A szoptatás női művészete – Elválasztódás

Szeretném figyelmetekbe ajánlani A szoptatás női művészete című könyvét, ami a La Leche Liga szoptatással kapcsolatos elveit foglalja össze. A könyvről írt korábbi bejegyzéseket itt olvashatod el. A szoptatási időszak egyszer véget ér, még pedig mindenkinél. A szoptatás befejezése nagyon személyes döntés. Ez a döntés csak is az anyukára és a gyermekére tartozik.

Egyszer mindenki elválasztódik

 

A hosszútávú szoptatás

A Korok és Korszakok II. rész című bejegyzésben írtam Nektek a totyogok és idősebb gyermekek szoptatásáról. Nem árulok el nagy titkot akkor, ha a La Leche Liga tagjai a minél hosszabb szoptatási időszakot támogatják. Viszont nem szeretnék megmondani, hogy mi a meghatározott időtartam, amíg szoptatni kell. Hiszen valójában ilyen időpont nem létezik.

A szoptatás női művészete című könyvben olvashatjuk, hogy különböző kutatások arról írnak, hogy legalább a kisbaba kétéves koráig ideális szoptatni, ezt követően pedig addig, amíg az édesanya és gyermeke szeretné.

A szerzők meggyőződése, hogy a szoptatás biológiai és érzelmi szükséglete a kisbabának. A szoptatás több mint táplálék, egy kapcsolat. A szoptatás használható „gyógyszerként”, amikor beteg a gyermek, altatóként és a gyermeknevelés eszközeként, amikor le kell nyugtatni a gyermeket. Vagyis a szoptatás egy univerzális eszköz, ami több területen segíthet az édesanyának és gyermekének.

„Az első szoptatás megkezdése előtt sok édesanya el sem tudta képzelni, hogy totyogót vagy nagyobb gyermeket szoptasson. Az egymást követő szoptatások juttatták el őket mégis odáig. … Tudj arról, hogy nincs okod abbahagyni, mielőtt mindketten készen állnátok az elválasztásra: és minél tovább szoptatsz, annál jobb mindkettőtöknek.” /La Leche Liga/

kép: Pixabay

Elválasztódás – természetes ritmusban

A szoptatás női művészete című könyvből megtudhatjuk, hogy a különböző kultúrákban eltérő élethelyzethez kötik az elválasztás folyamatát. Van ahol már az is annak számít, amikor a kisbaba először kap szilárd ételt, másoknál pedig a szoptatás teljes abbahagyását értik alatta. Mi most az utóbbi felfogással fogunk foglalkozni.

Nagyon fontos, hogy megértsük, hogy ez egy lassú folyamat, ami sokszor kettőt előre, egyet hátra módon történik. Miután a baba elkezd egyre több szilárd táplálékot fogyasztani, egyre kevesebbszer szopizik. Ez mindenkinél így van. Viszont vannak, akik ezt a napi egy-két rövid szopizást folytatják még sokáig. És amikor eljön az ideje, vagy amikor a gyermek kéri, abbahagyják. Ezt nevezzük természetes ritmusnak a könyv szerint.

„Gyermeked fel fog hagyni a szopizással – épp olyan biztosan, amilyen biztosan kinőnek a fogai.” /La Leche Liga/

Segítség, ha valami probléma merülne fel

A La Leche Liga a fejezet tovább részében összegyűjtötte azokat a leggyakoribb okokat, amikor a szoptatás ideje korán abbamarad. Senkit sem szeretnének győzködni, csak szeretnének segíteni a helyzet átgondolásában, illetve, hogy milyen megoldásokkal lehet elérni a hosszútávú szoptatást.

Témakörök, amivel foglalkozik a könyv:

    • Visszaakarom kapni a testem!
    • Egyszerűen nem működik a szoptatás!
    • Orvosi okokból kell elválasztanom
    • Nem bírom a kritikát!
    • A babám hirtelen elutasítja a mellemet
    • A kisbabám sohase szopott jól

Érdemes ezeket a részeket átolvasni, mert elgondolkodtató érveket sorolnak fel a szerzők.

kép: Pixabay

 

„A szoptatás „dózisfüggő”, azaz minden csepp tej, amit a babád kap és minden nap, amit a melleden tölthet, jót tesz mindkettőtöknek. A legjobb ajándék, amit kisbabád kaphat, ha mellre teszed, akár csak egyetlen napra is.” /La Leche Liga/

A szoptatás női művészete című könyvben elolvashatjuk, hogy a kisbaba életének bármelyik pillanatában történik az elválasztás, már akkor érvényesülnek az előnyei. A szerzők végigveszik az összes kort és korszakot, és leírják, hogy milyen pozitív hatások történtek az addig tartó szoptatási folyamat alatt. Nagyon szép és érzelmes ez a rész. Nekem nagyon tetszett.

„Az elválasztás fontos átmenet – valójában annak a folyamatnak a vége, amely a fogantatáskor kezdődött és különleges kapcsolatot alakított ki gyermekeddel.” /La Leche Liga/

Elválasztás

Vannak olyan körülmények, amikor elválasztódás helyett elválasztás történik. Nagyon fontos a fokozatosság, hiszen ez érzelmileg megterhelő lehet, illetve mellgyulladást is okozhat. A La Leche Liga összegyűjtötte nekünk azokat a stratégiákat, amik segíthetik az elválasztást. Ennek módja nagyban függ attól, hogy mennyi idős a gyermek. A könyvben külön-külön foglalkoznak a szerzők a különböző korú kisbabák elválasztásával.

„A szoptatás befejezése nagy lépés mindkettőtöknek. Ha azelőtt választod el, mielőtt gyermeked felkészült volna rá, gondoskodj a fokozatos és szeretetteljes elválasztásról.” /La Leche Liga/

 

A következőkben az eltérő életutakkal foglalkozunk! Tarts velem és megosztom Veled La Leche Liga gondolatait a koraszülött, iker és örökbefogadott babák szoptatásáról, illetve sajátos igényű csecsemőkről!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy nálatok hogyan sikerült az elválasztás/elválasztódás folyamatát megkönnyíteni és érzelmileg tehermentesíteni!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom a La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyv Tizenhatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?