Haladunk tovább La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyvvel. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A most következő fejezetben a fejésről és az anyatej tárolásáról lesz szó. A folyamat három részre bontható a szerzők szerint: fejés, tárolás, etetés. Nézzük most a lépéseket!
Anyatej elvitelre
Első lépés: fejés
„A fejés nemcsak táplálékot biztosít …, hanem tejtermelésed is fenntartja.” /La Leche Liga/
Minden édesanya kényszerül olyan helyzetbe, amikor fejnie kell. A fejés többféle technikával történhet. Ezekről bővebben olvashattok A szoptatás női művészete Tizenötödik fejezetében.
- Kézi fejés (5 lépéses technika – a könyvhöz tartozó letölthető kisokos 6. pont)
- Mellszívók
- kórházi fokozatú, bérelhető elektromos mellszívók
- alkalmi vagy rendszeres használatra szánt elektromos mellszívók
- kézi mellszívók
„Bármelyik módszert is választod: a cél mindig a tejleadó reflex elősegítése, illetve hogy a tejcsatornákon át a mellbimbó irányába juttassuk a tejet.” /La Leche Liga/
A fejéssel kapcsolatosan felmerülő leggyakoribb kérdésekre is válaszokat kaphatunk a könyvből, pl.: a fejés lépései, a fejés gyakorisága, a megfelelő szívófej kiválasztása, és az esetleges problémák kiküszöbölése.
„A fejés nem leányálom, és nem is annyira hatékonyan üríti ki a melleket, mint a szoptatás. De átsegíthet benneteket a szoptatási nehézségeken, megkönnyítheti a munka és a szoptatás összehangolását, és biztosíthatja a kisbabának a megfelelő táplálékot, ha a szoptatás nem megy.” /La Leche Liga/
A szerzők arra biztatnak Bennünket, hogy ha a könyvben olvasható tanácsok ellenére sem sikeres a fejés, akkor forduljunk bizalommal LLL szoptatási tanácsadóhoz.
Második lépés: tárolás
Az anyatej szobahőmérsékleten akár hat-nyolc órán keresztül friss marad. Az emberi tej összetétel eltér a tehéntejtől, kecsketejtől, hiszen élő sejteket tartalmaz. Ezért az anyatej tárolására különösen oda kell figyelni.
A szoptatás női művészete című könyvben olyan információkat kaphatunk, hogy miben tároljuk az anyatejet, hogyan és mennyi ideig. (A könyvhöz tartozó kisokos 23. pontja szól erről a témáról.)
- Anyatej közvetlenül a babának
- Anyatej a hűtőben
- A lehűtött anyatej melegítése
- Anyatej a mélyhűtőben
- A lefagyasztott anyatej kiolvasztása
- A kiengedett anyatej tárolása
A felsorolás végén pedig egy kimásolható táblázatot találhatunk, ami a legfontosabb hőmérséklet és tárolási idő adatokat tartalmazza az egyes tárolási módszereknél. Nagyon hasznos gyűjtemény. (A könyvhöz tartozó letölthető kisokos 21. pontjában is megtalálható ez a táblázat.)
Harmadik lépés: etetés
Az előre beharangozott három lépéses modell ellenére, a pótlással való etetéssel kapcsolatos információkat nem ebben a fejezetben tárgyalják a szerzők, hanem egy teljesen külön fejezetben találkozhatunk ezzel a témával részletesebben.
Rövidített változatban a könyvhöz tartozó kisokos 22. pontjában kaphatunk információkat erről a témáról.
Az elválasztás, elválasztódás témaköre következik. Vannak esetek, amikor muszáj és vannak, amikor természetes módon történnek a dolgok. Tarts velem!
A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a fenti témával kapcsolatosan!
Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom a La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyv Tizenötödik fejezetében olvasható.