A szülői jelenlét ereje – Megértés

Haladunk tovább Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: A szülői jelenlét ereje című könyvvel. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A gondoskodás első alapelemével már megismerkedtünk. Most a második, a megértés következik. 

Hogyan segítsünk a gyerekeinknek azt érezni, hogy megértjük őket?

 

Észlelés, értelmezés, reagálás

A szülői jelenlét ereje című könyvben arról olvashatunk, hogy az észlelés, az értelmezés és az ennek megfelelő reagálás egy olyan pontja lehet a gyermeknevelésünknek, ami sok nehézségen átsegíthet bennünket. E mellett pedig gyermekünket megerősíti abban, hogy tényleg figyelünk rá, vele vagyunk, értjük őt és megpróbáljuk azonosítani, hogy mi zajlik benne.

„Ha ilyen módon „látjuk” a gyerekeinket, akkor nem annyira a gyermek konkrét viselkedése vagy egy-egy helyzet külsőleg megfigyelhető jelei vannak szemünk előtt, hanem inkább a viselkedés mögötti dolgok – az, ami belül történik.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

kép: Pixabay

 

Ennek a módszernek a pozitív hatásairól bővebben írnak nekünk a szerzők. Igazán hatásos és meggyőző gondolatokat olvashatunk itt.

Elmetudatosság

Ehhez a témához szorosan hozzátartozik az elmetudatosság technikája. Daniel és Tina arra hívják fel a figyelmünket, hogy saját magunk megértésén túl a másik ember megértéséhez is használhatjuk az elmetudatosságot.

Az elmélet szerint, ha már tudatában vagyunk a saját érzelmeinknek, akkor megválaszthatjuk, hogy hogyan reagálunk a minket ért hatásokra. Ezenkívül pedig gyermekünknek is segíthetünk azonosítani a benne zajló folyamatokat.

„Nem szükséges, hogy olvasni tudjon mások gondolataiban, átlépje a saját árnyékát, vagy valamilyen spirituális megvilágosodásban legyen része. Egyszerűen csak legyen jelen! Legyen jelen teljes valójával és azzal a szándékkal, hogy a gyerekei megérezzék: érzi és érti őket, s akármi is történjék, mindig ott lesz velük, amikor a szükség úgy hozza. Ezt jelenti az, hogy odafigyel a gyerekeire, és tényleg látja őket.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

A megértés buktatói és technikái

A szülői jelenlét ereje című könyvben a szerzők olyan buktatók is felhívják a figyelmünket, amiket a nem megfelelő értelemzés és reagálás okozhat. A teljes igénye nélkül kigyűjtöttem egy párat:

    • Ne ragasszunk mindenféle címkéket!
    • Kerüljük a gyors ítéletalkotást!
    • Fogadjuk el gyermekünk egyéniségét!
    • Ne szégyenítsük meg!
kép: Pixabay

 

„Minden gyerek külön egyéniség. Ha hagyjuk, hogy a vágyaink és a kategóriáink átszínezzék az észleléseinket, akkor nem látjuk tisztán őket. Ha pedig nem látjuk a gyerekeinket, akkor hogyan állíthatjuk, hogy szeretjük őket? Hogyan fogadhatjuk el őket annak, akik?” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

A fejezet végén két technikával találkozhatunk, ami elősegíti az odafigyelést és a megértést. Ezenkívül pedig a saját életünkre vonatkozó tanácsokat is kaphatunk a szerzőktől a megértés témájával kapcsolatosan.

„Amikor nem vagyunk képesek megérezni vagy kifejezni a belső megéléseinket, akkor könnyen magányossá válunk, és még azt a képességünket is elveszíthetjük, hogy saját magunkat jobban megértsük.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

 

Legközelebb a harmadik alapelemről, a megnyugtatásról írok Neked! Tarts velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mit gondolsz a fent leírtakról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: A szülői jelenlét ereje című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?