjszakai egyedül alvása nem segíti az önállóság kialakulását, sokkal inkább veszélyezteti az érzelmi szükségleteinek való megfelelést és a szoptatás sikerességét.

„A csecsemők az édesanyjuk közelségére számítanak éjszaka; ezért ébrednek fel, ha szükségét érzik, hogy szopjanak és ismét kontaktusba kerüljenek vele. Azzal, hogy a gyermekedet éjszaka magad mellet tartod és lehetővé teszed, hogy szoptatás közben aludjon, kielégíted gyermeked pszichológiai és érzelmi szükségleteit is.” /La Leche Liga/

kép: Pixabay

Hol aludjon a kisbaba?

„Az az igazság, hogy az anyaság kezdete általában egy ideig alvásmegvonással jár, gyermeked táplálásának módjától és helyétől függetlenül.” /La Leche Liga/

Ez a mondat mindenképpen egy alapigazság, amit valószínűleg mindenki fejben tud, de csak akkor érti meg igazán, amikor megéli.

La Leche Liga által képviselt legoptimálisabb alvási helyszín az egy ágyban alvás. A szoptatás női művészete című könyvből kiderül, hogy az együttalvás támogatja legjobban a szoptatás sikerességét. Hiszen így gyorsabban tud reagálni az édesanya gyermeke szükségleteire. A tapasztalatok szerint az ilyen kisbabák jobban alszanak és gyakrabban, hosszabb ideig szopnak.

A LLL eszméivel azonos elveket képvisel Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás című könyve. Ez az egész könyv az alvással kapcsolatos tényeket veszi sorra, és ezek alapján tanácsolja az együttalvást.

Sokan gondolják úgy, hogy ha egy ágyban aludnának gyermekükkel, akkor nem tudnák kipihenni magukat. A kutatások ennek ellenére azt bizonyítják, hogy azok édesanyák tudnak a legtöbbet aludni, akik kizárólag szoptatnak, és együtt alszanak babájukkal.

„Nem kell teljesen felébredniük ahhoz, hogy megetessék csecsemőjüket. Ha biztonságban érzik babájuk – hiszen szem előtt van -, akkor nyugodtabbak és emiatt jobban alszanak.” /La Leche Liga/

Mivel mindannyian tudjuk, hogy a biztonság az első, ezért a szerzők bemutatják azokat a fontos körülményeket, amikre oda kell figyelni a kisbabával való együttalvás során.

Az alvás és a szoptatás kapcsolata

Sok olyan tanácsolt hallani, hogy ne altassuk el a cicin a kisbabát, mert akkor rossz szokást alakítunk ki a gyermekünknél. A La Leche Liga tagja teljes mértékben ellene mennek ennek a meggyőződésnek. Szerintünk ez így van rendjén, és az anyatej bizonyos összetevője eleve elálmosítja a kisbabát. Ez nem tanult szokás, ez természetes.

„Kisbabád úgy működik, hogy feltankol, aztán kikapcsol.” /La Leche Liga/

kép: Pixabay

 

A szerzők megnyugtatnak minden kétkedőt, hogy ez a technika nem tart örökké. Meg van a módja és az ideje annak, amikor egy gyermek már szopizás nélkül is el tud aludni. Ezzel kapcsolatosan felsorolnak nekünk néhány jó tanácsot.

 

Hogyan vágjunk bele a hozzátáplálásba? Mikor? Milyen ételekkel? A La Leche Ligának erről is vannak gondolatai, amiket a következő részben osztok meg veletek. Tartsatok velem!

Ha gondold, írd meg hozzászólásban, hogy neked milyen pozitív vagy negatív tapasztalataid vannak a szoptatás közben elalvó kisbabával kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom a La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyv Tizenkettedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?