A szoptatás női művészete – Korok és korszakok II

Közismert tény, hogy a kisbaba táplálásának és gondozásának legtermészetesebb és legegészségesebb módja a szoptatás. A La Leche Liga tagjai világszerte segítenek elsajátítani a szoptatás művészetet az édesanyáknak. Ne gondoljuk, hogy valami különleges dologról lenne szó. A szoptatásra minden anyuka képes és a hozzá szükséges dolgokat megkaptuk a természettől. A szoptatás női művészete című könyvben sok-sok hasznos tanácsot kaphatunk ahhoz, hogy minden jól alakuljon és eredményes legyen. Legutóbb már elkezdtük végig venni a kisbaba születése utáni korszakokat. Most folytatjuk az időszakokkal kapcsolatos tanácsokat megismerését. A könyvről készült korábbi írásokat itt tudod elolvasni. 

Korok és korszakok II. rész

 

A szoptatás női művészete című könyv teljes második része a szoptatással érintett korszakok részletes leírásával foglalkozik. Ez a rész teszi ki a könyv egy negyedét. Nagyon hasznos olvasmány. Rengeteg fontos információval. Most csak nagy vonalakban megyünk végig az egyes fejezeteken.

Minden fejezet úgy épül fel, hogy először egy általánosabb, tájékoztató jellegű rész van, aztán következnek azok a kérdések, amikkel a szoptatási tanácsadók a leggyakrabban találkoznak az adott korban lévő kisbabák szoptatásával kapcsolatosan. Nagyon praktikus tudnak lenni ezeket a kérdések és a rájuk adott válaszok, hiszen valószínűleg mi is hasonló problémával küzdünk vagy küzdöttünk, és bennünk is hasonló kérdések merültek fel.

„Ha felmerült benned egy kérdés, arra mindenképpen érdemes megkeresni a választ. Nincsenek felesleges kérdések.” /La Leche Liga/

A szerzők természetesen felhívják az olvasó figyelmét arra, hogy mindenki egy kicsit más, mindenkinél egy kicsit máshogyan alakulhattak a dolgok, szóval, ha nem találod meg a könyvben a neked való választ, vagy egy másik ponton akadsz el, akkor érdemes felkeresni a www.lll.hu oldalt vagy egy szoptatási tanácsadót.

Hathetestől négy hónapos korig

Ebben az időszakban kapják meg az anyukák életük első szociális mosolyát gyermeküktől. Elképesztően szívmelengető pillanat, amit az ember soha sem felejt el. Ezután pedig szinte abban sem hagyja a kisbaba a mosolyok osztogatását.

kép: Pixabay

 

Ebben a korban a kisbabák már ügyesen szopiznak, szépen fejlődnek. Sok mindent kellett megtanulniuk az anyukáknak, de ekkorra már általában magabiztosak és ügyesek a dolgukban. Igazi szakértők lettek a kisbabájuk jeleinek felismerésében, és így könnyebben el is igazodnak, hogy éppen mire van szükségük, olvashatjuk A szoptatás női művészete című könyvben.

„Miközben a babád igyekszik tökéletesíteni a tőled tanult alaphangokat, te is megtanultad felismerni és dekódolni az ő jeleit – hogy mikor akar szopni, oldalt váltani, büfizni. Gyakran már nem vagy tudatában annak, hogy mit csinálsz; egyszerűen csak reagálsz és egyre nagyobb összhang alakul ki köztetek.” /La Leche Liga/

A Nyolcadik fejezetben olyan témákkal találkozhatunk, mint például növekedési ugrások, alvási szokások megváltozása, nyűgösség, székrekedés, D-vitamin pótlás kérdése, fogzás és a szoptatás fogamzásgátló hatása stb. Ha nem találunk választ a saját problémáinkra a könyvben, akkor keressük fel a www.lll.hu oldalt, vagy hívjunk fel egy szoptatási tanácsadót.

A negyedik hónaptól a kilencedikig

kép: Pixabay

 

„Már megoldódott minden kezdeti probléma, nem aggódsz többé a súlygyarapodás, a tejtermelés vagy a mellretétel miatt.” /La Leche Liga/

Ebben az időszakban a szopizással kapcsolatos nehézségek közül a fogzás és a baba figyelmének könnyű elterelésével foglalkoznak részletesebben a szerzők. Ezeken kívül a Kilencedik fejezetnek egy jelentős része az elválasztás témájáról szól. A La Leche Liga eszméi szerint a szoptatást minél tovább fenn kellene tartani, vagyis ha túl korán kezdünk el hozzátáplálni, akkor a szoptatás fennmaradásának esélyeit rontjuk el. A LLL tagjainak véleménye ugyanaz, mint a Magyarországon lévő gyakorlat, vagyis a kisbaba hat hónapos korától kellene a szilárd étel bevezetni.

A szoptatásbarát hozzátáplálás elkezdésével kapcsolatos részletesebb információkkal A szoptatási női művészete című könyv egy későbbi fejezete foglalkozik. Hamarosan erről is írok majd Nektek!

Kilenctől a tizennyolc hónapos korig

„A kisbabádnak most már saját elképzelései vannak a szoptatásról.” /La Leche Liga/

A hozzátáplálás elkezdése után a kisbaba táplálékának egyre nagyobb részét a szilárd ételek töltik ki. A csecsemő étrendje egyre jobban hasonlít a többi családtagéhoz. Ebben az időszakban az anyatej mennyisége lecsökkent, hiszen az igény már nem akkora rá. Viszont ez nem jelenti az, hogy nincs rá szüksége a gyermekednek, olvashatjuk A szoptatás női művészete című könyvben.

kép: Pixabay

 

Hogy pontosan mennyi ideig lenne jó szoptatni egy kisbabát, erről több nemzetközi ajánlás született. Van olyan, ami egy éves korra teszi az elválasztást, van olyan, ami szerint két évesen is szükség van még rá. Azt gondolom, hogy ez mindenkinek a saját döntése. A különböző ajánlásokat és tanácsokat meg lehet hallgatni, de a végső döntés az a családé. A LLL tagjai szerint a negatív kritikákat pedig nem szabad meghallgatni.

A könyv Tizedik fejezetében olvashatunk a lelassult súlygyarapodásról, a napközben alvásról, a harapásról és az idegenektől való félelemről is. Érdemes elolvasni.

Totyogók és nagyobbak szoptatása

„Mostanra valószínűleg már hosszabb ideje szoptatsz, mint ami a környezetedben megszokott.” /La Leche Liga/

Normális dolog ennyi ideig szoptatni? A La Leche Liga ezzel kapcsolatos nézeteiről és érveiről a Tizenegyedik fejezetben olvashattok. Szerintük ebben a korban a szoptatás már nem csak táplálékforrás, hanem egyfajta kommunikáció, puszik és ölelések forrása, sőt még az elsősegélynyújtás eszköze is. Nyolc pontban szedték össze nekünk, hogy miért fontos tizennyolc hónapos kor után is szoptatni.

kép: Pixabay

 

Ha igény szerint és rendszeres szoptattunk, akkor a menstruáció akár a kisbabánk egy éves kora környékén is jelentkezhet először. Így könnyen előfordulhat, hogy ha egy totyogót szoptatunk, akkor nem sokára egy új kisbabát is kell majd. A szoptatás női művészete című könyvben több olyan történetet olvashatunk más anyukáktól, akik egyszerre két gyermeket is szoptattak. A LLL tagjai szerint nincs ebben helyes és helytelen szemlélet. Ezt nevezik ők tandem szoptatásnak.

A Tizenegyedik fejezetben segítséget kaphatunk az esetleges kritikák és vegyes érzések kezelésében is.

 

Elérkeztünk a könyv harmadik részéhez, ami olyan nagy kérdésekre keresi a választ, amiket eddig csak érintettünk. Először az alvás és a szoptatás kapcsolatáról írok Nektek! Tartsatok velem!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy nálatok mennyi ideig tartott a szoptatás! Szívesen meghallgatjuk mások történetét, hogy épülhessünk általuk!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom a La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyv Nyolcadik, Kilencedik, Tizedik és Tizenegyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?