A szoptatás női művészete – Pótlás

A szoptatás női művészete című könyv utolsó előtti fejezete a technikai segítségek gyűjteménye. A korábban felsorolt témakörök közül a pótlás témájáról szeretnék Nektek most bővebben írni. Azért készítettem Nektek erről egy külön bejegyzést, mert úgy gondoltam, hogy már túl hosszú lenne az előző és méltatlan lenne csak egy bekezdést írni erről a fontos témáról.

Pótlás

Szükség van kiegészítésre? Mikor? Hogyan?

A La Leche Liga tagjai szerint a pótlás adásának módja egyáltalán nem mindegy, ha hosszútávon szeretnénk folytatni a szoptatást. Vannak olyan technikák, amik összezavarják a kisbabát, cumizavart, vagy szopási sztrájkot okozhat, és vannak olyan megoldások, amik szoptatásbarát módon lettek kitalálva.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy tényleg szükség van-e pótlásra. Ha igen, akkor mikor és mekkora mennyiségben. Ezekre a kérdésekre úgy kell választ keresni, hogy közben az édesanya tejtermelése ne csökkenjen. Fontos lehet egy szoptatási tanácsadóval, vagy más szoptatási szakemberrel konzultálni ezekről a kérdéses pontokról. Hiszen az ő tudásuk szükséges lehet ahhoz, hogy a pótlás a szoptatást támogassa, ne helyettesítse.

„A legjobb kiegészítés természetesen a saját, mellszívóval vagy kézzel lefejt tejed. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a pasztörizált donor tej a második lehetőség. … Ha nincs elég tejed és nem jutsz gyűjtött anyatejhez, akkor a kiegészítéssel kapcsolatosan gyermekorvosod adhat tanácsot.” /La Leche Liga/

Amikor a kisbaba behozta a lemaradást, vagy az anyai tejtermelés elengedő már, akkor el lehet kezdeni azt, hogy egyre kevesebb pótlást kapjon a csecsemő. Fontos a fokozatosság, olvashatjuk A szoptatás női művészete című könyvben.

kép: Pixabay

Etetőeszközök

SNS -Szoptanít

A szoptanít egy mellre helyezhető szonda. Működése nagy egyszerű, de alkalmazását meg kell tanulni. Én két gyermeknél is használtam ezt a készüléket. Nagyon szerettem és minden szempontból csak ajánlani tudom mindenkinek. Nem túlzok, ha azt írom Nektek, hogy csodákra képes. Mivel a szoptatást imitálja, ezért elősegíti a tej többlettermelését és közben jobban hízik a csecsemő. Hiszen a baba nem csak a ciciből szívja a tejet, hanem ebből is. Nagyon hatékonyan segíti az anyatej mennyiségének megnövelését.

Bővebben ezen az oldalon tudtok róla olvasni: Medela – Sns szoptanít készülék

Sajnos borsosára van, de A szoptatás női művészete című könyvben megtalálhatjátok a házi elkészítés módszerét. (Lehet, hogy az interneten is fent vannak az infók, de magyarul én nem találtam meg.)

Ha bármi kérdésed van, ezzel a szerkezettel kapcsolatban nyugodtan írj nekem az info@anyacipo.hu email címre. Szívesen segítek, és leírom neked, hogy én hogyan használtam két gyerkőcnél is és milyen praktikákat alkalmaztam!

Pohár

A pohárból itatás során a kisbabának nehézségei támadhatnak, mert a szájával szopómozdulatokat végez és nem iszik igazából. Így sajnos sok tej mellé mehet és kicsoroghat a száján. Ezt is be lehet gyakorolni, de nagy adagoknál nem biztos, hogy olyan praktikus.

Kanál

A kanál használata is akkor javasolt, amikor kis mennyiségről van szó. Itt is sok mellé folyhat, mint a pohárnál.

Fecskendő

A fecskendővel való etetés nagyon egyszerű és kényelmes. A kisbaba szopizza az ujjad és mellette a szája sarkában adagolod a fecskendővel a tejet. Mi használtuk ezt a módszert az első gyermekünknél hetekig, mert nem akartuk cumisüvegből adni a pótlást, nehogy cumizavar alakuljon ki. Nagyon jó volt és könnyű megtanulni. Sajnos így nem tökéletes a vákuum és sok levegőt nyel a kicsi. Ezért sokat kell büfiztetni közben és utána is. Ennél a módszernél nagyobb adagot is könnyű pótlásként adni a csecsemőnek. Az egyik gyerkőcünknél mi ötvöztük ezt az ujjetetős módszert a szoptaníttal. Vagyis a kisujjunk mellett a szoptanít kis szilikon szondáját dugtuk be a szájába.

Cumisüveg

A cumisüveg használata tűnhet a legegyszerűbbnek, viszont a kisbaba gyorsan megszokhatja a cumisüvegből gyorsan, különösebb munka nélkül áramló tej mennyiségét és már nem akar majd szopizni, mert munkás. Vagyis könnyen kialakulhat cumizavar. Ma már léteznek olyan cumisüvegek, mi anno be is szereztünk egy ilyet, amiből nem jön a tej, ha fejjel lefelé fordított, csak akkor, ha a kisbaba szívja. Így mondhatjuk ezt szoptatásbarátnak. Már nekem egyáltalán nem tetszett, hogy olyan kemény műanyagból van a feje és egyáltalán nem hasonlít az anyai mellbimbóra.

 

A szoptatás női művészete című könyvben találhattok egy táblázatot, ami összefoglalja az összes etetőeszköz használásának lehetőségét, illetve hogy mikor érdemes azt használni.

A könyvhöz tartozó letölthető kisokos 22. pontjában olvashattok részletesebben a La Leche Liga által képviselt kiegészítés adásának elveiről.

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. A La Leche Liga történetéről és munkájáról írok majd Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod írd meg egy hozzászólásban, hogy Neked milyen történeteid vannak a kiegészítéssel kapcsolatosan!

Ha bárkinek kérdése van a fenti etetőeszközökkel kapcsolatosan, nyugodtan írjon nekem az info@anyacipo.hu email címre. Szívesen megosztom Veletek tapasztalataimat!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom a La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyv Tizennyolcadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?