A szoptatás női művészete – Támogató háló

La Leche Liga által kiadott A szoptatás női művészete című könyv külföldön nagy sikereket ért el. A könyv borítóján lévő információ szerint világszerte több mint hárommillió példányban adták el. A szoptatás egy olyan adottság, amit a természettől kaptunk. Viszont ahhoz, hogy minden rendben legyen, érdemes már várandóság időszakában felkészülni rá. Erről a korábbi írásomban olvashattok. A La Leche Liga tagja szerint ahhoz, hogy a szoptatás sikeres legyen a támogató közösség kialakítása sokkal fontosabb, mint gondolnánk.

Támogató háló kialakítása

 

A közösséghez tartozás

A szoptatás női művészete című könyvből megtudhatjuk, hogy a világszerte kimutatott statisztikák szerint, az anyukák nagy része szoptatni szeretne. Aztán sajnos pár hét vagy hónap múlva sokuk abbahagyja. Mi lehet a gond? A válasz nagyon sokféle lehet, hiszen minden anyuka története más. Viszont a Liga tagjai úgy gondolják, hogy az érvek többsége ugyanarra az okra vezethető vissza: a megfelelő támogatás hiánya.

Az ember társas lény. A mai modern társadalmi berendekezdésünk sajnos eléggé elszeparálják a világtól az otthon kisbabát gondozó anyukákat. Nehéz segítséget kérni és kapni. A szerzők arra biztatnak bennünket, hogy olyan emberekkel vegyük körbe magunkat, akik tudnak nekünk segíteni és támogatnak minket.

„Alakítsd ki támogató közösségedet a saját igényeidnek megfelelően. … Egy olyan közösségre van szükséged, amelynek tagjai törődnek veled és nem próbálnak arra kényszeríteni, hogy az ő elképzeléseiket kövesd. Ebben a közösségben nem kell mindenkinek ugyanazt mondani! Csak szeretniük kell téged.” /La Leche Liga/

kép: Pixabay

Kérdezési lehetőségek

Kismamaklub

A szerzők tapasztalata az, hogy attól függetlenül, hogy a kismamaklubbok sokféle hiányt tudnak betölteni egy anyuka életében sokszor nem jó fórumok arra, hogy a szoptatással kapcsolatos kérdéseinket feltegyük. Hiszen itt olyan tanácsokat kaphatunk, ami lehet, hogy nem segíti a szoptatás hosszútávú fennmaradását. Tisztelet a kivételnek.

Aki nem „édesanya”

Az apukák, a családtagok, barátok, ismerősök azok, aki igazi támogatást tudnak nyújtani a gyermekünk gondozásában. A LLL szerint ezek az emberek akkor teszik a legtöbbet a szoptatásért, ha bátorítják az anyukát és arra biztatják őt, hogy olyanoktól kérjen segítséget, akik tényleg értenek hozzá.

Az édesapák és a nagymamák helyzete meglehetősen sarkalatos ebben a témában. A könyvhöz tartozó kisokos 10. és 11. pontjában olvashatunk egy-egy írást, amik nekik szólnak.

Online támogatás

A kérdezési lehetőségek egy fontos eleme az interneten fellelhető fórumok, csoportok és levelezőlisták. Ezek nagyon hasznosak tudnak lenni, hiszen olyanokkal is lehet kommunikálni, akik a világ másik táján laknak. Az anyukák számára, akik szülés után otthon vannak kisbabájukkal, jó lehetőség az internet arra, hogy kapcsolatot tartsanak másokkal. Viszont érdemes körültekintőnek lenni.

La Leche Liga által nyújtott támogatás

A La Leche Liga Magyarország Egyesület az országban többfelé szervez találkozókat anyukáknak. A www.lll.hu oldalon rákereshetünk a hozzánk legközelebb lévő csoportra, amihez csatlakozhatunk. Sajnos főleg a fővárosra koncentrálódnak ezek a közösségek. Reméljük a jövőben majd szélesebb körben is elérhetőek lesznek.

Az összejövetelek célja az, hogy információkat osszanak meg az édesanyákkal, válaszoljanak kérdéseikre, és segítség őket a nehézségeikben. Ez egy olyan közösség, ahol a szoptatás természetes.

„A La Leche Liga-összejövetelein megpróbálunk úgy segíteni neked, hogy közben nem feledkezünk meg a szoptatás „természetes” mivoltáról.” /La Leche Liga/

kép: Pixabay

 

A LLL csoportoknak általában van levelezőlistája, ezekre feliratkozva sok hasznos információt kaphatunk szakértő tanácsadóktól. Ezenkívül van a Ligánál Facebook-os és telefonos segítségkérésre is lehetőség.

Miért ők a legjobbak?

Úgy tűnhet, hogy A szoptatás női művészete című könyvben mindenféle kérdezési lehetőséget lehúznak, amit nem a La Leche Liga tagjai működtetnek. Én úgy gondolom, hogy ez azért van így, mert az a tapasztalatuk, hogy a kismamák el vannak veszve a sok információ között, vagy nincs kitől kérdezniük, és sokszor olyan válaszokat kapnak az egyes fórumokon, ami nem segíti a szoptatás hosszútávú fennmaradását. Ezért a szerzők arra hívnak bennünket, hogy ha valóban szoptatás-barát segítség szeretnénk kapni, akkor keressük meg őket, és tőlük megerősítő válaszokat fogunk kapni. Ez egy olyan lehetőség, amit nem lenne szabad kihagyni, mielőtt felhagynánk a szoptatással, mert kudarcnak éljük meg az egészet.

„Sok olyan nő van, aki soha életében nem hívta fel a La Leche Ligát, de megnyugtatta őt a tudat, hogy ha szüksége lenne rá, akkor bármikor megtehetné.” /La Leche Liga/

Sajnos a szoptatási tanácsadók nem tudnak ott lenni veled egész nap. Nem tudnak segíteni, amikor éjszaka ébren vagy, fáradt vagy és a kisbabád nem akar aludni. Nem tudják megfogni helyetted a gyermekedet, amikor ennél vagy fürdenél. Viszont tudnak segíteni Neked abban, hogy ne add fel, próbáld meg valahogyan máshogyan. El kell hinned, hogy sikerülhet a szoptatás, hogy nem sokára jobb lesz. Tarts ki! Ne ess kétségbe! Hívj fel valakit a Ligából, aki hasznos tanácsokkal lát el Téged, amikor már legszívesebben abbahagynád az egészet.

 

A következő részben szülés és a szoptatás kapcsolatáról írok majd Nektek! Tartsatok velem!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a támogató közösség kialakításáról! Te kitől tudsz/tudtál kérdezni, amikor nehézségeid akadtak?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom a La Leche Liga: A szoptatás női művészete című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?