A szülői jelenlét ereje – Megnyugtatás

Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: A szülői jelenlét ereje című könyvvel kezdtünk el foglalkozni. Már megismerkedtünk a gondoskodás alapelemei közül kettővel. Most a harmadik S következik, a soothed – megnyugtatás. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok.

Hogyan segíthetünk a gyerekeinknek vigaszra lelni?

 

Cél elmozdulni a belső megnyugvás felé

„A külső megnyugtatás alakítja ki a gyermekben azt a képességet, hogy belül is nyugalomra leljen, amikor szüksége van rá. Ha a tapasztalataiból azt tanulja meg, hogy valaki mindig jelen van, amikor neki fáj valami, akkor megtanulja, hogyan lehet jelen a saját maga számára, és kialakul az a képessége, hogy önállóbban is csillapítani és szabályozni tudja az érzelmeit.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

A szülői jelenlét ereje című könyvben részletesen olvashatunk az önmegnyugtatás kialakulásának folyamatáról és lépéseiről. Ennek egy nagyon fontos pontja a szülők jelenléte és megnyugtató magatartása.

kép: Pixabay

 

A szülők érett agyukat használják érzelmeik szabályozásához, amikor erre még nem képes a gyermek, legyünk türelmesek, megértőek, emelik ki a szerzők. Daniel és Tina is tudja, hogy ez nem egyszerű, de ha segítünk gyermekünknek megnyugodni, akkor szépen lassan megtanulja ezt a folyamatot és magévá teszi a technikát.

„Minden egyes ilyen tapasztalattal gazdagodik az agyfejlődése, az idegpályái pedig egyre teherbíróbbá válnak és egyre önállóbban is vissza tudja venni a szabályozást – akkor is, amikor a szülő már nincs mellette. Ezek a közös szabályozás érdekében kifejtett erőfeszítések segítenek összehangolni a gyermek agyának különböző részeit, ami megalapozza a belső önszabályozás készségeit és a rugalmas alkalmazkodóképességet.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

A megnyugtatás nem egyenlő az elkényeztetéssel

Daniel és Tina könyvükben mindenképpen szeretnék leszögezni, hogy a megnyugtatás nem egyenlő az elkényeztetéssel. Nem arról van szó, hogy a gyerek minden megkaphat, amit csak akar.

„Miközben nemet mondunk bizonyos viselkedésekre, nyugodtan igent mondhatunk a gyerekünkre és arra, amit érez.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

A szülői jelenlét ereje című könyvben arról olvashatunk, hogy „akkor is fenn kell tartani a korlátokat, miközben nyugtatjuk a gyermeket.” De minden szempontból a kapcsolat az elsődleges!

Technikák

A fejezet végén két olyan technikáról olvashatunk, amik azt szolgálják, hogy a gyerekek képesek legyenek megnyugtatni önmagukat.

        • Hozza létre gyermekében a megnyugtatás belső eszközkészletét!
        • Gondoskodjunk a tartós békésről!

Mindkettő módszer esetében több pontban taglalják a szerzők, hogy milyen eszközöket vethetünk be. Igazán értékes olvasmány!

„A szülői jelenlét azt jelenti, hogy ott van a gyerekei mellett még akkor is – sőt talán akkor még inkább -, amikor a legrosszabbul áll a szénájuk. Akkor van szükségük önre leginkább.” /Daniel. J. Siegel és Tina Payne Bryson/

kép: Pixabay

 

A végén pedig újra rajtunk a sor, hogy a megnyugtatás témakörében is jelen legyünk a saját életünkben.

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. A szülői jelenléttel kapcsolatosan már sok mindent megtudtunk. Legközelebb a negyedik alapelemről, az érzelmi biztonságról lesz szó! Tarts velem!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a fent leírtakról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: A szülői jelenlét ereje című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?