Amit rosszul tudtunk a gyerekekről – Alváshiány

Po Bronson & Ashley Merryman: Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyv The New York Times bestseller. Számtalan szülőnek segített már túllépni a berögzült helytelen ideológiákon. A korábbi írásomból kiderül, hogy dicséret és dicséret között lehet különbség. Most pedig azt vizsgáljuk meg, hogy mit okozhat az alváshiány a fejlődő szervezetben.

Az elveszett óra

 

A tények

Po Bronson & Ashely Merryman összegyűjtötte számunkra, azokat a megfigyeléseket, amik már tényként állapítják meg, hogy a gyereket általános iskolától kezdve egészen középiskola végéig egy órával kevesebbet alszanak naponta, mint harminc évvel korábban. Már az óvodásoknál is megfigyelhető a negatív tendencia.

kép: Pixabay

 

Ennek a kieső órának rengeteg oka lehet. Viszont a kutatók rájöttek, hogy érdemes foglalkozni ezzel a témával, hiszen bebizonyosodott számukra, hogy a gyerekek komoly árat fizetnek ezért. Az adatok publikálásával pedig szeretnék felrázni a szülőket, hogy figyeljenek oda jobban erre a témára. Erre azért van szükség, mert sokszor a felnőttek sem látják be, hogy a gyermekük alváshiányban szenved.

„ Az amerikai Nemzeti Alvásalapítvány adatai szerint az amerikai szülők 90%-a is úgy gondolja, hogy gyermeke eleget alszik.” /Po Bronson & Ashley Merryman/

Az alváshiány okozta károk

Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyvből kiderül, hogy sajnos tényleg károkról lehet beszámolni. A mai fejlett technológia sokféleképpen tudja mérni a gyerekek agyi működését. Az ő agyuk egészen huszonegy éves korukig intenzíven fejlődik. Ez a fejlődés elsősorban alvás közben történik.

A bebizonyosodott következmények között olyanokat olvashatunk, mint a tanulmányi eredmény romlása, az érzelmi instabilitás, az elhízás vagy az ADHD-szindróma kialakulása.

„Már kisméretű alvásdeficit is nagyfokú tanulmányi visszaesést idéz elő.” /Po Bronson & Ashley Merryman/

kép: Pixabay

Mit tanulhatunk ebből?

A szerzőpáros igen kritikus a szülőkkel szemben. Szerintük komoly felelősségük van abban, hogy a gyermekük mennyit alszik. Szerintük a szülők az alváson kezdenek el spórolni, amikor egy különóra fontosságát hangsúlyozzák. Pedig a kutatások bebizonyították, hogy az alváshiány a teljesítményt jelentősen befolyásolja.

Ha kételkedünk a fent olvasott megfigyelésekben, érdemes lehet elolvasni ezt a fejezetet az Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyvben. Hiszen az ott felsorakoztatott érvek igen meggyőzőek.

 

A következő részben a hazugság okaira keressük a választ! Tarts velem, hogy a szerzőpáros által összegyűjtött megfigyeléseket bemutathassam Neked!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz az alváshiány okozta károkról. El tudod képzelni azt, hogy ez ennyire jelentős problémákat okozhat?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Po Bronson & Ashley Merryman: Amit rosszul tudtunk a gyerekekről című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?