Amit rosszul tudtunk a gyerekekről – Agresszió

Haladunk tovább Po Bronson & Ashley Merryman: Amit rosszul tudtunk a gyerekről című könyvével. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke szépen eljátszana a másik gyerkőccel. A mai modern felfogásban a szülők sokkal jobban odafigyelnek a gyerekek nevelésére. Miért van akkor még most sok agresszió? 

Az erőszakos viselkedés kiváltó okai

Tények vagy feltételezések?

 

Erőszakos viselkedés és a tv

A sok tv nézés agresszív viselkedést okoz a gyerekeknél. PONT. A kutatók komolyabban szerették volna ezt az állítást megvizsgálni és fényt deríteni arra, hogy mennyire erős a kapcsolat a kettő között.

kép: Pixabay

 

Azt gondolhatjuk, hogy a tv műsor összetétele nagyban meghatározza annak hatását. Az Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyvben bemutatott kutatások végén az derült ki, hogy az oktatóműsorok épp akkora, vagy nagyobb agresszív viselkedést eredményeztek az ovis gyerekeknél, mint az erőszakos műsorok. Ez mindenkit meglepett. Mi lehet ennek az oka?

„A fél órás epizód nagy részét a szereplők közötti konfliktus felvázolása teszi ki, míg annak megoldására pár perc jut.” /Po Bronson & Ashley Merryman/

Egy óvodás fejében még nehéz az eseményeket ennyire külön választani, vagyis a tanulság eltörpül a cselekményhez képest.

Az én gyerekeimnek az egyik kedvence a Mancs őrjárat című mesesorozat. Bár nem nevezném ezt a műsort oktatómesének, de a könyv leírása szerint beleférhet ebbe a kategóriába. Én személy szerint nem szeretem a Mancs őrjáratot, de azért néha megengedem nekik, hogy azt nézzék. A cselekmény tényleg izgalmas, de nekem is hasonlóak a problémáim vele, mint amire a kutatók jutottak, hogy a megoldás pár perc a végén, és közben végig akció jelenet és vibráló képek. Szerintem ez egyáltalán nincs így jól. Én személy szerint jobban szeretem a nekik való hosszú meséket, mert ott meg van a cselekménynek a maga ritmusa.

„A gyerekeknek szánt oktatóműsorokban megdöbbentő mennyiségű kapcsolatos és verbális agresszió fordul elő.” /Po Bronson & Ashley Merryman/

Civilizáltabb generáció?

A mai modern társadalomban már sokkal többet tudunk a gyerekekről, sokkal professzionálisabban próbáljuk nevelni gyermekeinket. Po Bronson és Ashley Merryman és a kutatók kekeckedős kérdéssel által elő, hogy akkor miért olyan sok még most is az agresszió a gyerekek között.

„A legyek ura ugyanolyan igaz és érvényes ma is, mint amikor Golding papírra vetette. … Mi az oka annak, hogy a modern nevelés sem termelte ki a gyerekeknek a civilizáltabb generációját?” /Po Bronson & Ashley Merryman/

kép: Pixabay

 

Az erőszakos viselkedésnek több kiváltó oka is lehet. Ezt szinte mindenki elismeri. Viszont a legfrissebb kutatások néhány érdekes tényre hívják fel a figyelmet.

Az egyik ilyen tényező a szülők közötti konfliktusok és azok feloldása. A másik a testi fenyítés és a szülők érzelmi reakciója közben. A harmadik pedig a kortárs zaklatások jelentősége, és az a furcsa helyzet, hogy általában a népszerű gyerekek a hangadóak a kortársak közötti agresszióban is, de ettől még ők maradnak a menők. A negyedik fontos tényező az apukák szerepe a gyerekek életében.

Mind a négy megállapításról bővebben olvashatunk az Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyv Nyolcadik fejezetében. A kutatási eredményeken túl egy pár hasznos tanáccsal is ellátja szerzőpáros az olvasókat, hogy mire figyeljenek oda, és mi lenne a helyesebb irány vagy felfogás az adott témában.

Számomra nagyon hasznos olvasmány volt ez a fejezet. A kortárs zaklatásokkal kapcsolatos megfigyelések és a gyerekek túlélési stratégiái döbbentekkel meg engem a legjobban. Nem gondoltam, hogy ennyire leírható mintázatok figyelhetőek meg.

 

Sok meglepő kutatási eredményre és állításra fény derül már. Az utolsó fejezet következik a könyvben, ami a beszédfejlődés és fejlesztés témaköréről szól. Tarts velem, és meg tudhatod, hogy milyen módon lehet a beszédfejlődést elindítani, és mik azok a módszerek, amik egyértelműen nem működnek!

Ha megérintett téged ez a gyerekkori agresszióval kapcsolatos téma, akkor kérlek, írd meg egy hozzászólásban a véleményedet!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Po Bronson & Ashley Merryman: Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyv Nyolcadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?