A szoptatás női művészete – Korok és korszakok I

A La Leche Liga egy nemzetközileg elismert szervezet, ami a szoptatási segítségre és tanácsadásra vágyók legfontosabb információforrása. A tagok az évek alatt összegyűjtött sok-sok tapasztalatukat és történeteiket szeretnék megosztani az olvasóval A szoptatás női művészete című könyvben. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. A szoptatási időszak a szülés utáni pillanatban kezdődik, az hogy meddig tart az sok mindentől függ. A kisbaba korának megfelelő szoptatási hozzáállással sokáig fenntartható ez az állapot és sikeres lehet a kisbaba ilyen fajta táplálása. Nézzük most az egyes korszakokat részletesebben.

 

Korok és korszakok I. rész

 

A szoptatás női művészete című könyv teljes második része a szoptatással érintett korszakok részletes leírásával foglalkozik. Ez a rész teszi ki a könyv egynegyedét. Nagyon hasznos olvasmány. Rengeteg fontos információval. Most csak nagy vonalakban megyünk végig az egyes fejezeteken.

Minden fejezet úgy épül fel, hogy először egy általánosabb, tájékoztató jellegű rész van, aztán következnek azok a kérdések, amikkel a szoptatási tanácsadók a leggyakrabban találkoznak az adott korban lévő kisbabák szoptatásával kapcsolatosan. Nagyon praktikus tudnak lenni ezeket a kérdések és a rájuk adott válaszok, hiszen valószínűleg mi is hasonló problémával küzdünk vagy küzdöttünk, és bennünk is hasonló kérdések merültek fel.

„Ha felmerült benned egy kérdés, arra mindenképpen érdemes megkeresni a választ. Nincsenek felesleges kérdések.” /La Leche Liga/

A szerzők természetesen felhívják az olvasó figyelmét arra, hogy mindenki más, mindenkinél máshogyan alakulhattak a dolgok, szóval, ha nem találod meg a könyvben a neked való választ, vagy egy másik ponton akadsz el, akkor érdemes felkeresni a www.lll.hu oldalt vagy egy szoptatási tanácsadót.

Az első néhány nap

„A kisbabádat a karodban tartani sokkal jobb érzés, mint amilyennek képzelted. És mégis: mintha a világ kibillent volna az egyensúlyából, te pedig tisztában vagy vele, hogy sokat kell még tanulnod.” La Leche Liga/

A születést követő néhány nap (vagy hét) tényleg a tanulásról szól mind az anyuka, mind a kisbaba részéről. Szerencsére a természet mindkét felet „megajándékozta” azokkal az ösztönökkel és képességekkel, amik a sikeres szoptatáshoz kellenek.

Saját tapasztalatból is tudom, hogy hiába a várandós-gondozás és szülésfelkészítő tanfolyam az esetleges szoptatási nehézségekről senki sem szólt. Én személy szerint egyáltalán nem voltam felkészülve a problémákra. Azt gondoltam, hogy ez a világ legtermészetesebb dolga. Teljesen el voltam veszve a kudarcélmények után.

A szoptatás női művészete című könyvben sok hasznos információval találkozhatunk ezekkel az első próbálkozásokkal kapcsolatosan, amik segíthet nekünk a nehézségek elkerülésében, illetve elég önbizalmat adhatnak ahhoz, hogy magabiztosan vágjunk neki.

„Biztos vagyok abban, hogy minden általam bevetett tejszaporító praktika számított, de abban is, hogy a legtöbbet az adta, hogy biztattak, és éreztem, hogy hisznek bennem, bennünk.” /Gabi és Rozi története a könyvből/

Az Ötödik fejezetben szó esik a szopási szokások kialakításáról, a kórházban töltött napok megkönnyítéséről, a „kisdologgal” és „nagydologgal” teli pelusról, a súlygyarapodás figyeléséről és kezdeti nehézségek leküzdéséről. Szóval szinte mindenről, ami egy pár napos csecsemő gondozásával kapcsolatosan érdekes lehet.

„Az anyaság alapja nem más, mint az ösztönök és a józan ész kombinációja. … A siker titka részben az, hogy megtanultad, részben az, hogy megpróbáltad, és részben az, hogy bíztál magadban.” /La Leche Liga/

kép: Pixabay

Az első pár nap kezdeti nehézségeit és aggódásait megkönnyítheti a pelenkaszámláló módszer. Ezzel kapcsolatosan találsz egy segédletet a könyvhöz tartozó kisokos 2. pontjában.

Az első két hét

„Rádöbbenünk, hogy az anyaság nem olyan elfoglaltság, amit a munkaidő végével félretehetünk. Ennek a munkának soha sincs vége!.” /La Leche Liga/

Az anyukák első komolyabb nehézségei akkor szoktak elkezdődni, amikor vége az első pár napnak. Elkezdődik az az időszak, amikor a baba táplálékszükséglete megnő és sokszor a mellben lévő tejmennyisége még nem elegendő ehhez. A mellben zajló tejtermeléssel kapcsolatos folyamatok a kereslet-kínálat elven alapszanak. Vagyis minél többet szopizik a kisbaba, annál több tej termelődik. Ez akkor is igaz, ha úgy gondoljuk, hogy szopizás közben nem szív semmit a kisbabánk.

„Az életed nem lesz mindig ilyen, de most átmenetileg ez a helyzet.” /La Leche Liga/

A LLL tagjai szerint ebben a kezdeti időszakban az a legjobb, ha egyáltalán nem nézünk az órára. Higgyük el, hogy ebben a korban a sok szopizás nagyon is indokolt. Ez az anyatejmennyiség növelésének ez az egyik legfontosabb alappillére. Az éhségjelek figyelése nagyon fontos szempont, ezért a könyvhöz tartozó kisokos 4. pontjában összegyűjtötték nekünk a szerzők a legfontosabbakat.

kép: Pixabay

 

Az első két hét az egymáshoz szokásról szól. Egy teljesen új embert kell integrálnod az életedbe. Meg kell tanulnod őt ellátni és gondozni. Ez komoly kihívás. De ne feledd, mindig van segítség, mindig fordulhatsz valakihez, olvashatjuk A szoptatás női művészete című könyvben, Ebben az időszakban nagyon fontos a korábban említett támogató háló megléte.

A Hatodik fejezetben számtalan kérdésre megtalálhatjuk a választ, ami ebben a korszakban felmerülhet bennünk. Kezdve a pelusok tartalmától, a saját szoptatásbarát étrendünk kialakításán át, a tej mennyiségének növelésével kapcsolatos praktikákon keresztül, a szülés utáni depresszióig.

Két- és hathetes kor között

„Talán még nem érzed úgy, hogy a helyzet magaslatán lennél. …. A mi kultúránkban az újdonsült édesanyák gyakran azt mondják: legalább hat hétbe telik, mire úgy érzik, hogy végre belerázódtak az új életükbe.” /La Leche Liga/

A La Leche Liga tagjai szerint ebben az időszakban szokták a legtöbben abbahagyni a szoptatást. A kezdeti kudarcok ekkora már annyira elkeserítőek, és fárasztóak tudnak lenni, hogy az ember lánya inkább feladja. A legtöbb anyuka ekkor szembesül vele, hogy másoknak „sokkal könnyebb”, hogy mások „jobban csinálják”. Sokan félnek az igény szerinti szoptatástól, mert azt hiszik, hogy akkor soha nem lesz vége. Sokan az órájukat nézik és elbizonytalanodnak a tanácsoktól. A szerzők arra biztatnak Bennünket, hogy ne adjuk fel. Az igény szerinti szoptatás tökéletes megoldás, teljesen elfogadható és nem kell az órát nézni.

„Szabadulj meg az időhöz kötöttség és napirendek gondolatától! Valahányszor nyugtalannak látod kisbabádat, kínáld meg a melleddel, még ha tíz perce szoptattad is meg utoljára.” /La Leche Liga/

A szoptatás női művészete című könyvből kiderül, hogy nem kell attól félni, hogy ez az időszak örökké fog tartani. Hiszen pont ezek a műsoron kívüli szopik segítségével lesz több anyatej és alakul ki egy harmonikus szoptatási gyakorlat és szokás a későbbiekben.

A könyv Hetedik fejezetében olvashatunk a cumizásról, a szopási sztrájkról, az elkényeztetésről, a kimozdulásról, a nyilvános helyen való szoptatásról, a szexuális élet újrakezdéséről és a magányosság leküzdéséről. Az szerzők továbbra is arra biztatnak Bennünket, hogy ha nem találjuk meg ebben a részben a nekünk való választ keressük fel a www.lll.hu oldalt vagy hívjunk fel egy szoptatási tanácsadót.

kép: Pixabay

 

A következőkben megyünk tovább a kisbaba életkorának megfelelően! Tarts velem a korok és korszakok II. részének megismerésében!

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy neked milyen tapasztalataid vannak az első hat héttel kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom a La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyv Ötödik, Hatodik, Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?