A szülői jelenlét ereje – Érzelmi biztonság

Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: A szülői jelenlét ereje című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Már csak az utolsó hiányzik, hogy teljes legyen a gondoskodás négy alapelemének sora. Az szerzők szerint ez az egyik legfontosabb, ugyanis ez a negyedik az, ami összeilleszti az összes többit.

Hogyan segíthetünk, hogy kialakuljon a gyerekeinkben a biztonságérzet?

 

A gondoskodás négy alapelemének összeállítása

„Megérkeztünk a gondoskodás legutolsó eleméhez és azzal foglalkozunk, amiről az egész könyv szólt: hogyan teremthetjük meg az érzelmi biztonságot a gyerekeinkben. Amikor úgy érzik, hogy biztonságban vannak, odafigyelünk rájuk és megértjük őket, illetve megnyugtatjuk őket, akkor kialakul bennük az érzelmi biztonság, s vele együtt a biztonságos kötődés.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

kép: Pixabay

 

A szülői jelenlét ereje című könyvben arról olvashatunk, hogyha rendszeresen gyakoroljuk a gondoskodás négy alapelemét a nevelése során, akkor idővel, ahogy felnő már egyre kevesebb szüksége lesz gyermekünknek arra, hogy tőlünk kapja meg ezeket, és érzelmi biztonságban fogja érezni magát akkor is, ha nem vagyunk mellette.

„A gyerekek növekedésével egyre kevésbé lesz szükséges, hogy valaki más adja meg számukra a gondoskodás többi alapelemét az egyes helyzetekben. Érzelmi biztonságuk az önazonosságuk átfogó mentális modelljévé válik, és megtalálják a belső erőforrásokat ahhoz, hogy saját magukat biztonságban tudják, saját magukat értékesnek lássák, és saját magukat megnyugtassák, amikor rosszra fordulnak a dolgok.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Daniel és Tina összegyűjtötték nekünk a biztonságérzet előnyeit:

    • a gyermek megérti a kapcsolatok fontosságát,
    • miközben kapcsolatban van másokkal, megőrzi a függetlenségét és a tárgyilagosságát,
    • rugalmasan ellenáll a stressznek
    • szabályozza az érzelmeit és a testi működését,
    • szabadon gondolkodik a múlton, integrálja azt a jelennel, és közben rugalmas terveket sző a jövőre nézve,
    • képes a másikra hangolódva kommunikálni,
    • rugalmas és alkalmazkodó,
    • együttérző,
    • képes értőbelátásra, és gazdag belsőéletet él

Nagyon szemléletes és vonzó lista. A szerzők szerint az érzelmi biztonság segítségével olyan tulajdonságokat és készségeket fejlesztenek ki magukban a gyermekeink, amik támogatják a boldog és sikeres élet elérését. Továbbra sem arról van szó, hogy nem fognak nehézségekkel találkozni az életükben, inkább arról, hogy rugalmasan tudnak majd reagálni, nem esnek kétségbe és meg tudják nyugtatni magukat és szabályozni tudják a belső világukat.

„A biztos alap nem védi meg őket az élet könyörtelen valóságától – vagy nem garancia a problémamentes életre. A gondoskodás négy alapeleme (a négy S) azonban biztonsági zónát alakít ki a gyermek körül. A fizikai és érzelmi biztonság, a megértés és a megnyugtatás segíthet neki abban, hogy a nehézségből rugalmas alkalmazkodóképességet és fejlődési lehetőséget kovácsoljon.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Biztos alap

„A biztonságérzet körébe beletartozik az, hogy a szülő támogatja a gyermekét a világ felfedezésében azzal, hogy kiindulópontot jelent számára ehhez, miközben biztonságos kikötőt is szolgáltat, ahová a gyermek bármikor visszatérhet, amikor vihar tombol körülötte.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

kép: Pixabay

 

Az írók kiemelik számunkra, hogy a gyermek biztonságérzetének vannak körei, ameddig képes magabiztosan elmenni. A célunk az, hogy finoman és nem erőszakosan növeljük ezeknek a köröknek a hatósugarát. Ezáltal ösztönözni gyermekünket a világ felfedezésére, de közben egy biztos háttért is teremtsünk, ahová mindig visszatérhet. Így leszünk egyszerre támogatóak, biztatóak és megbízhatóak, szeretetteljesek számára.

A szülői jelenlét ereje című könyvben arról olvashatunk, hogy a biztos alap megteremtésével ne aggódjunk azon, hogy elkényeztetett, törékeny gyermeket nevelünk, akinek jogosulatlan követelései lesznek velünk szemben. Daniel és Tina kiemelik számunkra, hogy az érzelmi biztonság esetén megőrizzük a tekintélyüket, úgy, hogy közben nem sérül a kapcsolat, ami a legfontosabb.

Technikák

Daniel és Tina két érzelmi biztonság kialakítását szolgáló technikáról írnak könyvükben:

    • Fektessen be a közös kapcsolati-érzelmi bankszámára!
    • Tanítson a gyermekének elmetudatossági technikákat!

A fejezet végén pedig saját magunk életére vonatkozó tanácsokat kaphatunk a szerzőktől, ami segít jelen lenni a saját életünkben.

„Tapasztalatunk szerint sok gondoskodó szülő, aki valóban segít a körülötte lévő embereknek biztonságos környezetet teremteni, megértést és megnyugtatást nyújt, illetve érzelmi biztonságot teremt mások számára, önmagának sajnos nem annyira jó barátja és nem gondoskodik jól önmagáról.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

 

Ezzel befejeztük Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: A szülői jelenlét ereje című könyvet. A következőkben Daniel J. Siegel: Okostojás című könyvvel fogunk foglalkozni.

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a fenti gondolatokról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: A szülői nevelés ereje című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?