A szoptatás női művészete – Szülés

Haladunk tovább La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A LLL szerint képviselt elvek szerint a sikeres szoptatásra való készülés már a szülés előtt elkezdődik. Most a szülés és a szoptatás kapcsolatával fogunk foglalkozni. 

Az első találkozás

 

A szülés körülményei

A szoptatás női művészete című könyvben olvashatjuk, hogy az anyává válás nem ott kezdődik, hogy kibújik a kisbaba. Ez egy folyamat, ami szépen lassan alakul ki bennünk. Ez készít fel minket arra, hogy felvegyük a szerepünket.

A vajúdás során felszabaduló hormonok bonyolult folyamatokat indítanak el az anyukában. A La Leche Liga tagjai szerint fontos lenne, hogy ha ezek a belső folyamatok beavatkozás mentesen zajlanának le. Hiszen akkor leszünk magabiztosak és lelkesek, akkor fog menni az első szopizás ügyesen, és akkor a tejtermelés is zökkenőmentesen beindul, olvashatjuk a könyvben.

kép: Pixabay

 

Sajnos kevés édesanyának adatik meg az, hogy a szülés körülményeit befolyásolhassa. Szerencsére egyre több kórházban igyekeznek anya- és baba-barátok lenni. Vannak olyan szülésznők és bábák, akik különböző befolyással rendelkeznek az egyes intézményekben, így segítve a háborítatlan szülésélményt. Természetesen, amikor orvosi beavatkozásra van szükség, akkor a protokollnak megfelelően kell eljárni, bármilyen természetes úton tervezték is a szülést.

Az otthon szülés is egy opció, amivel sokan élnek. Én személyesen több olyan anyukát ismerek, akik otthon szültek és minden a legnagyobb rendben volt. Csodálattal hallgatom őket és mindig megkönnyezem azokat a videókat, amik keringenek az internet az otthonszülésről. Azt gondolom, hogy egyrészt a háborítatlan körülmények miatt választják sokan ezt az utat, másrészt pedig a kórházak rossz hírneve és a „fölösleges” szabályoknak való megfelelés miatt.

A La Leche Liga eszméi

A szülés egy csodálatos élmény, amire a tested kilenc hónapon keresztül készült. Az egész folyamat olyan komplex, hogy ha ebbe beleavatkozunk, akkor valami későbbi nehézségeit is okozhatunk. Ha komplikáció merül fel, akkor arra reagálni kell, ez nem kérdés. Viszont a női test mindenféle külső beavatkozás nélkül teszi a dolgát és tudja, hogy mi lesz a következő lépés.

A LLL szerint a gyógyszer- és beavatkozás mentes, apák jelenlétében és otthon lefolytatott szülés lenne az ideális. Ez lenne a természetes módja a folyamatnak. Ezzel kapcsolatosan kaphatunk információkat A szoptatás női művészete című könyvben.

„A tested … kilenc hónapon keresztül mindent megtett azért, hogy a kisbaba odabent maradjon, és most taktikát kell változtatnia. A vajúdás lényege éppen az, hogy a méhednek egyszerűen át kell állnia a „tartsd biztonságban odabent” állapotról a „nyílj meg” helyzetre.” /La Leche Liga/

A La Leche Liga vajúdással kapcsolatos tanácsait egy házaspár élményei alapján ismerhetjük meg. Egészen az első fájásoktól az első szopizásig. Nagyon érdekes olvasmány, jó lenne, ha mindenkinek sikerülne a szülésélményét olyan tisztán megtartani, mint ahogy azt a természettől kaptuk.

A szülés és a szoptatás kapcsolata

Hogyan függ össze ez az egész a szopizással? A szülés körülményei befolyásolhatják a szoptatás sikerességét? A válasz az, hogy igen. A császármetszés, az epidurális érzéstelenítés és egyéb beavatkozások mind-mind kezdeti nehézségeket okozhatnak, amik persze sok esetben áthidalhatóak, de jobb lenne őket eleve elkerülni. Ezekről olvashatunk A szoptatás női művészete című könyvben.

kép: Pixabay

A szülési beavatkozások

„A szülés nem úgy történt, ahogy történni „kellett volna”.” /La Leche Liga/

A szoptatás női művészete című könyvből megtudhatjuk, hogy bármennyire természetes módon is gondoltuk a vajúdást és szülést, előfordul, hogy a terveinkhez képest félrecsúszik valami és különböző beavatkozásokra van szükség. Ilyenkor előfordulhatnak kezdeti szoptatási nehézségek. Ezekkel kapcsolatosan olvashatunk tanácsokat a könyvben. A szerzők igyekeznek megnyugtatni az anyukákat, hogy van kiút és lehetőség arra, hogy a szoptatás ugyanolyan jól sikerüljön, mint bárki másnál, csak kitartónak és türelmesnek kell lenni. Nagyon hasznos rész ez a fejezetben. Érdemes átolvasgatni.

„A legtöbb édesanya a szülés lezajlásától függetlenül el tudja kezdeni a kisbabája szoptatását. … Miközben mindketten kipihenhetitek a szülés összes fáradságát és elsajátíthatjátok a szoptatás és szopás művészetét.” /La Leche Liga/

Saját emlékeim

Én mind a négy gyermekemet kórházban szültem. Vannak negatív és kellemetlen tapasztalataim. Vannak dolgok, amiket bánok. Vannak olyanok is, amiket most már máshogyan csinálnék. De összességében azt gondolom, hogy jó emlékeim vannak a szülésekről. Négy gyönyörű pici babát kaptam utána a kezembe, és akkor már csak ez számított.

Jó lett volna, hogy ha A szoptatás női művészete című könyvben leírtak szerintem tudtam volna átélni a szüléseket. Jó lett volna megélni ezt a dolgot a maga háborítatlan valójában és nem a protokollnak megfelelve. De azt gondolom, hogy ezek a dolgok a babám és az én biztonságom miatt voltak.

 

Az első találkozás után a szoptatással kapcsolatos első próbálkozásokról írok Nektek! Tartsatok velem a helyes mellretétel megismerésénél!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy te milyen szülés élményt képzelsz el magadnak! Vagy ha már szültél, akkor 1-10 terjedő skálán mennyire volt olyan, mint amit előre elterveztél?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom a La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?