A szoptatás női művészete – Fészekrakás

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni a La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. A tanácsokra szépen lassan fény derül. Kezdjük a legelején. 

Fészekrakás

 

A kezdeti kérdések

    • Való nekem a szoptatás?
    • Mennyire fontos a szoptatás, de most komolyan?
    • Az én mellemmel is menni fog?
    • Lesz elég tejem?
    • Mennyi ideig megy ez majd így?
    • Milyen „cuccok” kellenek a szoptatáshoz?
    • Hogyan készítsem fel a testem?
    • Hogyan készülhetek fel fejben?
    • Ki fog nekem segíteni?

Ilyenek és ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel egy kezdő kismama fejében a várandósság időszaka alatt. A La Leche Liga tagjai tisztában vannak ezzel, ezért A szoptatás női művészete című könyvben összegyűjtötték a leggyakoribb kérdéseket, amiket a terhesség különböző szakaszában lévő anyukák szoktak feltenni. A szerzők arra vállalkoztak, hogy meghívnak Bennünket egy virtuális, könyvbeli találkozóra, ahol más édesanyákkal együtt gondolkodhatunk a kérdéseinkről, kételyeinkről.

„Az LLL találkozók elsődleges célja, hogy kérdéseket vitassunk meg.” /La Leche Liga/

A szoptatás női művészete című könyvben olyan válaszokat kaphatunk a fenti kérdésekre, amik az anyukák tapasztalatain alapulnak, illetve az adott témával kapcsolatos kutatások támasztanak alá. Ettől lesz nagyon személyes és meggyőző a könyvben szereplő összes információ.

A könyvhöz tartozó kisokos 13. pontjában megtaláljuk azokat a bölcsességeket, amiket a La Leche Liga találkozóján összegyűlt édesanyák szájából hangzott el tanácsként a leendő édesanyáknak.

Az anyatej csodaszer?

Az anyatej egyrészt táplálék, másrészt kötődést segítő eszköz.

A La Leche Liga elvei között a szoptatás az egyik legfontosabb. Ezért a könyvben az anyatej pozitív hatásairól sokat olvashatunk.

kép: Pixabay

 

Az anyatej összetétel annyira egyedi, különleges és változó, hogy mesterséges körülmények között nem lehet előállítani. Ezenkívül a legmegfelelőbb táplálék a kisbabának, és az anyuka testében is pozitív változások idéz elő, olvashatjuk a könyvben.

„Nincs olyan tápszer, amely akár csak a közelébe érhetne a tested által termelt tejnek. … Az anyatejjel táplált csecsemő immunrendszere majdnem olyan erőssé és ellenállóvá válik, mint az édesanyjáé. … Mindezt a csecsemő számára feldolgozható formában. … Maga a szoptatás mint tevékenység is igen fontos.” /La Leche Liga/

Azt persze a szerzők is elismerik, hogy nem valami csodaszerről van szó. Az anyatej nem növeli az IQ-t, nem véd meg számtalan felnőtt kori betegségtől, nem csökkenti az allergia kockázatát. Sajnos sok cikk született arról, hogy ezek az állítások mind igazak, pedig nem, olvashatjuk a könyvben. A kutatók a tápszeres táplálásból eredő problémákat kutatták, ettől lett a szoptatás valami természetfeletti erővel bíró tevékenység. Pedig ez egyszerűen egy olyan „anyag”, amit a természettől kaptunk.

„A szoptatásért nem jár plusz pont. Ez csupán gyermeked gondozásának megszokott módja.” /La Leche Liga/

kép: Pixabay

 

A könyvhöz tartozó kisokos 12. pontjában találhatunk egy meggyőző összehasonlítást az anyatej pozitívumairól.

A szoptatás nehézségei

Nagyon szimpatikus nekem a La Leche Liga könyvében, hogy a szoptatásnak nem csak a pozitív oldalát domborítják ki, hanem leírják azt is, hogy akadhatnak problémák.

Sokaknak gondot okoz a mellük mérete, a mellbimbójuk formája, a szoptatás közbeni fájdalom, az anyatej mennyiségének növelése. Ezekre mind-mind van megoldás, olvashatjuk A szoptatás női művészete című könyvben. A legfontosabb a támogató hozzáállás, amit a La Leche Liga tagjaitól megkaphatunk. Hiszen áthatja az egész könyvet a nyugalom és a segítőszándék.

„Nagyon jó esélyed van rá, hogy te is képes leszel rá.” /La Leche Liga/

Nagyon tetszik nekem az a gondolat, hogy a szoptatásra való felkészülés a szükséges „cuccok” beszerzésén túl a testünk és eszünk felkészítéséről szól. Ebben is segít A szoptatás női művészet című könyv. Az Első fejezet végén pedig találhatunk egy táblázatot, amiben azok az emberek vannak felsorolva, akikhez fordulhatunk, ha szoptatással kapcsolatos tanácsra van szükségünk. Nagyon hasznos kisokos ez, amit érdemes átolvasgatni!

A könyvhöz tartozó kisokos 16. pontjában pedig hasznos weboldalak gyűjteményét találhatjuk, amik mind szoptatásbarát információkkal és tanácsokkal szolgálnak nekünk.

 

A támogató háló kialakításáról következő alakommal írok Neked! Tarts velem az újabb tanácsok megismerésében!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy mennyire tudsz azonosulni a fent felsorolt elvekkel!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom a La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyv Első fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?